Teveel kauwen kan leiden tot heel wat kaakproblemen. Overmatig gebruik heeft een laxerend effect. Kauwgom maskeert je slechte adem, maar lost het zeker niet op. Overmatig kauwen kan leiden tot het prikkelbaredarmsyndroom (buikklachten, afwijkende stoelgang,...).
Er zijn inderdaad voordelen van kauwgom. Zo verhoog je de productie van speeksel en je kauwt – iets waarvan het belang intussen duidelijk is geworden. Daarnaast kan kauwgom kauwen stress verminderen en het geeft je een frisse adem. Na een zoete/zure snack kan kauwgom kauwen helpen bij het beperken van de zuuraanval.
Dit is namelijk een natuurlijke zoetstof die helpt om tandplak te voorkomen. Teveel kauwen op kauwgom kan echter kaakklachten veroorzaken vanwege het sneller verslijten van de kaakkopjes. Dus: geniet, maar kauw met mate.
Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom een verbetering geeft van de hersenactiviteit. Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de doorbloeding van die delen in de hersenen die te maken hebben met geheugen en aandacht. Kauwen kun je zien als lopen.
NEWCASTLE - Het kauwen van kauwgom tijdens stressvolle tijden geeft een verlichtend effect. Door het kauwen daalt de aanmaak van het hormoon cortison. Dit blijkt uit onderzoek van de Northumbria University in Engeland. Tijdens het onderzoek kregen 40 studenten twee tests voorgelegd.
Naarmate er langer op de kauwgom werd gekauwd, nam het aantal bacteriën in de kauwgom toe. Het bleek uiteindelijk het meest effectief om dertig seconden te kauwen. “Na langere tijd kauwen kan inderdaad het aantal bacteriën in de kauwgom weer afnemen,” zegt hoofdonderzoeker Stefan Wessel tegen HP/De Tijd.
Aanvankelijk kan iedere 1-2 uur één kauwgom worden ingenomen. In de meeste gevallen zijn 8 tot 12 kauwgoms per dag afdoende. Bij het stoppen met roken zijn 24 kauwgoms de maximale dagelijkse dosering.
De beste kauwgom
Wil je vooral minder plakvorming, sterker glazuur en minder kans op gaatjes, dan is Xylitol Kauwgom waarschijnlijk de beste keus. Zoek je iets wat de zelfreinigende werking van je gebit ondersteunt, aanslag voorkomt en helpt tegen gaatjes, dan kun je beter voor Odol Med 3 Kauwgom gaan.
“Kauwgom verwijdert bacteriën op de kauwvlakken. Met flossen en tandenpoetsen kom je ook echt tussen de tanden en bij het tandvlees,” aldus Wessel. Goed tandenpoetsen en flossen blijft dus belangrijk. Wel kan een kauwgompje na de maaltijd bijdragen aan een schoner gebit.
Daarnaast kan het kauwen van kauwgom ook helpen om wittere tanden te krijgen, wat mogelijk heel vreemd klinkt. Toch is dit best wel logisch. Bij het kauwen van kauwgom zul je namelijk niet alleen de oppervlakkige viezigheid van je tanden verwijderen, je zult hierdoor direct ook nog eens de speekselproductie stimuleren.
Kauwen en spijsvertering
De spijsvertering begint al in de mond. Speekselenzymen breken zetmeel af en zetten het om in glucose. Bovendien werkt speeksel als glijmiddel. Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken.
Mensen die de hele dag kauwgom kauwen, zorgen ervoor dat hun kaakspieren groeien. Door deze overactiviteit kan de vorm van je gezicht vierkanter worden. Als mensen voornamelijk aan één kant kauwen, bijvoorbeeld doordat ze tanden missen, kan dit pijn in het hoofd, aan de kaken en in de nek veroorzaken.
Amsterdam, 24 juli 2018 – Weinig mensen beseffen dat je op plastic kauwt als je kauwgom in je mond hebt. Het gom, vroeger gemaakt van natuurlijke hars, is tegenwoordig bijna altijd van synthetisch rubber.
Kauwgom bestaat vooral uit synthetische gom, een soort plastic. Je maagzuur, dat voedsel verteert, kan dat goedje niet afbreken. Het stukje wordt daarom door de bewegingen in je maag en darmen vrij snel weer naar buiten gestuurd. Na een dag of twee ligt het onverteerde kauwgompje in de wc.
Kauwgom, ook wel kauwgum genoemd, is een snoepgoed gemaakt van gom: het sap van bepaalde bomen. Op Kauwgom wordt gekauwd en dit slik je niet door. Hier vind je kauwgomballen met of zonder een kauwgomballenautomaat, suikervrije kauwgom, maar ook Fireballs.
In 1992 vaardigde Singapore een verbod op het importeren, kauwen en op straat uitspugen van kauwgom uit. Kauwgom veroorzaakte voornamelijk problemen bij het onderhouden van flats van woningcorporaties. Kauwgom op straat veroorzaakte namelijk de meeste kosten op onderhoud van schoonmaakgereedschappen.
Natuurlijke kauwgom
De gom van de sapodillaboom wordt ook wel chicle genoemd. Vroeger bestond alle kauwgom uit dit hars, maar tegenwoordig wordt in veel reguliere kauwgomsoorten een goedkopere, synthetische gomvariant gebruikt op basis van rubber.
Het product kauwgom heeft er een aantal lastige jaren opzitten. Tijdens corona zaten veel mensen gedwongen thuis, er waren geen feestjes, we gingen minder uit eten. "Blijkbaar is er minder behoefte aan een frisse adem", constateerde Nadia Menkveld in 2021.
Het lichaam breekt de gom niet af, ondanks de extreem zure maaginhoud en verteringsenzymen. Omdat kauwgom goed kneedbaar is, passeert het zonder veel problemen de maag en de darmen om uiteindelijk in de wc te belanden.
Nee, het doorslikken van kauwgom levert geen gevaar op, zolang het maar niet te vaak gebeurt. Kauwgom is gemaakt van gom met smaak-, kleur- en zoetstoffen. Sommige toevoegingen, zoals zoetmiddelen, worden in de maag en het darmkanaal afgebroken.
De gevolgen van slecht kauwen
Slecht kauwen leidt tot ongezonde, vervuilde darmen. Vervuilde darmen leiden weer tot een voortdurende zelfvergiftiging (door de toxinen die in je darmen ontstaan) en een ontregeld immuunsysteem waardoor ontstekingen, allergieën, huidproblemen en slechte weerstand ontstaan.
Is kauwgom goed voor je spijsvertering? Kauwgom helpt je niet met voedsel verteren, maar helpt je spijsvertering wel op gang. Dit komt omdat het kauwen van kauwgom de aanmaak van speeksel bevordert. Ook slik je bij het malen van je kaken lucht in, wat er weer voor zorgt dat de darmen in beweging komen.
De oorzaken voor sterk ontwikkelde kaakspier zijn voornamelijk het knarsen van de tanden en het klemmen van de kaken, maar ook het frequent kauwen van kauwgom kan leiden tot een brede kaak.