Kan ik kalk en mest tegelijk strooien? Ja, dat kan geen kwaad. Echter voor een optimale werking van zowel de kalk als de meststof is het aan te raden om na het strooien van kalk twee weken te wachten voordat u gaat bemesten.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Kalk heeft namelijk de goede eigenschap om zich stevig aan de grond te binden, waardoor de kalk goed het werk blijft doen. Wanneer kalk en mest tegelijk worden gestrooid, dan vervluchtigd een deel van de belangrijke stikstof doordat er snel koolzuur wordt gevormd. Hierdoor werken kalk en mest niet goed samen.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten? Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
De beste periode om kalk te strooien is in de herfst (september/oktober). Kalk is een bodemverbeteraar, dit betekent dat het even duurt voordat kalk met de bodem reageert en zijn werk kan gaan doen. In de winter verzuurt de bodem snel.
Welke planten hebben kalk nodig? Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
Kalken kun je het beste niet doen tijdens of vlak na het zaaien van gras. De kalk kan namelijk de kieming van het graszaad verstoren. Wacht daarom minstens zes weken na het zaaien voordat je gaat kalken.
Het best is de meststoffen een week vóór het zaaien in te werken als u daarna geen kiemverbranding van het gras wilt hebben. De grond wordt na de bemesting goed fijn gemaakt door hem te frezen.
Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Check welke bodem jouw tuin heeft, dan kun je de bemesting aanpassen.
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Veel mensen doen het, maar het is belangrijk om op meerdere zaken te letten. Zo hebben niet alle planten kalk nodig. Sterker nog, er zijn planten die juist minder goed ontwikkelen wanneer er kalk wordt gestrooid.
Heeft u last van mos in het gazon? Dan is dit de ideale periode om kalk te strooien. Doe dit alleen als de zon weer schijnt. Zonder zon is de tuin in rust en dit kunt u het beste zo laten.
Koemest kan je het hele jaar door strooien. Heb je een moestuin? In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Bij zowel het toedienen van korrelmeststoffen als vloeibare meststoffen is het belangrijk dat de plant te allen tijde droog is. Wacht dus een aantal uren met strooien nadat het geregend heeft. Meststoffen strooien/spuiten op natte planten kan bladverbranding veroorzaken.
Normaal graszaad ontkiemt alleen bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden. Tussen eind oktober en begin maart dient u speciaal graszaad te gebruiken dat ontkiemd bij lage temperaturen.
Gras bijzaaien: de nazorg
Na circa vier weken mag je voor het eerst beginnen met grasmaaien, dit stimuleert het uitstoelen van de grasplantjes. Maaibeurt na maaibeurt zie je de kale plekken langzaam verdwijnen.
Na het bemesten mogen paarden 14 dagen niet in de wei. De meststoffen moeten eerst goed door de bodem opgenomen worden. Zodra de mest is gezakt, kunnen de paarden veilig van het gras genieten.
Zorg er altijd eerst voor dat de bodem in een optimale conditie is, voordat je graszaad gaat strooien. Dit doe je dus door eerst gazon kalk over het gazon te verspreiden. Langzaam maar zeker keert het gras dan terug naar een optimale conditie. Bovendien stijgt de ph-waarde van de bodem.
Dus u moet er perfect tussenin zitten, voor een groentetuin wordt een pH van 6 – 6.5 vooropgesteld. Door de zure regen en het bodemleven verzuurt de bodem elk jaar een beetje, dus moet u ook elk jaar een beetje kalk gooien – in theorie :-).
Kies voor een kalk met magnesium erin, dan zal het gras sneller een frisgroene kleur krijgen. Kalk in korrelvorm maakt het strooien vaak makkelijker. Poedervormige kalk waait vaak weg tijdens het strooien, waardoor het niet op de juiste plek terechtkomt.
Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia. Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia's.
Hoe herken je zure grond? Je ziet een mix van vijftig procent grove delen onderin met daarboven circa 8 millimeter donkere delen. Dit zijn organische delen (grove afgestorven planten en dierenresten). Dan heb je te maken met bosgrond, een mooie maar iets zure bodem die makkelijk te bewerken is.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.