Katten hebben net als mensen een dagritme. Dit houdt in dat ze bepaalde activiteiten vaak in een vaste volgorde tijdens de dag uitvoeren. Het kan goed zijn dat je kat op vaste tijden even gaat rusten en op andere tijden actief is. Kijk eens of je het ritme van je kat kunt ontdekken.
Er wordt vaak gedacht dat een kat eenzelfde slaappatroon heeft als mensen. Maar katten slapen niet zoals mensen één keer per dag een aaneengesloten periode. Katten zijn gedurende 24 uur meerdere keren afwisselend wakker en in slaap. Een deel van de nacht zijn ze dus actief en op zoek naar eten, bezigheden of aandacht.
Katten houden niet van lawaai
Muziek voor katten moet nooit te hard zijn. Omdat katten een veel gevoeliger gehoor hebben dan mensen, moet je het volume laag houden.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden. De frequentie van een kattenstem ligt bijvoorbeeld een octaaf hoger dan die van een mens.
Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op." Volgens Spijkerman wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste van hun prooidieren ook die zachte klanken maken.
Uit analyse van de opnamen, driehonderd kattenvideo's die De Mouzon en collega's met de hand uit moesten werken, blijkt dat de katten duidelijk onderscheid horen tussen 'gewone' mensenspraak en spraak die voor hen bedoeld is. Dat was wel alleen maar het geval als het hun baasje was, zegt De Mouzon.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Je kat verdeelt de slaap over diepe slaap, korte siësta's en een beetje dommelen. Ze verkeert dus niet altijd in diepe slaapstand. Bij harde geluiden slaapt ze mogelijk gewoon door, terwijl ze wel gelijk reageert als je haar naam noemt.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen.
Het lijkt erop dat katten beter reageren op hoge stemmen en daarmee een voorkeur hebben voor vrouwenstemmen boven die van mannen. Ofschoon katten wel lijken te luisteren naar hun naam, is de kans groot dat ze reageren op de klank, het geluid en de toonhoogte van je stem.
Het is een methode om zijn overtollige energie kwijt te kunnen. Katten zijn echte jagers, maar onze huisdieren hoeven niet meer te jagen om aan voedsel te komen. Tijdens hun gekke 5 minuten jagen ze vaak op een denkbeeldige prooi. Je kat doet dan alsof om toch zijn jachtinstinct toch te kunnen volgen.
De meest logische verklaring is dat de gekke 5 minuten een gevolg zijn van overtollige energie van de kat. De meeste (huis)katten brengen het grootste gedeelte van de dag slapend en binnenshuis door. Toch hebben zij energie dat verbrand moet worden, net als bij ieder ander dier.
Een beschutte slaapplek of juist niet
Dat geeft ze een veilig gevoel. Kruipt je kat graag onder lakens en dekens, dan is een extra beschutte plek, zoals een slaapzak, iglo, tipi of hocker, een mooie optie. Je kat kan dan een eigen holletje maken en heerlijk wegdoezelen.
Volgens de dierenarts zijn er twee redenen waarom katten meegaan naar de wc. “Ten eerste gaan katten graag mee omdat ze zich bij hun baasjes super veilig voelen. Dat is waarom katten graag bij je komen zitten en je overal volgen”, verklaart Sheikh Bahai. De tweede reden is wat minder schattig.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
ALLEEN OOG VOOR JOU
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen. Op de rug draaien; dit is voor katten vaak een vorm van kwetsbaarheid en dit zal hij dus nooit doen als hij zich niet op zijn gemak voelt.
Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat ontspannen slapen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
gedrag verandert niet en ze reageert niet op het vertrek. ze vertoont zoek- en stressgedrag. minder eetlust en meer staren. meer miauwen.