Een kat straffen heeft dus weinig zin. Maar hoe zit het dan met corrigeren? Wat je wilt is natuurlijk dat je kat lekker zijn ding blijft doen, maar alleen wel ander gedrag aanleert met betrekking tot de dingen die hij niet mag. Je kat corrigeren biedt dan uitkomst.
Katten begrijpen straf niet en het is beter om ongewenst gedrag te negeren. Laat je kat goed gedrag zien of maakt zij duidelijk vorderingen, dan is het tijd voor een beloning. Straffen maakt een kat angstig en gestrest en zo kan nog meer ongewenst gedrag ontstaan, zoals sproeien, uithalen en krabben aan meubels.
Straf een kitten nooit bij natuurlijk gedrag, zoals spelen, krabben en klimmen. U mag de kitten nooit lichamelijk straffen, dus niet optillen aan het nekvel, geen tik geven, niet onder de kraan houden, geen plantenspuit gebruiken en niet met z'n neusje door de ontlasting halen.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Buik laten zien is geen uitnodiging tot buik-aaien
De kat gaat er immers 'eens lekker voor liggen'. Deze lighouding wordt dan ook vaak beantwoord door aanraking van de buik. Vervolgens bijt je kat tijdens het aaien, ofwel meteen of na wat langer aaien.
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Blijf kalm en probeer je kat rustig te laten worden. Ligt de kat op je schoot, haal hem er dan voorzichtig af en sta rustig op. Laat merken (op een normale manier) dat je het bijten niet leuk vindt en loop weg uit de situatie. Ga pas terug naar je kat wanneer hij volledig tot rust is gekomen.
Als je een kat bij haar nekvel pakt, hangt haar hele lichaamsgewicht aan het beetgegrepen vel. Dit is waar de pijn vandaan komt en zeker als volwassen kat is dit bijna niet te verdragen. Een kat verstijft als je druk uitoefent op haar nek of beetpakt in het nekvel.
Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af. Ze laten zich niet aaien en willen ook niet spelen.
Nee, natuurlijk niet. Je kunt het gedrag dan weliswaar niet afleren, maar je kunt het wel ombuigen. Je kunt je kat leren om dit gedrag op andere meer gewenste plaatsen te doen: omleren in plaats van afleren dus. Krabben aan daarvoor geschikte krabmeubels, plankjes en krabpalen bijvoorbeeld in plaats van aan je bank.
Katten kunnen snel ergens van schrikken en dan kunnen ze zich heel goed verstoppen. Ze komen echt niet tevoorschijn als ze zich niet veilig voelen. Pas als het rustig wordt op straat, zullen ze uit hun schuilplaats willen komen. Zorg daarom dat de kat altijd weer terug naar binnen kan, ook als je geen kattenluik hebt.
Katten zijn prima speurneuzen, dus normaal gezien kunnen ze moeiteloos weer naar huis navigeren. Wanneer een kat tijdens haar oriëntatietocht echter een lekker hapje vindt buiten haar eigen territorium, dan zal ze daar in de toekomst wel vaker naar terugkeren.
Het houdt automatisch een nieuw territorium in en meestal ook een nieuw leefgebied, tenzij de verhuizing dichtbij is en binnen hetzelfde leefgebied valt. Daarnaast zijn katten controle freaks. Een verhuizing is een verandering van omgeving die buiten de controle van de kat valt.
Omdat katten hun wilde haren niet verloren zijn, zoeken zij nog steeds elke dag naar veiligheid. In het wild is dit vaak een beschutte en een hoge plek. Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon.
De meeste katten houden er niet van om geaaid te worden tegen de haren in. Ga niet langs de zijkant van het lichaam en stop bij de staart.
De staart ziet eruit als een vraagteken
Een kat zegt duidelijk "Ik hou van je" als de staart de vorm heeft van een vraagteken. Ook als de staart rechtop staat betekent dat toewijding en vertrouwen.
Dergelijk gedrag is voor katten over het algemeen een manier om genegenheid te tonen. Net zoals moederkatten hun jongen likken, toont verzorging de voorliefde van een kat voor een persoon, evenals een gevoel van verbondenheid. Het likken markeert je als lid van de dierenfamilie en verspreidt de geur van de kat.
Bijten tijdens aaien
Als je kat tijdens het aaien bijt, wil hij dat je stopt met aaien. Het bijten lijkt soms uit het niets te komen, maar als je de lichaamstaal van je kat leert lezen, kun je het zien aankomen.
Bijten uit liefde: de Love Bite
Ze geven je – harde of zachte – kopjes, komen gezellig tegen je aan liggen of geven je een uitgebreide wasbeurt. Maar sommige katten kunnen ook liefdesbeetjes geven. Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait?
Hoewel dit voor het gedrag in theorie zou kunnen werken is dit echt not the way… Je kat bijt niet zomaar. Een kat doet eigenlijk nooit iets zonder een, voor haar, goede reden. Als je kat bang is en daarom bijt om zich te verdedigen, is het geen hogere wiskunde dat met zo'n straf de agressie alleen nog erger zal worden.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
gedrag verandert niet en ze reageert niet op het vertrek. ze vertoont zoek- en stressgedrag. minder eetlust en meer staren. meer miauwen.