De “zeven laatste woorden van Christus aan het kruis” zijn eigenlijk zeven zinnen, die uit de evangelies zijn gehaald: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?" "Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen." "Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs."
Wat zei de stervende Jezus, en wat hebben die 'zeven kruiswoorden' ons te zeggen? De zeven kruiswoorden zijn niet onopgemerkt gebleven. In 1787 componeerde Joseph Haydn zijn Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze, geïnspireerd op die zeven 'laatste woorden'.
Jezus verklaarde ook: 'Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt zal nimmer in de duisternis wandelen' (Johannes 8:12). Jezus heeft ook gezegd: 'Ik ben de weg en de waarheid en het leven' (Johannes 14:6).
Het kruis vormt de grond of de basis van het heil. Zonder kruis geen heil, zonder kruis geen overwinning op zonde en dood. In zekere zin kan gezegd worden dat het kruis een samenvattend begrip is voor heel het werk dat Christus heeft gedaan. Jezus' dood aan het kruis is de basis voor het behoud (1 Kor.
De Latijnse letters INRI op het kruis betekenen Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. In onze taal: Jezus van Nazareth, Koning der Joden. De gekruisigde Christus dus. Een tekst die de Romeinen overigens bij wijze van spot op zijn kruis aanbrachten.
In de Bijbelse evangeliën wordt beschreven hoe het ging toen Pontius Pilatus, de Romeinse prefect van Judea, rond 33 n. Chr. Jezus Christus ter dood veroordeelde. De gebeurtenis, die leidde tot Jezus' kruisiging én tot de explosieve groei van het christendom, bezorgde Pilatus voorgoed een plek in de geschiedenis.
De “zeven laatste woorden van Christus aan het kruis” zijn eigenlijk zeven zinnen, die uit de evangelies zijn gehaald: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?" "Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen." "Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs."
' 'Nee, niet zeven keer, maar zeventig maal zeven keer. ' (Matteüs 18:21-22). Het getal zeven wordt hier niet voor niets gebruikt. In de Bijbel staat zeven symbool voor voltooiing, of volheid.
'En God zei tegen Mozes: IK BEN DIE IK BEN. Ook zei Hij: Dit moet u tegen de Israëlieten zeggen: IK BEN heeft mij naar u toe gezonden (Exodus 3:7–8, 13–14).
15:34 spreekt Jezus de woorden: Eloï, Eloï lema sabachtani (“Mijn god, mijn God, waarom Page 6 hebt Gij mij verlaten?”). Deze tekst is een citaat uit Psalm 22:2 en vormt , zoals gezegd, het dramatisch hoogtepunt van het evangelie van Marcus.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
De auteur van het Matteüsevangelie geeft bij de aanvang van zijn verhaal de lezers al aanwijzingen wie die verkondigde Jezus is: de Christus, zoon van Abraham en zoon van David. - Abraham staat aan de basis van het volk Israël als volk van God.
'Daarom zeg ik je: haar zonden zijn haar vergeven, al waren het er vele, want ze heeft veel liefde betoond; maar wie weinig wordt vergeven, betoont ook weinig liefde. '
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Bij de term "laatste woorden" gaat het vaak om de laatste woorden die gesproken worden door een persoon voordat hij of zij sterft, in het bijzonder als de persoon in kwestie weet dat hij gaat sterven, bijvoorbeeld omdat hij geëxecuteerd of geëuthanaseerd wordt, zelfmoord pleegt, of zijn moordenaars ziet naderen.
De uitdrukking 'De haan kraaide driemaal' gaat terug op deze drievoudige verloochening van Jezus door Petrus. Er staat nergens dat de haan driemaal kraaide toen Petrus voor de derde keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel.
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
Jezus. In de vroegste christelijke kunst wordt God zelf meestal niet afgebeeld. In Mozes' Tien Geboden staat immers: 'Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is'. Door kunstenaars in de eerste eeuwen na Christus werd God daarom vrijwel nooit direct getoond.
In Jeruzalem is de restauratie afgerond van het Heilig Graf, waar volgens de Bijbel Jezus begraven lag voor zijn opstanding. Het graf ligt in de gelijknamige kerk in het oude, ommuurde deel van Jeruzalem en geldt als een van de belangrijkste monumenten van het christendom.
In het Westen wordt IHS de gangbare aanduiding van 'de Heilige Naam van Jezus'. IHS is een gemankeerde vorm van de drie Griekse letters jota, èta en sigma: ΙΗΣ. Het zijn de kapitalen van de naam Jezus, die in het Grieks luidt: Ιησους (uit te spreken als jèsoes).
Het “Titulus Crucis” ('kruisopschrift') is een reliek die bewaard wordt in de basiliek van Santa Croce in Gerusalemme. Het is een klein stukje hout, bewaard in een zilveren reliekhouder, dat oorspronkelijk deel zou hebben uitgemaakt van het opschrift INRI op het kruis waaraan Jezus stierf.