Op brandwond-lijkende wonden kunnen ongeveer 24 uur na contact met het sap uit de plant onstaan; rode, jeukende vlekken die enkele uren later overgaan in een ontsteking van de huid met blaarvorming en zwelling. Dit soort letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na één tot twee weken.
Bij een tweedegraads brandwond is de huid beschadigd. De huid is rood, nat en pijnlijk. Er ontstaan blaren. Genezing: binnen 14-21 dagen, weinig tot geen littekens.
De huidcellen sterven af, wat een ontstekingsreactie uitlokt. Oppervlakkige brandwonden houd je eerst een aantal minuten onder koud water. Daarna smeer je er een genezende huidcrème of zalf tegen brandwonden op. Die haal je bij de apotheek.
Bij een eerstegraads verbranding is de (opper)huid rood/roze gekleurd. De verbranding is droog, kan pijnlijk zijn en is soms wat opgezwollen. Een eerstegraads verbranding is te vergelijken met een ontstekingsreactie. Na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Bij een ondiepe verbranding (tweedegraads verbranding): een rode, pijnlijke, soms glanzende huid met blaren. Bij een diepe of volledige verbranding (derdegraads verbranding): een droge, wit perkamentachtige huid of juist een zwarte kleur. Het doet nauwelijks pijn.
Eerstegraads verbrandingen gaan vooral jeuken en een beetje pijn doen. Tweedegraads brandwonden doen flink wat pijn. Maar derdegraads brandwonden doen meestal geen pijn terwijl er veel meer beschadiging van de huid bestaat.
De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon. Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid vlekkerig rozerood met witte plekken.
Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid zichtbaar aangetast. De hitte heeft langer kunnen doordringen in het huidweefsel en er is dan ook duidelijk sprake van een wond. De wond is roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk. Ook hier kan blaarvorming optreden.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.
Behandeling van een brandwond
Dan knippen we de losse velletjes weg. Dit doet geen pijn. We doen vaseline of een speciale crème op de brandwond. Daarna doen we verband op de wond.
ALHYDRAN verlicht klachten door brandwonden:
Maakt de huid soepel, vermindert het trekkende gevoel. Vermindert roodheid. Helpt de huid herstellen en littekenvorming voorkomen.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Verzorging van tweede graads brandwonden
Giet een beetje desinfecterende vloeistof op je handen. Verwijder voorzichtig het verband. Als het aan de wonde kleeft, week het dan los met water (onder de douche of kraan) en het zal gemakkelijker te verwijderen zijn. Droog de wonde af met een steriel kompres.
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
2e graads: ondiepe: bovenste laag huid is verbrand en egaal rozerood met blaar. Diepe: kleur huid is deel rood, deels verkleurd. Diepere huidstructuur intact. 3e graads: huid is gevoelloos, stug, leerachtig.
Het advies van brandwond specialisten is eenduidig:
Koel minimaal 10 minuten. Gebruik lauw water, níet (ijs)koud. Dan loop je het risico onderkoeld te raken. Gebruik bij voorkeur stromend water (kraan of douche).
De symptomen van een ontstoken wond zijn als volgt: De wond is pijnlijk. De wond is rood. De huid rondom de wond is gezwollen.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden.
Verzorging thuis. Als u het verband gaat wisselen, maak dan eerst het verband goed nat onder de douche. Zo blijft het bij het verwijderen zo min mogelijk aan de wond kleven. U mag onder de douche zeep en shampoo gebruiken.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
Pijnstillers met een ontstekingsremmende werking zoals ibuprofen, aspirine, diclofenac of naproxen zullen verlichting brengen en de huid tegelijk een handje helpen de roodheid en warmte kwijt te raken. Je kunt de pijnstillers gebruiken tot de roodheid is weggetrokken.
Aloë Vera is een plant met een natuurlijke werking. De plant zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Daarom wordt de gel gebruikt bij de behandeling van wonden, waaronder brandwonden. Het helpt littekens en klachten te verminderen en voorkomen.
In geval van brandwonden over een grote oppervlakte mag je alleen lauw water (25°C) gebruiken, nooit koud water. Waarom? Om onderkoeling en koude-letsels te voorkomen. Ook bij (kleine) kinderen is het belangrijk dat je – om onderkoeling te vermijden - de wonde koelt en niet het hele lichaam van het kind.