Binnen de bebouwde kom geldt een maximaal toegestane snelheid van 50 km/uur. Met hier en daar uitzonderingen: waar een Zone 30 van kracht is, geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur.
50 km/h is de standaard binnen de bebouwde kom. Zoals aangegeven merk je dat aan het plaatsnaambord dat je voorbij rijdt. De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen jou en de tegenligger.
Motorvoertuigen mogen alleen op autowegen als zij minimaal 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur.
Binnen een bebouwde kom is de op korte afstand van elkaar gelegen bebouwing geconcentreerd tot een samenhangende structuur. ' Het gaat dus niet om de plek van een verkeersbord dat de bebouwde kom aanduidt of de grenslijn van verkeerstechnische aard.
In de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u, tenzij een bord een andere maximumsnelheid aangeeft. Kom je een 'zone-bord' tegen, dan geldt de vermelde snelheidslimiet binnen een bepaalde zone, bijvoorbeeld een volledige wijk, stadskern of dorpskom.
Hogere maximumsnelheid
Sommige wegen binnen de bebouwde kom hebben een maximumsnelheid die hoger is dan 50 km/u, bijvoorbeeld 70 km/u. Dit staat dan met verkeersborden aangegeven.
Let dan eens goed op of je borden kunt zien, bij kruispunten, die aangeven of je op een voorrangsweg weg zit. Als je niet weet hoe dat bord eruit ziet, dan help ik je even: Als je dit bord ziet staan voor het kruispunt, dan weet je dat je binnen de bebouwde kom rijdt.
De grens van deze bebouwde kom wordt volgens de Afdeling niet bepaald door een verkeersbord (en dus niet door de Wegenverkeerswet), maar door de feitelijke situatie en de aard van de omgeving. Van belang hierbij is waar de bebouwing feitelijk (nagenoeg) ophoudt.
“Er geldt een aantal basisregels in het verkeer. Zo moeten voetgangers gebruikmaken van een trottoir of voetpad. Als dit niet beschikbaar is, mag er op het (brom-)fietspad gelopen worden. Ontbreekt ook een fietspad, dan mag de voetganger gebruikmaken van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan.
Binnen of buiten de bebouwde kom
Binnen de bebouwde kom zijn de voorrangsborden direct voor een kruispunt geplaatst van een voorrangsweg. Buiten de bebouwde kom worden de borden altijd aan het begin van een wegvak geplaatst.
Is er geen middenstreep en staat langs de weg een bord met 60 km/uur dan mag u maximaal 60 km/uur. Staat er geen snelheidsbord dan mag u 80 km/uur. Houd daarom goed de verkeersborden in de gaten, die blijven bepalend! De onderbroken zijstrepen laten de weg smaller lijken, zodat u langzamer gaat rijden.
Verkeersborden langs of boven de weg geven de maximumsnelheid aan. Houd de borden in de gaten als je wilt weten hoe hard je ergens mag. Omdat de maximumsnelheid in de avond en nacht hoger is dan overdag, hebben veel borden een zogeheten tijdvenster. Dit tijdvenster geeft aan welke snelheid binnen welke uren geldt.
binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur. buiten de bebouwde kom: 80 kilometer per uur. op autosnelwegen overdag (06:00 tot 19:00 uur): 100 kilometer per uur. op autosnelwegen in de avond en nacht (19:00 tot 06:00 uur): 130 kilometer per uur.
a. voor motorvoertuigen op autosnelwegen 130 km per uur, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur; Binnen de bebouwde kom geldt in beginsel een maximumsnelheid van 50 km per uur.
De rechter heeft geen keuzevrijheid en moet u een rijverbod opleggen in deze twee gevallen: meer dan 40 kilometer per uur te snel; of meer dan 30 kilometer per uur te snel binnen een bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, erf of woonerf.
Is er geen stoep, wandel dan op het fietspad. Pas als er én geen stoep én geen fietspad is, loop je op de weg.
Als u langs de weg loopt, mag u zelf beslissen of u links of rechts loopt. De wet geeft hier geen uitsluiting meer over. U bent buiten de bebouwde kom niet verplicht om links van de weg te lopen als een voet- of fietspad ontbreekt. Het zal veelal van de weg zelf afhangen wat de meest veilige kant is om te lopen.
Standaard snelheid
Op autosnelwegen is het 130 kilometer per uur en op autowegen 100 kilometer per uur. Al deze wegen liggen buiten de bebouwde kom.
Het centrale dorpsplein met de daaromheen gelegen bebouwing deed kennelijk ook denken aan een kom of schaal. Het plein was dan de 'bodem' van de schaal, en de bebouwing eromheen de 'wand'. Dit gebruik van kom werd vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw nog algemener.
Binnen de bebouwde kom, mag je links op de rijbaan parkeren of op de gelijkgrondse berm links naast de rijbaan. Auto's mogen op die plaats parkeren: binnen de bebouwde kom; de rijbanen zijn gescheiden door een gelijkgrondse berm (waar de auto's staan).
De bebouwde kom is het bewoonde gebied waar specifieke snelheidsregels gelden, namelijk 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom mag je op gewone wegen 80 km/u. Toegevoegd na 1 minuut: Een wat uitgebreidere definitie staat op wikipedia met het bijbehorend verkeersbord dat de grens aangeeft.
Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 70 km/u. Er moet dus geen verkeersbord geplaatst worden om je aan deze limiet te doen herinneren.
Hoe herken je een zone 30? Het begin en het einde van de zone wordt aangegeven met een verkeersbord. Binnen de zone herhalen we de snelheidslimiet niet met borden. We passen het straatbeeld binnen de zone 30 zo veel mogelijk aan naar de geldende snelheid.