Konijnen zien er heel schattig en kwetsbaar uit. Toch kunnen ze beter tegen koude temperaturen dan we vaak denken. Ze hebben een dikke vacht en verharen tot 4 keer per jaar. Met hun dikke pels kunnen konijnen zelfs beter tegen de koude dan tegen de hitte en ze kunnen perfect het hele jaar door buiten blijven.
Een konijn kan tot ca -15 -20 graden buiten blijven. Voor jonge, zieke en oudere dieren zijn dit te lage temperaturen. Plaats het hok dan bijvoorbeeld in de schuur. Is het erg koud dan kun je eventueel iets meer droogvoer (krachtvoer) geven, regelmatig wegen en ontlasting checken is belangrijk.
Als ze het echt koud krijgen kruipen ze lekker weg in het beschutte nachthok vol stro samen met hun maatje. Dat is natuurlijk gedrag voor konijnen, wilde konijnen kruipen in de bucht onder de grond, waar ze beschut zitten van de ergste kou.
Ze kunnen een dikke wintervacht opbouwen en hebben vachtkussentjes onder hun pootjes. Deze vachtkussentjes zorgen ervoor dat de kou niet verder dringt. De wintervacht werkt als een soort isolatie. Hierdoor kunnen konijnen hun lichaam op temperatuur houden en zelfs temperaturen weerstaan tot de -20 graden Celsius.
Konijnen kunnen niet zweten, waardoor zij heel snel oververhit geraken. De ideale temperatuur voor een konijn is 15°-21°C. Binnenkonijnen leven dus het liefst in een koele ruimte met een lage vochtigheidsgraad. Ga dus niet met je konijn gezellig voor het haardvuur zitten.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Zorg voor voldoende daglicht (maar geen direct zonlicht). Konijnen hebben dit nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een garage of schuur is dus geen goede plek. Ook met drukke plekken maak je konijnen niet blij.
Dit vinden konijnen vaak niet fijn en het is ook niet nodig. Al denk je dat het warm genoeg is voor een bad, een konijn vat snel kou omdat zijn vacht niet makkelijk droogt. Omdat de ondervacht lang nat blijft is een konijn dan extra gevoelig voor tocht. Zelfs met warm weer kan een konijn dan kou vatten!
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Een ziek konijn kan onderkoeld zijn en heeft dan een deken nodig en een kruik om zich aan op te warmen. Onderkoeling van je konijn is nog ernstiger dan koorts en kan zelfs dodelijk zijn! De lichaamstemperatuur van een konijn mag niet lager worden dan 38°C. Hoger dan 39,8°C betekent koorts.
Een verkoelende fles of steen
In plaats van een fles kun je ook een natte steen gebruiken. Wil je direct verkoeling bieden? Dan kun je de fles en de stenen ook met koud water vullen/nat maken en de diepvries overslaan. Je konijn kan vervolgens lekker tegen de fles of steen aan liggen ter verkoeling.
Water is het belangrijkste om je konijnen af te koelen.
Ververs het water een aantal keren per dag zodat je konijn altijd voldoende vers water heeft. Wanneer het drinkwater te koud is, kunnen de bloedvaten in de oren van je konijn samentrekken waardoor je konijn minder zal kunnen afkoelen.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Je konijn vindt het fijn om zich in de bodembedekker te nestelen. Er zijn verschillende bodembedekkers te koop zoals stro, houtkrullen, hooi en hennep. Stro en hooi kan je gebruiken als bovenlaag. Stro is relatief goedkoop en neemt de urine en de luchtjes goed op.
Geef je konijn dagelijks 20 gram biksbrokjes per kilo lichaamsgewicht. Vers hooi mag je onbeperkt geven. Bouw het geven van vers gras en groenten van jongs af aan op en geef het met mate. En zie fruit als snoep: je mag ze af en toe wel wat geven, maar niet te vaak, want dan krijgen ze teveel suikers binnen.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Door de zon warmen konijnen sneller op. Konijnen kunnen dan oververhit raken en daaraan overlijden. Het plaatsen van een konijnenhok in de volle zon raden wij dan dus ook erg af!
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Konijnen die buiten leven worden gemiddeld 6,6 jaar oud. Konijnen die binnen leven gemiddeld 6,1 jaar oud. Vaak wisselen van leefomgeving, bijvoorbeeld in de zomer buiten en in de winter binnen, of overdag buiten en 's nachts binnen blijkt niet goed te zijn voor de levensduur van jouw konijn.