Het verliefde gevoel heeft niets met liefde te maken. Liefde is daarentegen gericht op de ander. Het is een keuze van je hart, waaraan je niet wilt ontkomen. Liefde is een vorm van je verhouden tot de ander, die door zijn eigenheid het beste in je naar boven haalt.
Als je partner echt van je houdt, zal je dit zeker en vast voelen. Respect, begrip en vertrouwen zijn daarbij ontzettend belangrijk. Als deze eigenschappen er zijn, zal de relatie zeker en vast kans tot slagen hebben.
Lust gaat louter om een seksuele interesse, liefde gaat over een interesse om een persoon beter te leren kennen in al zijn facetten (en op lange termijn). Lust laat geen plaats voor moeilijke conversaties en pijnlijke emoties. Liefde daarentegen omarmt dit wél en ziet het als onderdeel van de liefdesrelatie.
Het verliefde gevoel vormt daarin de basis, maar de passie van de eerste maanden maakt plaats voor toewijding en intimiteit. In de hersenen wordt in deze periode het stofje oxytocine aangemaakt. Oxytocine is erg belangrijk in de overgang van passie naar toewijding en intimiteit.
Wat je nu voelt zegt niks over hoe je je over een maand voelt of hoe je je over zes maanden of een jaar voelt. En verliefdheid kan altijd komen en kan ook altijd terugkomen. Het is niet een vaststaand iets. Het is niet iets wat we alleen maar in het begin van onze relatie hebben en daarna helemaal niet meer.
Zo'n verslavende verliefdheid kan vooral ontstaan wanneer er sprake is van eenzijdig opgezegde verliefdheid en de ander het gevoel heeft ontzettend veel te hebben gegeven. “De verliefdheid is dan vooral een gedachte en al lang niet meer een lichamelijke reactie waar je niks aan kunt doen.
Zo krijg je iemand uit je hoofd
De ervaring leert dat een crush vaak in je hoofd blijft hangen als 'ie unfinished is. Wanneer iemand in de eerste datefase zijn of haar interesse in jou verliest, is de kans namelijk groter dat de interesse van jouw kant nog niet over was en ook niet zomaar verdwijnt.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.
In het merendeel van de relaties is de verliefdheid na 1,5 jaar wel over, zo blijkt uit onderzoek.
Je bent heel erg geïnteresseerd in alles wat met jouw crush te maken heeft en wilt dan ook alles van hem te weten komen. Jullie leren elkaar steeds beter kennen en raken steeds meer op elkaar ingesteld. Het enige wat jullie nu nog willen is bij elkaar zijn. Deze verliefdheidsfase duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden.
Hoe een verliefde man denkt
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Natuurlijk kan je seks hebben zonder liefde; je merkt seksuele aantrekkingskracht maar niet verliefd. Het is een natuurlijke behoefte van ons als mensen om intiem te zijn en plezier te hebben met anderen, ongeacht of we van ze houden of niet.
Hart. Het hart wordt gezien als het symbool voor liefde. Aangezien ons hart één van de meest centrale organen is in ons lichaam, dacht men vroeger dat ook ons gevoel hiermee samenspeelde.
Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Volgens psychologen word je in je leven maar precies 3 keer verliefd - dat is wat erachter zit. Sociaal psychologen hebben ontdekt dat elke persoon slechts drie ware liefdes in zijn leven heeft - en ze zijn allemaal verschillend.
'Fysieke aantrekkingskracht kan voor veel mensen een instant ding zijn. Het is dus goed mogelijk om binnen een maand na die eerste date ook aantrekkingskracht te kweken voor meer dan alleen het uiterlijk van je crush. Zo kan aantrekking zich ook vestigen op persoonlijkheid, spiritualiteit, carrière of passie.
Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt 'ik heb gevoelens voor je', je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat je een periode van stress of onzekerheid hebt, waarbij je het gevoel kan krijgen dat je lover je niet voldoende kan helpen. Vaak zie je dat mensen in zo''n periode heel erg naar iemand anders toe trekken en dus verliefd kunnen worden op iemand anders.
Je hebt moeite om je emoties onder controle te houden, voelt je nerveus, verliefd en fantaseert al over een mogelijke toekomst met haar, hoe jullie een relatie hebben, hoe je haar voorstelt aan je ouders en vriendenkring en hoe trots je gaat zijn om haar als vriendin te hebben.