Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal vanzelf, zodra de oorzaak wordt weggenomen.
Een acute maagslijmvliesontsteking geneest meestal spontaan, zodra de oorzaak wordt weggenomen. Afhankelijk van de oorzaak is het, in overleg met jouw huisarts, verstandig om te stoppen met alcoholgebruik, aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers.
Behandelingen In de meeste gevallen wordt een maagzuurremmer voorgeschreven ter behandeling van een maagontsteking of een maagzweer. In het geval van een bacteriële maagontsteking door Helicobacter pylori bestaat de behandeling uit een combinatie van twee antibiotica met een maagzuurremmer.
De meest voorkomende symptomen van een maagontsteking zijn: Verminderde eetlust. Misselijkheid en overgeven. Brandende pijn in het bovenste deel van de buik.
Een maagontsteking, ook wel gastritis genoemd, wijst op een ontsteking van dat maagslijmvlies. De ontsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Een acute maagontsteking geneest vaak spontaan. Bij een chronische maagontsteking daarentegen is de schade onherstelbaar en ervaar je geregeld opstoten.
Typische klachten bij een ontstoken darmwand zijn buikpijn (vaak krampachtig), diarree, soms gepaard met bloed- of slijmverlies, en verminderde eetlust. Bij chronische ontsteking zien we soms ook gewichtsverlies en vermoeidheid. Andere mogelijke symptomen zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel en valse ontlastingsdrang.
Om de diagnose te stellen kan de MDL-arts een aantal onderzoeken aanvragen, zoals een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek of een gastroscopie. Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje. Dit bloed wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht door een analist.
Eet voeding met veel vezels. Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt.
De pijn bij een maagontsteking neemt vaak toe wanneer je eet. Bij een maagzweer gebeurt eerder het omgekeerde: de pijn verergert 's nachts, en neemt af wanneer je eet.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
5. Yoghurt. Tenzij je lactose-intolerant bent, helpt een kommetje natuurlijke yoghurt - vanwege de probiotica - om de balans in je maag te herstellen als je misselijk bent. Je kunt dan het beste kiezen voor naturel yoghurt, op die manier komen er weer meer gezonde bacteriën in je maag.
Als je last hebt van maagslijmvliesirritatie kun je last krijgen van de volgende symptomen: Pijn in de bovenbuik. Opgeblazen gevoel. Opkomend of brandend maagzuur.
Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet.
Wat zijn de klachten? Op de eerste plaats pijn, meestal in de maagstreek. De pijn veroorzaakt door een zweer in de maag is vaak heviger na het eten, terwijl een zweer in de twaalfvingerige darm juist meer pijn geeft op een lege maag en vaak ook 's nachts.
Dit kan klachten geven (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, verminderde eetlust en soms braken. H. Pylori kan ook aanleiding geven tot het ontstaan van een maagzweer.