Ja, verplicht aanwezige tijd is betaalde tijd. Als u een medewerker verplicht om vijf minuten eerder aanwezig te zijn omdat u bang bent dat deze te laat komt of om zich voor te bereiden op het werk, geeft u daarmee aan dat de betreffende medewerker ook vijf minuten eerder met zijn werk begint.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn.
Zoals gezegd, kan een werkgever niet alles verplichten. Het belangrijkste dat niet onder het instructierecht van de werkgever valt, is wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Denk aan wijziging van het loon of wijziging van de werkplek. Over dergelijke zaken moet in beginsel overeenstemming met de werknemer zijn.
Moet ik verplicht overwerken? In de Arbeidstijdenwet (ATW) is niets afgesproken over overwerken. Er staan alleen regels over de maximale arbeidstijd per dag in de ATW. In je cao, bedrijfsreglement, werktijdregeling of arbeidsovereenkomst kunnen wel afspraken staan over verplicht overwerk.
Er is geen wettelijk maximum aan het aantal verplichte vrije dagen dat je mag opleggen.
Hoewel je in Nederland goed beschermd bent als werknemer, zijn er wel degelijk maatregelen die je werkgever kan en mag nemen als je niet komt opdagen op je werk. Ontslag is hierbij de uiterste maatregel. Je werkgever moet, in de meeste gevallen, je ontslag aanvragen bij het UWV of de kantonrechter.
Ontslag omdat werknemer niet komt opdagen
Als iemand herhaaldelijk niet komt opdagen, kun je hem mogelijk ontslaan vanwege disfunctioneren. Je moet aantonen dat je de werknemer hebt geholpen om zich te verbeteren. Bijvoorbeeld via functioneringsgesprekken en coaching.
De medewerker is verplicht om op de overeengekomen of bepaalde arbeidstijd te werken. Doet hij dat niet, dan kan dat een dringende reden met zich meebrengen voor ontslag op staande voet (3.3.2.).
Je wordt aangesproken op resultaten terwijl dit in het verleden niet gebeurde. Je merkt dat je opeens gemeden wordt in bepaalde zaken terwijl men jou daar vroeger bij zou betrekken. Je krijgt bepaalde informatie niet meer doorgespeeld en je merkt dat je niet meer serieus genomen wordt.
U mag overwerk niet weigeren als u volgens arbeidsovereenkomst, cao, gebruik of "goed werknemerschap" verplicht bent om incidenteel overwerk te verrichten. Overwerk waartoe u niet gehouden bent en waarvoor geen redelijke grond bestaat, mag u weigeren.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
De rit van uw bedrijf naar het andere werkadres (en terug) telt als werktijd. U werkt bij een bedrijf en gaat aan het begin van de werkdag vanuit huis rechtstreeks naar uw eerste klant. Deze rit telt als werktijd.
In je cao, bedrijfsreglement of contract kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. In dat geval ben je verplicht om over te werken als dat nodig is. Natuurlijk volgens de gemaakte afspraken. Let op dat je niet structureel overwerkt.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Dus het feit dat iemand niet komt opdagen, zal geen reden zijn voor ontslag op staande voet. Maar het kan natuurlijk wel zijn dat er een reden bij komt waardoor iemand ernstig verwijtbaar is.
Ten eerste moet er sprake zijn van een dringende reden. Hierbij moet gedacht worden aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer, zoals diefstal, mishandeling, alcoholmisbruik op het werk of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn.
Net als bij overmacht moet je je werkgever hiervan zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Hoe lang je afwezigheid toegelaten is, hangt af van de tijd die je nodig hebt om de situatie of het probleem aan te pakken of op te lossen, al mag het wettelijk gezien niet langer dan 10 arbeidsdagen per kalenderjaar duren.
Mensen met een arbeidsbeperking kunnen vaak hulp krijgen om (weer) aan het werk te gaan. Er zijn verschillende (financiële) regelingen waar u gebruik van kunt maken. Ook kan uw gemeente of het UWV hulp bieden. Een re-integratietraject helpt mensen met een beperking bij het zoeken van een baan.
Heeft je werkgever je al op non-actief gesteld? Dan heeft ziekmelden meestal geen toegevoegde waarde en raad ik dit vaak af. Tenzij er andere medische redenen dan de situatie op je werk zijn waarom je je ziek moet melden. In andere gevallen kan ziekmelden je juist helpen.
De hoogte van de boetes mag per week niet meer zijn dan het loon van een halve dag werk. Als de werknemer niet meer dan het minimumloon verdient, dan mag de boete jezelf of het bedrijf niet ten goede komen. De boete kan dan bijvoorbeeld naar een goed doel of een lief-en-leedpot binnen je bedrijf.
Werken in het weekend
Je werkgever kan je dan vragen om ook in het weekend te werken. Hiervoor moet hij eerst akkoord krijgen van de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. En je moet er zelf natuurlijk akkoord mee gaan.
Hoe ver van te voren moet ik verlof vragen? Minstens twee weken van tevoren, omdat je werkgever twee weken de tijd mag nemen om over jouw vakantieaanvraag te beslissen. Krijg je binnen deze twee weken geen reactie, dan geldt de aanvraag sowieso als goedgekeurd.
Uw werknemer kan aangeven hoelang en wanneer hij/zij een vakantie wenst en u kunt dit alleen weigeren als u hier een gewichtige reden voor heeft (zoals we hierboven beschreven). Een afwijzing dient u schriftelijk binnen twee weken kenbaar te maken aan uw medewerker.