Composiet is vaak duurder dan hardhout, maar heeft een langere levensduur. Let ook goed op de verschillende houtsoorten, mocht de keuze op houten vlonderplanken vallen. Naaldhout heeft bijvoorbeeld een minder lange levensduur, en is dan ook goedkoper, terwijl Accoya zelfs tot 50 jaar mee kan gaan.
Houtcomposiet is – zoals de naam al doet vermoeden – een composiet. Dat wil zeggen dat het een materiaal is dat uit verschillende componenten is opgebouwd. Voor houtcomposiet is hout natuurlijk één van de basismaterialen. Dit hout wordt samen met een kunststof gevormd tot het eindproduct.
De levensduur van een vlonder hangt natuurlijk af van de materiaalsoort. Een hardhouten vlonder (kapur), een vlonder van composiet of bankirai gaan gemiddeld 25 jaar mee. Van een hardhouten vlonder (keruing), een vlonder van douglas hout en één van geïmpregneerd grenen heb je tussen de 10 en 15 jaar plezier.
Composiethout wordt vervaardigd van een mengeling van plastiek en houtvezels. Dit wordt bij elkaar gehouden met lijm. De houtvezels kunnen van loofbomen of dennenbomen afkomstig zijn. Al naargelang de kwaliteit van de gebruikte producten, zal ook de kwaliteit van het composiet materiaal hoog of laag zijn.
WPC (Wood Plastic Composite) of hout-kunststof-composiet is een geperst materiaal bestaande uit hout en een thermoplastische kunststof (polymeer). Het werd ontwikkeld met als doel het esthetische karakter van hout te verenigen met de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof.
Composiet, Accoya en Bankirai zijn aan te raden en altijd van hoge kwaliteit in duurzaamheid. Alternatieven voor minder duurzame soorten zijn Grenen of Douglas vlonderplanken. Het is wel in alle gevallen slim om een houten vlonder direct na aanleg met speciale middelen te behandelen.
Vlonders kunnen op verschillende manieren aangelegd worden: op zand, op bestrating, op een dakterras of balkon of juist aan het water.
Ondergrond
Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras uit. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.
Hout is milieuvriendelijk
Voor de productie van de grondstof hout is geen grote hoeveelheid energie nodig. Door hout te gebruiken voor kozijnen, deuren, daken en trappen wordt het milieu geholpen in plaats van vervuild!
DE NADELEN VAN EEN COMPOSIET AANRECHTBLAD
Een composiet werkblad is gevoelig voor vlekken, dit is met name als het agressieve en natte plekken zijn die langdurig op het aanrechtblad blijven liggen. Denk hierbij ook aan bijtende middelen.
Hout is dus duurzaam, maar enkel als je het op de juiste manier gebruikt. En daarvoor moet je rekening houden met de belangrijkste troef van hout: de hernieuwbaarheid. “Het is niet onuitputtelijk, maar wel hernieuwbaar, je kan het opnieuw laten groeien”, zegt professor Joris Van Acker.
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Geschikte Houtsoorten werkblad
Welke houtsoort het best is, hangt af van je persoonlijke smaak. Wil je een werkblad met een lichte kleur kan je kiezen voor eiken- of essen hout. Wil je een wat donkerder hout met een rode tint dan is Iroko-, kersen- of mahonie hout een mogelijkheid.
COMPOSIET
Composiet bestaat uit een samenstelling van kwartsgranulaten met kunststof en harsen. Dit maakt dat het een heel sterk materiaal is dat waterdicht, krasvrij, vlekbestendig en hygiënisch is.
Door goede, stevige balken te gebruiken en deze op de voorgeschreven manier te installeren (om de 40-50 centimeter) zul je een stevige basis voor je vlonder creëren. Op deze manier zal je vlonder zo'n 250-500 kilogram per vierkante meter kunnen dragen.
Voor vlonder met een dynamisch aanzicht gebruikt u vlonderplanken met groeven. Deze planken worden steeds minder gebruikt, vooral omdat ze onterecht bekend staan als anti-slip. In de groeven blijft namelijk makkelijk water en vuil staan, wat de perfecte omstandigheden voor algengroei creëert.
Wil je een houten vlonder maken die weinig kans heeft op verzakkingen? Plaats het dan op hardhouten piketpalen van 1 meter lang. Zet de palen minimaal 70 cm in de grond. Dieper kan ook, maar houd minimaal 10 cm bovengronds aan, zodat je er straks nog een balk tegenaan kan monteren.
De vlonders worden gebruikt voor het opslaan van producten in een magazijn. Niet alle pallets passen in een palletstelling, omdat pallets vaak in afwijkende formaten worden geleverd. Vlonders helpen om de pallets op de juiste plek te houden, zodat ze niet vallen of verschuiven.
De kosten van het aanleggen van een vlonder hangen af van het aantal vierkante meters en het type materiaal. Gemiddeld kost een vlonder 60 euro per vierkante meter. Wanneer je 20 vierkante meter vlonder nodig hebt kost dit dus gemiddeld 1.200 euro exclusief montage.
Wanneer je een houten vlonder wenst te plaatsen dat ecologisch verantwoord is dan is Europees hout een goede keuze. Siberische Lariks, Europese Eik en Kastanje zijn allen prima geschikte houtsoorten om een duurzaam en stijlvol terras mee te maken.
Composiet vlonderplanken vallen namelijk in duurzaamheidsklasse 1 en gaan meer dan 25 jaar mee. Dit in vergelijking tot houten vlonderplanken, waarbij de levensduur verlengd moet worden door middel van behandeling.
Elk materiaal krimpt en zet uit onder invloed van hoeveelheid vocht/temperatuur. Een composiet vlonderplank van 5 meter lang kan 1 tot 2 cm krimpen/uitzetten. Dit is niet erg, omdat vlonderplanken als het ware geklemd zitten met bijbehorende clips, kunnen de vlonderplanken in de lengte 'vrij bewegen'.
Wat zijn de beste composiet vlonderplanken? Tegenwoordig zijn de meeste vlonderplanken van enorm goede kwaliteit. Onze favoriete merken zijn echter C-Wood, DuoWood, Elephant en Eva-Last. Deze vier merken hebben een prachtige collectie composiet vlonderplanken.