Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Een benzine buitenboordmotor van 4 PK kan een snelheid van 20 km per uur behalen. Een 6 pk buitenboordmotor gaat vol gas al sneller dan de maximum toegestane snelheid zonder vaarbewijs.
De snelheid die je kunt varen door een buitenboordmotor van 6PK achter je boot te hangen verschilt wederom door de verschillende redenen die hierboven genoemd zijn. Echter zou je wel kunnen zeggen dat een bootje van middelgrote lengte met een 6PK buitenboordmotor zo'n 10 tot 18 kilometer per uur zou kunnen varen.
Voorheen zat er een Mercury 9.9 pk uit 2013 op. De topsnelheid is echter niet veranderd. We varen nog steeds rond de 12km per uur.
Je zit met die 15 pk al op de grens van wel of geen vaarbewijs. Het gaat er namelijk niet om,dat je geen 20 km/h haalt met al die mensen aan boord,maar alleen boot /motor is bepalend. Ja mag namelijk maar maximaal 20km/h zonder vaarbewijs.
Kortom: hoe lang loop je over 5 km? Als beginnend hardloper loop je ongeveer 10 km per uur, wat betekent dat je een half uur doet over 5 km. Een geoefend hardloper zal tussen de 20 en 25 minuten lopen over 5 km, met een training van 3 keer in de week. Sneller kan ook, maar dit is wel een flinke uitdaging.
Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.
De topsnelheid is 432 km/u en de sprint van 0 naar 96 (0-60mph) gaat in 1,67 seconde! Met een topsnelheid van 340 km/u zit de beperking vooral bij de bak- en overbrengingsverhoudingen. Met een langere eindoverbrenging zou 380 km/u haalbaar moeten zijn.
Op 12-jarige leeftijd mag je met een open motorboot (niet langer dan 7 meter) varen die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur (maximaal vermogen van 2,5 PK).
De draaiende (werkende) kracht van de motor is dus het koppel en het aantal Pk's geeft aan hoeveel werk er gedaan kan worden bij dat koppel in een bepaalde tijd. Meer koppel zorgt voor meer trekkracht. Hierdoor kun je dus sneller accelereren of gemakkelijker een steile helling beklimmen.
Vanaf € 1.509,- De Honda 5 pk buitenboordmotor is in een nieuw jasje gestoken, en staat nu op het zelfde platform als de Honda bf 4 en 6. Deze motoren blinken uit in duurzame prestaties en comfort. Hierbij kun je denken aan een nagenoeg stil motorgeluid en trillingsvrije prestaties.
Als alleen de lengte van de waterlijn in beschouwing wordt genomen kan je de volgende vuistregel gebruiken: 2.45 x wortel waterlijn (in meters) = rompsnelheid in knopen. Vermenigvuldig dat met 1.852 en je weet de rompsnelheid in kilometers.
1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
Maxima 600 met 50 pk
Verreweg de populairste tendersloep met sportieve vaareigenschappen. De Maxima 600 Tender haalt met een 50 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-. In het buitenland kan het zomaar heel wat duurder zijn.
Dan heb je waarschijnlijk geen vaarbewijs nodig. Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Eén kilo komt overeen met ongeveer met ongeveer 2,2 Lbs.
Langzame loopsnelheid: minder dan 10 kilometer per uur. Gemiddelde loopsnelheid: 11 kilometer per uur. Snelle loopsnelheid: 12 kilometer per uur of meer.
Erg snel is 15 km per uur, gelijk aan 40 minuten per 10 km. Met 20 km per uur loop je supersnel, en doe je 30 minuten over 10 kilometer. En dan zit je nog niet eens op het marathontemp0 van Kipchoge - maar dan hebben we het natuurlijk wel over de snelste loper ooit.
Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken.
Wanneer rijles en rijexamen lichte motor (categorie 1)?
Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn.
De Mercury 9.9 PK 4 takt werkt op 2 cilinders met een inhoud van 209cc, zij zorgen dat de motor een krachtige aandrijving heeft. Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was.
Het apparaat is voorzien van een 400 pk sterke motor. Daarmee is een snelheid van zo'n 40 knopen mogelijk. Dat is omgerekend zo'n 75 km/u.