Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Er bestaan twee vormen voor het voegen van de naden tussen de stenen van het metselwerk. De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
Terras voegen met cement
Bredere voegen kun je opvullen met cement. Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers.
Voegmortel bestaat uit een mengsel van cement, kalk en zand waaraan water wordt toegevoegd. De samenstelling is vooral afhankelijk van de gewenste kleur.
Te snel water ontrokken aan de voegmortel. Dit komt vooral voor bij heel smalle voegjes in combinatie met zuigende tegels/ondergrond. Het water in de voegmortel verdampt en wordt ook te snel opgezogen door de zuigende tegel zodat het cement dat in de voegmortel zit onvoldoende water krijgt om af te binden.
Metselmortel wordt veel natter aangemaakt. Maar voegmortel is veel harder (grotendeels door het minder nat te maken :) )
Welk cement is geschikt om mee te voegen? CEM I 42,5 N is het meest gebruikte cement voor grijze voegen.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
De voegen hebben in elke gevel een bepaalde houdbaarheidsdatum, gemiddeld is dat 25 tot 35 jaar. Door weer, wind en andere invloeden van buitenaf verslijten voegen waarna ze vervangen dienen te worden.
Er valt maar moeilijk een gemiddelde aan te verbinden; het aantal jaren dat de voegen van metselwerk meegaan. Je hebt ze namelijk in alle soorten en maten en op allerlei verschillende plekken. Van knipvoeg tot teruggehouden voeg, van breed tot extreem smal en op straatniveau tot aan je schoorsteen.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Voegen uithakken kan handmatig met een beitel en een hamer of elektrisch met een elektrische hakhamer. Door de hakkende beweging komt het voegwerk los en brokkelt het stukje voor stukje af. De voegen worden zo diep mogelijk uitgehakt. Zo ontstaat een stabiele ondergrond voor nieuw voegwerk.
Gebruik een dunne schraper om de oude mortel minstens voor de helft te verwijderen. Let er wel op dat je de tegels zelf niet beschadigd. Begin eerst met het verwijderen van de mortel uit de verticale voegen en vervolgens de horizontale. Nadat alle oude mortel is verwijderd, kunt de nieuwe mortel worden aangebracht.
Voor een gekleurde voeg werk je beter met een kant-en-klare voegmortel. Meng met een truweel de ingrediënten en het water in een mortelkuip. De voegmortel is goed gemengd als hij plakt en een beetje korrelig aanvoelt. Om te testen of de voegmortel klaar is, neem je er een beetje van in je hand.
Cement zorgt er voor dat de mortel steviger is wanneer het uithard. Mortel is wanneer het de juiste verhoudingen heeft zelfs sterker dan de meeste bakstenen. Naast de toepassing in mortel en specie kan cement ook worden toegevoegd aan een mengsel voor beton.
De technische levensduur van voegwerk is gemiddeld 30 tot 50 jaar. Bij twijfel is het dus verstandig om de voegen door een expert te laten bekijken en zo nodig te laten vervangen.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Zilverzand, ook bekend als kwartszand of witzand, is voor bijna alle soorten bestrating geschikt om te gebruiken als voegmiddel. Het is fijner dan brekerzand en is daardoor zeer geschikt voor zeer smalle voegen. Ook zilverzand wordt niet hard. Zilverzand is bij ons verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart.
U maakt eerst uw terras of bestrating goed schoon met water. Daarna strooit u het voegmiddel uit over de tegels. Vervolgens maakt u de bestrating weer nat. Dit zorgt ervoor dat het voegmiddel niet uitdroogt en dat het kan uitzetten tussen de tegels.
Werk zoveel mogelijk richting de deur. Druk de voegmortel goed in de voegen en werk snel door. Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Het verwijderen van de oude voegen is niet alleen belangrijk om esthetische redenen maar ook om de gevelconstructie te beschermen. Beschadigde voegen lijken misschien op het eerste gezicht niet ernstig, maar kunnen een hoop schade aan uw gevel toebrengen.