De scanauto maakt een scan van het kenteken en foto's van de situatie. Daarna volgt een automatische controle via het Nationaal Parkeer Register of het parkeergeld betaald is. Tussen het moment van het scannen van het kenteken en de controle zit expres een kleine vertraging.
De scanauto maakt een foto van het kenteken. Komt de scanauto langs terwijl u nog moet betalen? U heeft nog 10 minuten de tijd om te betalen nadat de scanauto een foto heeft gemaakt. Er wordt gecontroleerd of er een geldige parkeervergunning is, of dat er voldoende betaald is voor het parkeren.
Een scanauto is in staat 1200 auto's per uur te controleren. Een parkeerwachter te voet komt onmogelijk in de buurt van dit aantal. In 2019 waren de totale parkeergelden geprognotiseerd op 928 miljoen euro en in 2020 zijn de parkeerkosten geprognotiseerd op ruim 1 miljard euro.
Aan een parkeerder moet een redelijke tijd worden gegeven om een kaartje te kunnen kopen. De rechtbank is van oordeel dat 5 minuten tussen het parkeren en het betalen, gelet op alle betalingshandelingen die verricht moeten worden, niet als onredelijk lang gezien kan worden.
Als u in de parkeerboete leest dat de naheffing is opgelegd aan de kentekenhouder, dan kunt u de boete laten vernietigen. In dit geval kunt u onder de parkeerboete uitkomen door te laten zien dat het kenteken dat u heeft ingevoerd bijna gelijk is aan het kenteken van uw auto.
Ga naar het Digitaal Loket
Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken. U moet daarvoor wel inloggen met een extra controle via sms.
Een parkeerboete terwijl u in de auto zat ontvangt u van de gemeente. Parkeergeld hoort aan de gemeente betaald te worden en wanneer u dit niet betaald heeft, ontvangt u de boete van de gemeente. Op de boete leest u hoe u bezwaar kunt maken.
Deze 'pardontijd' zal geen parate kennis zijn voor de de gemiddelde Amsterdamse automobilist: de regel stelt dat parkeerwachters voor het uitschrijven van een naheffingsaanslag tien minuten geduld moeten hebben voordat ze hun ding gaan doen.
Het CJIB (Centraal Juridisch Incasso Bureau) kijkt niet naar de parkeerkosten bij het uitschrijven van een boete, maar naar de parkeerplek zelf. Deze instantie schrijft namelijk parkeerboetes uit wanneer er geparkeerd wordt op een plek waar het niet mag.
Gaat het om een lichte verkeersovertreding? Deze worden meestal binnen vier maanden verstuurd. Gaat het om een gehuurd voertuig, dan kan het acht maanden duren. In sommige gevallen duurt het langer.
Kan ik iets tegen deze boete doen? Ja, dat kan als het ingevoerde kenteken niet heel erg verschilt met je echte kenteken (je hebt bijvoorbeeld 1 letter of 1 cijfer fout ingevoerd). Stuur in dat geval de parkeerbon mee met je bezwaar en geef aan waar de fout zit.
De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen. Flitsfoto's kunnen worden opgevraagd bij het digitaal loket van het CJIB.
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurt u de verkeersboete en ontvangt ook het geld. Op de website van het CJIB leest u hoe dit werkt en wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld de flitsfoto opvragen.
Na ontvangst heeft de overtreder nog 30 dagen om de boete te betalen. Betaalt de overtreder ook dan nog niet, dan riskeert men bijvoorbeeld loonbeslag of het bezoek van een gerechtsdeurwaarder.
Deze boetes variëren van 58 euro tot 345 euro, afhankelijk van de ernst van de inbreuk: Op een overtreding van de eerste graad, bijvoorbeeld het niet respecteren van een parkeerverbod, staat een boete van 58 euro.
Er zijn verschillende soorten feitcodes voor het foutparkeren van een voertuig (denk aan het parkeren op de stoep, het parkeren in strijd met een parkeerverbod, het (stilstaand) veroorzaken van gevaar/hinder op de weg, het parkeren voor een in- of uitrit of het dubbel parkeren).
Op alle wegen behalve binnen bebouwde kom, in een zone 30, schoolomgeving, woonerf of erf, wordt bij een snelheidsoverschrijding tot 10 km/u een boete opgelegd van 50 euro. Bij een snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/u, dan komt hier voor elke bijkomende km/u 5 euro bovenop.
Boetes volgens regels
Volgens de rechtbank is het toegestaan om maximaal één parkeerboete per dag op te leggen.
Ga dan naar mijn.overheid.nl. Hiervoor hebt u wel DigiD nodig. Op deze website van de overheid kunt u aangeven dat u de berichtenbox wilt gebruiken. En dat u hierin ook post van het CJIB wilt krijgen.
De brieven komen in een envelop met een paarse kleur en zijn goed herkenbaar. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen indien je een bekeuring hebt gehad van het CJIB. Als namelijk niet tijdig bezwaar wordt gemaakt, dan staat de boete in rechte vast en kun je er niet meer onderuit komen.
Neem contact opnemen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het CJIB verstuurt de beschikkingen.
U gaat daarvoor naar www. cjib/foto. Daar logt u in met uw Digid en kunt u uw boete en bijbehorende foto bekijken en eventueel direct betalen. Heeft u een boete ontvangen voor een overtreding voor gebruik van uw mobiele telefoon in de auto die na medio januari 2023 geconstateerd is door de MONOcam*?
Als je dus vier overtredingen maakt in één keer, krijg je maar drie bekeuringen. "De politievrouw of -man maakt een procesverbaal op met alle gedragingen van dat moment. En dan worden er maximaal drie boetes uitgeschreven.