Krentenbollen worden vaak onderweg gegeten of snel tussendoor. Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus!
Daarom is het verstandig te kiezen voor biologische krentenbollen. Als je het nog gezonder wilt maken, dan zijn mueslibollen de beste optie. Mueslibollen bevatten volkorenmeel en noten, terwijl er geen suiker aan wordt toegevoegd. Dit maakt het de meest gezonde keuze.
Croissant veel vetter
Een krentenbol bevat 134 kilocalorieën, lezen we in de caloriechecker van het Voedingscentrum. Daarnaast zit er 1,3 gram vet in, waarvan 0,4 gram aan verzadigd vet, 4,2 gram eiwitten, 25,5 gram aan koolhydraten, 2,1 gram vezels en 0,47 gram zout.
Per krentenbol is dit dus 17,3 gram suiker per krentenbol. Als je dan bedenkt dat een suikerklontje 4 gram weegt, dan zitten er dus iets meer dan 4 suikerklontjes in 1 krentenbol!!
In Nederland worden krentenbollen vaak besmeerd met boter en eventueel belegd met Goudse kaas, jam of andere zoetigheid. Natuurlijk kun je hem ook zonder beleg eten en genieten van zijn heerlijke smaak. In Engeland is de krentenbol bekend onder de naam currant bun.
Smeer een beetje boter op of beleg het met een plakje kaas of een laagje jam… Geniet van deze heerlijke krentenbol op elk moment van de dag.
Omdat de specerij kurkuma aan het meel toegevoegd wordt, dat is geelwortelpoeder. Dat geeft wat kleur aan het anders witte brood, en bovendien werkt het als antioxidant: om te voorkomen dat het verwerkte vet ranzig wordt en het brood bruin verkleurt door de vruchten die erin zitten.
Gemiddeld heeft een vrouw 2000 calorieën per dag nodig. Maar bindt je hier niet aan vast.
1 krentenbol bevat 11 gram suiker. Het advies is om niet meer dan 25 gram suikers per dag te eten voor een gezond lichaam. Dus met 1 krentenbol kom je gelukkig nog niet gelijk aan je maximale hoeveelheid toegevoegde suikers.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
We hebben een vuistregel bedacht om het wat concreter te maken: kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters.
Rijk aan vitaminen en mineralen: Krenten en rozijnen bevatten verschillende vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, ijzer, kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem, een goede energieproductie en een gezonde spierfunctie.
Een krentenbol is een rond broodje met krenten, soms ook met rozijnen. Het deeg is ten opzichte van gewoon brooddeeg behalve met krenten en eventueel rozijnen verrijkt met ei en boter, soms ook citroenschil, sukade en suiker.
4. Cake is minder slecht dan krentenbol. Krentenbollen bestaan voor wel een derde uit suikers. Zo verslaan ze cake (dat wel meer ongezonde vetten bevat, maar je moet soms keuzes maken).
Krenten en rozijnen vallen binnen de schijf van vijf. Beide zitten vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarnaast zitten er veel vezels in, die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Ze zijn dus zeker een geschikte gezonde snack, ook voor je kind of baby.
In rozijnen zitten de vitamines B en C en allerlei polyfenolen. Dit zijn plantenstoffen die een beschermende werking hebben op je hart en bloedvaten. Ze dragen dus bij aan het voorkomen van een hartinfarct, beroertes en aderverkalking.
Alle soorten brood en graanproducten bevatten ijzer. Het meeste ijzer zit in: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst, volkorenmacaroni en -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, granenbiscuits.
Beleg de helft van de sneetjes krentenbrood met de appel en de helft van de camembert. Giet hierover de honing. Dek af met nog een sneetje krentenbrood en smeer de bechamelsaus over het krentenbrood, gevolgd door de overige camembert.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Onze bakkers maken geen krentenbollen maar rozijnenbollen, omdat er meer rozijnen dan krenten inzitten. Weet jij het verschil tussen krenten en rozijnen? Krenten en rozijnen zijn allebei gedroogde druiven en zijn allebei lekker zoet van smaak. Niet zo gek dus dat ze vaak met elkaar verward worden.
Hoeveelheid eiwit in krentenbol:
4,2 gram. in 1 stuk (50 gram)