Verschil tussen zure room en crème fraîche
Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
Voedingsinformatie. Net zoals room bevat ook zure room veel vet - en dus ook veel calorieën - en verzadigd vet. Vandaar dat we er altijd zuinig mee moeten omspringen.
Plantaardige alternatieven voor room
Naast 'normale' kookroom kun je kiezen voor een plantaardige variant, zoals kokosroom of sojaroom. Dit is natuurlijk meteen een goed alternatief voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie.
Crème fraîche, wat in het Frans gewoon 'verse room' betekent, heeft een dikke consistentie en wordt gebruikt in zowel warme als koude gerechten. In koude gerechten kun je het prima vervangen door zure room, maar in warme bereidingen is zure room minder geschikt vanwege de hoge kans op schiften.
Sour cream, oftewel zure room, wordt gemaakt door het toevoegen van melkzuurbacteriën aan room. Daarna blijft de boel even fermenteren, waardoor het zijn specifieke zure, beetje wrange smaak krijgt. Voor crème fraîche wordt de room alleen aangezuurd met bacteriën, maar niet gefermenteerd.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser.
Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom.
Zure room smaakt meer friszuur. Crème fraîche kun je gebruiken om in warme gerechten te roeren zoals ragouts, soepen en sauzen, omdat het niet snel schift. Zure room schift sneller bij verhitting en kun je dus beter gebruiken in koude gerechten of als topping.
Zure room. Zure room is hetzelfde als sour cream, maar de een noemt het bij z'n Engelse benaming en de ander in het Nederlands. In de schappen vind je het doorgaans als sour cream. Het heeft een ontzettend laag vetpercentage van maar 10% en mag zich dus nog maar net room noemen.
Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Denk aan een soep, saus of curry. Omgekeerd kan crème fraîche wél ook koud gebruikt worden. Bijvoorbeeld op nacho's, in taco's of andere Mexicaanse gerechten.
In koude gerechten kun je crème fraiche dus vervangen door zure room / sour cream of eventueel magere kwark of yoghurt. Voor warme gerechten kun je alternatieven zoals de genoemde kookroom gebruiken.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv. kip en zalm.
Waarom crème fraiche in soep? Crème fraîche verrijkt de smaak en geeft een romige structuur aan sauzen en soepen, stoofgerechten, roerbakschotels en eenpansgerechten. Aan het einde van de kooktijd wordt de crème fraîche door het gerecht geroerd en (kort!) mee verwarmd.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Griekse yoghurt heeft een hoger vetgehalte dan gewone yoghurt. Daardoor kun je 'm ook gebruiken in warme sauzen, als vervanger voor room, zonder dat hij schift.
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Zure room is een zuivelproduct dat wordt verkregen door gewone room te fermenteren met melkzuurbacteriën.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Plantaardige eiwithoudende producten passen in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere opties dan AH Haver fraiche. AH Haver fraiche is een prima keuze als dagelijks extraatje.
Om de room aan te zuren moet je voor de crème fraîche een melkzuurbacterie gebruiken die alle lactose zal omzetten in zuren. Je kunt hiervoor karnemelk, gefermenteerde melk, kefir, Skyr of yoghurt gebruiken. De gebruikte zuivel zal invloed hebben op de smaak van de crème fraîche. Leuk om mee te experimenteren.
Zure room. Zure room wordt gemaakt met room en melk met een melkvetgehalte van ten minste 10%. Om er zure room van te maken wordt de room aangezuurd met melkzuurbacteriën, de room wordt zo lichter verteerbaar en langer houdbaar. Zure room is geschikt voor koud gebruik of toevoeging aan warme gerechten na het koken.
Allereerst: je kunt in bijna elk recept de crème fraîche vervangen door yoghurt. Dat is gezonder en smaakt ook lekker fris. Het enige nadeel is dat yoghurt minder dik is. En soms wil je gewoon wat romigers door je soep, saus of guacamole.
Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo'n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.