Wanneer Echografie? Echografie wordt als ondersteuning gebruikt bij: Spierscheuren, littekenweefsel, spier kalkneerslag. Gescheurde pezen, peesontstekingen, pees kalkneerslag.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
De transducer zendt geluidsgolven uit en vangt het geluid op dat door het lichaam wordt teruggekaatst. Deze echo's vormen samen een beeld op een scherm. Zo kunnen wij kijken hoe de spieren en pezen in uw lichaam eruitzien.
Door middel van echografie kunnen we bekijken in welke structuur de blessure zit en hoe groot de beschadiging in het weefsel eventueel is. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een spierscheur of een spierverrekking.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
Uw zenuwen en/of spieren worden met een echokop in beeld gebracht op een echo-apparaat. Met een echokop wordt over uw arm, schouder, nek of been heen en weer bewogen. Zo wordt de zenuw en/of de spier op het beeldscherm zichtbaar. Tot slot wordt na het onderzoek de geleidingsgel van uw huid verwijderd.
Het detailniveau is bovendien een stuk hoger dan van echografie. Het verschil met MRI is dat deze techniek geen röntgenstraling gebruikt maar magnetische velden. MRI maakt ook plakjes, net als CT, maar is minder in staat botstructuren zichtbaar te maken.
Over het algemeen geeft vocht op een echo een zwart beeld. Lucht en harde structuren geven een wit beeld. Terwijl de verschillende zachte weefsels worden afgebeeld in allerlei grijstinten.
Echografie is onbruikbaar in de gevallen waarbij lucht of gas het beeld verstoren, zoals in de longen of in botten (bevatten veel lucht). Lucht weerkaatst ultrageluid erg goed waardoor het beeld bijna helemaal wit wordt en er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende stukjes weefsel.
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Met een echografie van de bovenbuik kunnen de meeste organen in de bovenbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de lever, de galblaas en de nieren. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
De kosten van een echo vallen onder de basisverzekering. Dit gaat ten koste van uw eigen risico. U heeft een verwijzing nodig van de huisarts of specialist om een afspraak te maken voor het laten maken van een echo. Voor meer informatie over zorgkosten, kijk op: zorgkosten of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Na het onderzoek
De radioloog beoordeelt de beelden van de echografie. U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.
Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren ook voor de termijnecho minimaal een uur van tevoren niet meer te gaan plassen. Het komt soms voor dat we de baarmoeder en het kindje uitwendig niet goed in beeld kunnen krijgen.
Kleurendoppleronderzoek laat de bloedstroom met kleuren zien. Alle bloed dat op het scherm naar boven stroomt is rood en alles wat naar beneden stroomt is blauw. Lichtere kleuren geven een snellere stroomsnelheid aan.
Een laatste risico van een echo is het veroorzaken van onterechte ongerustheid: soms wordt er iets verkeerd opgemeten, soms lijkt er een afwijking te bestaan die later niet teruggevonden wordt of die niets te betekenen heeft. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
Echografisch onderzoek bij uw eigen huisarts
Een echo-onderzoek in de praktijk is laagdrempelig, bij een vertrouwde huisarts. Het spaart vaak een onderzoek in het ziekenhuis uit, waardoor uw eigen risico niet hoeft te worden aangesproken.
Op de foto's kunnen we zien of er afwijkingen zijn in botten en organen. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking.
Met een echo kunnen wij de weke / zachte delen van het lichaam zien, bijv. organen zoals de maag en darmen. Met een röntgenfoto zien wij voornamelijk de harde delen van het lichaam, zoals het bot/je ribben/je vingers.
Bij een echo-onderzoek van de spieren (spierecho) brengen we met geluidsgolven spieren in beeld. Op deze manier proberen we de oorzaak van uw klachten te vinden.
Een inwendige echo doet meestal geen pijn, tenzij u al klachten heeft. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Heeft u moeite met dit onderzoek, bespreek dit dan met de arts/echoscopiste.
Voor een echografie van de onderbuik, de nieren en de blaas is het noodzakelijk dat de urineblaas vol is. Daarom vragen we u 1 ½ uur voor het echo-onderzoek, binnen 30 minuten, 1 liter water te drinken (6 grote glazen) en daarna niet meer te plassen!
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.