Vaak eten Spanjaarden een toastje (tostada) als ontbijt met wat boter of olijfolie en wat kaas of vlees. Zoetekauwen kiezen voor een toast met confituur, of voor een croissant of boterkoek.
Ontbijt (desayuno)
Het ontbijt 's ochtends heet 'esmorzar' in het Catalaans of 'desayuno' in het Spaans en wordt vaak thuis of in een café genuttigd. Het ontbijt bestaat meestal uit een stukje geroosterd stokbrood of tostada, die je insmeert met boter of olijfolie en wat kaas of vleeswaren.
De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake. Hoewel er mensen zijn die ´s avonds nog veel eten, is de cena normaal gesproken minder uitgebreid dan de middagcomida.
Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker. Wil je echt de eetgewoonten van Spanje volgen? Bestel dan na 11:00 uur geen cafe con leche meer.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
De Spanjaarden hebben tussen de middag veelal 1 tot 2 uur pauze om te lunchen. Doordat de Spanjaarden in de avond pas laat eten, eten ze in de middag veelal tussen 17:00 en 18:00 nog een extra snack zoals bijvoorbeeld een stukje taart, cake of wat hartigs. Het avondmaal wordt vaak pas na 21.00 uur gegeten.
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
Pan con tomate of Spaans brood met tomaat en knoflook is een eenvoudig maar overheerlijk traditioneel streekgerecht. Deze met name Catalaanse specialiteit bestaat uit licht geroosterd brood belegd met friszure tomaat, pittige knoflook, besprenkeld met wat Spaanse olijfolie en een snuifje zout.
Waar onze oer-Hollandse boodschappen bestaan uit pindakaas, hagelslag, rookworst en een halfje bruin, hebben de Spanjaarden ook hun typische producten die ze iedere keer tijdens de boodschappen in hun karretje leggen.
Stierenvechten, flamenco, siesta, tapas, paella en sangría. Wie kent ze niet. Je hoeft geen Spanjekenner te zijn om het land Spanje te koppelen aan de eerder genoemde stereotypische gewoontes van Spanje.
Diner (cena)
Dit diner duurt tot ongeveer 24.00 uur. het bestaat uit een lekkere salade of sandwiches. Maar ook typisch Spaans eten, in de vorm van verschillende Spaanse hapjes zoals Tapas kan dan weer op tafel komen.
Zonder twijfel is de Café con leche de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen. Zo'n verband lijkt inderdaad te bestaan.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur.
De meeste Spanjaarden drinken een 'caña', een klein biertje van de tap, omdat het bier zo vanwege de hitte koeler blijft. Wat Spanjaarden ook regelmatig drinken is een 'clara', een combi van bier en Fanta.
In de EU werkten werkgevers met 47.1 uur en zelfstandigen met 39.7 uur in 2020 gemiddeld meer uren per week dan werknemers met 36.2 uur en meewerkende gezinsleden met 33.9 uur. In Spanje was dat gemiddeld 36,4 uur per week bij werknemers maar 46,2 uur per week bij zelfstandige ondernemers.
Spanje (83,5 jaar) en Italië (83,4 jaar) kennen binnen de EU-28 de hoogste levensverwachting. Inwoners van Bulgarije, Letland en Litouwen zitten met 74,9 jaar zes jaar onder het EU-gemiddelde. In Nederland was de levensverwachting bij geboorte 81,7 jaar.
Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20/21 juni tot ongeveer 11/12 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier.