Verder bezitten de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden naast de Nederlandse nationaliteit ook het Europees burgerschap.
Deze eilanden tellen samen ruim 350.000 inwoners. Daarnaast wonen in Nederland ruim 150.000 Antillianen. Antillianen bezitten – als burgers van het Koninkrijk der Nederlanden – de Nederlandse nationaliteit.
Curacao telt ongeveer 160.000 inwoners. Zo'n 40 tot 50 verschillende nationaliteiten leven op dit eiland wat met zich meebrengt dat er diverse godsdiensten zijn. De belangrijkste bevolkingsgroepen zijn Afrikanen, Nederlanders, Joden, Portugezen, Venezolanen, Surinamers en Chinezen.
Curaçao telt circa 140.000 inwoners uit zeer diverse bevolkingsgroepen. De meerderheid heeft een Afro-europese; Creoolse afkomst. Hiernaast bevolken Brits-West Indiërs, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen deels illegaal het eiland.
In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden Nederlandse paspoorten verstrekt, en Nederlandse Identiteitskaarten met een inlogfunctie (NIK). De NIK kan alleen aangevraagd worden door burgers die een burgerservicenummer hebben. Daarnaast heeft Ieder eiland een eigen identiteitsdocument, de sédula.
In zeer grote lijnen is de taalkundige situatie op de Antillen als volgt. De officiële taal is het Nederlands, op de Bovenwindse eilanden spreekt men Engels en op de Benedenwindse eilanden spreekt men Papiamentu.
Het gaat om de eilanden Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius, Sint-Maarten en Aruba. Vanaf 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen ontbonden. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat dan uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
De moedertaal van de Curaçaoënaars is Papiaments: een creoolse mengeling van Afrikaans, Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en de inboorlingentaal van de Arawakken. De officiële talen op Curaçao zijn Nederlands, Papiaments en Engels.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland. Zij heten Caribisch Nederland.
Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten. Daarom zorgt de EU voor financiële steun voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten door middel van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF).
Alle Antillianen en Arubanen hebben de Nederlandse nationaliteit, ze worden wel 'Caribische Nederlanders' genoemd.
Daarnaast wordt 'hallo' niet vaak gebruikt, maar gebruik je in plaats daarvan het dagdeel. Zo zeg je bon dia (goedemorgen), bon tardi (goedemiddag) of bon nochi (goedenavond). Als je 'dag' wilt zeggen, zeg je ayo, en als je iemand een fijne dag wilt wensen zeg je pasa bon dia.
Doei of dag is simpel in het Papiaments; Ayo. Voor nu: Ayo. En zoals Arnold Schwarzenegger al zei: Nos ta bai bek.
Toen in 1791 de West Indische Compagnie failliet ging werd Curacao een echte Nederlandse kolonie. Vier jaar later kwamen op Curacao slaven in opstand maar deze werd neergeslagen. De Engelsen veroverden het eiland in 1800 en in 1807 en vanaf 1816 na het verslaan van Napoleon is Curacao echt Nederlands.
Arubanen – een mix van Indianen, Afrikanen en Europeanen – delen het eiland van slechts dertig bij negen kilometer met Nederlanders, Colombianen, Venezolanen, Filippino's en ruim zeventig andere nationaliteiten.
Curaçao ligt in het zuiden van het Caribisch gebied, op een steenworp van de kust van Venezuela. Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Samen met Aruba en Bonaire vormt het de zogenaamde ABC-eilanden, oftewel Benedenwindse Antillen.
Inderdaad: de meeste “yu di Korsou” (mensen die op Curaçao zijn geboren en opgegroeid) spreken Engels, Nederlands, Spaans en Papiaments.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Op dit moment krijgen aspirant-studenten uit de Caribische eilanden pas een BSN als ze in Nederland arriveren en zich inschrijven bij een gemeente. Zonder nummer kunnen ze van tevoren geen DigiD regelen, bankrekening openen en komen ze ook lastig aan een kamer.
U mag maximaal 30 dagen achter elkaar op Curaçao verblijven. Wilt u langer dan 30 dagen, maar korter dan 90 dagen blijven? Bekijk de website van de Toelatingsorganisatie van Curaçao voor meer informatie over verlenging na aankomst.