Jouw osteopaat kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit van de maag, de bijbehorende kleppen en de organen die hier rondom liggen. Een verbeterde mobiliteit, doorbloeding en aansturing, zorgen voor een betere functie, waardoor je maagklachten kunnen verminderen!
De osteopaat onderzoekt het volledige lichaam op blokkades. Zo kan een blokkade in de wervelkolom ervoor zorgen dat de dikke darm niet correct samentrekt. Tijdens de behandeling bevordert de osteopaat via zachte handbewegingen ook de doorbloeding van de organen in de buik, zoals de lever.
Een osteopaat richt zijn behandeling op de oorzaak van PDS. Meestal is dit een verstoorde beweeglijkheid van de darmen. Het behandelen van de mobiliteit van organen is een van de specialismen van een osteopaat. Er wordt onderzocht waar in de buik zich ongewone spanningen voordoen.
De osteopaat geneest niet, maar nodigt uw lichaam (u) uit om zelf te genezen door de blokkades die de genezing in de weg staan, op te heffen. Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een verergering van de klacht optreedt.
Afhankelijk van de klacht zal dat variëren tussen de 2 en 10 keer. De behandelfrequentie kan sterk verschillen; vaak wordt er gestart met één behandeling per 3 á 4 weken. Soms is in de beginfase de frequentie hoger en wordt er, zodra het mogelijk is afgebouwd, naar een lagere behandelfrequentie.
Na de behandeling ruimt het LICHAAM op om beter te worden
In de meeste gevallen ervaren mensen in de opruimfase positieve bijwerkingen zoals meer energie, meer beweeglijkheid, helderheid, ruimte, diepe ontspanning, zich lichter voelen, meer contact met het lichaam en het verdwijnen van klachten.
Bijna negen op de tien bezoekers van osteopaten en chiropractors blijken tevreden over de verstrekte zorgen. Toch is alleen voor lage rug- of nekpijn wetenschappelijk bewezen dat de manipulaties de pijn kunnen verlichten. Experts waarschuwen wel voor het risico op complicaties.
Hoewel veel inwoners dit niet weten en osteopathie sterk is ingeburgerd, beschouwt de overheid osteopathie nog steeds als alternatieve geneeskunde. Vanuit de aanvullende ziekteverzekering voorziet het VNZ een terugbetaling van 10 euro voor een bezoek aan een erkende osteopaat, met een maximum van 5 keer per jaar.
De meeste mensen ervaren direct verlichting en toename in beweeglijkheid. Maar het is ook mogelijk de eerste paar dagen na de behandeling wat pijn te ervaren. Dit trekt meestal snel weer weg. Na een intensieve behandeling adviseren wij altijd wat rust te nemen en voldoende water te drinken.
Bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) heb je regelmatig buikpijn en problemen met poepen. Ook kun je veel winden laten en een opgeblazen gevoel in je buik hebben. Mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben geen afwijking in de darm, zoals een ontsteking.
Osteopathie is absoluut veilig. Een osteopaat is er in opgeleid om een goede differentiaal diagnose te maken. Dit houdt in dat onderliggende ziektes en afwijkingen herkent worden. In zo'n geval zal er niet behandeld worden en met uw toestemming contact worden opgenomen met uw arts.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Waarom ben ik vermoeid na een behandeling? Wanneer het werk van de osteopaat erop zit begint het werk voor uw lichaam. Het lichaam gaat zich auto-reguleren en gaat het verdwijnen van de spanningen gebruiken om de andere betrokken zones van uw lichaam te verlichten en los te maken.
De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.
De osteopaat behandelt zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel. De osteopaat doet dat binnen één behandeling. Daarbij hebben de meeste osteopaten fysiotherapie en/of manuele therapie als vooropleiding gestudeerd.
Deze geneeswijze richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of buikpijn. Maar ook met psychische klachten, concentratieproblemen, ontwikkelingsproblemen of een zwangerschapswens kun je bij een osteopaat terecht.
Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.
De eerste afspraak bij je osteopaat kan iets langer duren en neemt gemiddeld 45 minuten in beslag. Vervolgbehandelingen duren ongeveer 30 minuten. Een sessie bij de osteopaat kost gemiddeld € 40 à € 60. De meeste mutualiteiten betalen een deel van de kosten terug.
Gemiddeld liggen de kosten voor een consult rond de 90 euro voor 50 tot 60 minuten. Vaak is er ook een optie om een korter consult te krijgen, bijvoorbeeld van 30 minuten. Het tarief voor zo'n kort consult ligt meestal tussen de 40 en 60 euro.
Meestal niet, een osteopaat is opgeleid om zelf een werkdiagnose te stellen. Het kan echter voor de behandelaar interessant zijn om bepaalde onderzoeksgegevens te kennen.
Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling zal aangeraden worden het paard 5 a 7 dagen niet te laten werken, dus niet rijden en niet longeren. Wel is het goed het paard regelmatig aan de hand te laten stappen. Loslaten in de wei of paddock is prima, mits het paard niet extreem gaat rennen of bokken.
Osteopathie is een onafhankelijk medisch beroep, waarbij diagnostiek en behandeling voornamelijk met de handen wordt uitgevoerd.