Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Waarom wil je bij ons komen werken? – Is jouw antwoord : Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is.
Leg uit waarom je juist die vacature interessant vindt en waarom je denkt dat je goed bij het profiel past. Leg uit wat de raakvlakken zijn tussen jouw werkervaring, opleidingen en/of interesses en de genoemde elementen uit de vacature. Probeer duidelijk te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Het beste is om geen negatieve redenen te noemen waarom je weg wilt, maar positieve redenen waarom je de baan wilt hebben waarop je solliciteert. De werkgever wil daarbij vooral horen dat je juist die functie ambieert, vanwege de functie en niet om andere redenden. Laat blijken dat je gemotiveerd bent voor de baan.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
werken geeft me de kans om een onderdeel te zijn van de maatschappij (er bij te horen) werken geeft me de kans om mezelf te ontwikkelen. werken geeft me een prettig gevoel. werken geeft me het gevoel, dat ik me nuttig maak, een bijdrage lever.
Een goede manier om talenten te koppelen aan werkzaamheden is door de STARR-methode te gebruiken. Door na te denken over praktijkvoorbeelden waarin jij goed hebt gepresteerd kun je voor jezelf achterhalen waarom je goed hebt gepresteerd, waarom je het leuk vond (of niet) en wat het resultaat van jouw handelen was.
Voorbeeld antwoord
Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik het heel leuk vind om aan nieuwe dingen te beginnen. Veel mensen zien op tegen verandering, maar ik krijg daar juist energie van. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld.
Denk van tevoren na over wat je gaat antwoorden, en zorg ervoor dat je drie dingen benadrukt: dat je niet alleen het werk kan doen, maar ook in staat bent om goede resultaten te halen; dat je goed past in het team en bij het bedrijf; en dat je daarom de meest geschikte kandidaat bent.
Waarom stelt men de vraag 'Waarom wil je hier werken? ' Men vraagt om diverse redenen naar waarom je bij een bedrijf aan de slag wilt. Je interviewers willen erachter komen waarom je voor het bedrijf wilt werken, waarom je de specifieke functie wilt en of je je voor langere tijd wilt binden.
Geef aan welke activiteiten je in je vrije tijd hebt ondernomen die aansluiten bij de functie. Zo laat je zien dat je niet alleen interesse hebt in het onderwerp, maar ook zelf ervaring hebt opgedaan. Heb je ook banen gehad in dit werkveld? Dan is dit natuurlijk een pluspunt.
Mensen zijn echt gemotiveerd als ze niet alleen willen en kunnen, maar ook klaar voor de start zijn. Wanneer ze bereid zijn om op korte termijn met de verandering te beginnen. Je zou deze drie aspecten drie verkeerslichten kunnen noemen. Wanneer ze alle drie op groen staan, dan is iemand intrinsiek gemotiveerd.
"Wat spreekt je aan in deze job?" Via deze vraag polst de werkgever of je de vacature wel deftig bekeken hebt. Zorg er voor dat je minstens drie argumenten kan geven waarom je de job wilt. Denk maar aan het bedrijf, takenpakket, werkzekerheid, doorgroeimogelijkheden,...
Hou je antwoord in ieder geval werkgericht en licht je antwoord met een voorbeeld toe. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruikt van de STAR-methode. Daarbij beschrijf je aan de hand van de punten Situatie, Taak, Actie en Resultaat een voorbeeld, waaruit jouw eigenschap of competentie blijkt, die een collega jou toedicht.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Wat is een zwak punt? Nou bijvoorbeeld iets wat je niet zo goed kunt, waar je geen verstand van hebt, waar je niet vaardig in bent of waar je geen inzicht in hebt. Ons systeem brengt met zich mee dat wij snel op zwakke punten gefocust zijn. Dat is niet alleen op school zo.
10 gedragsindicatoren van de competentie samenwerken
Helpt anderen waar nodig. Stelt gezamenlijk belang boven het persoonlijk belang. Stemt het eigen werk af op anderen. Levert een bijdrage, idee of voorstel voor een groepstaak, ook wanneer hij daar zelf geen voordeel bij heeft.
Je kunt je goed inleven in de gevoelens van andere teamleden. Je hebt oog voor individuele en unieke kwaliteiten van ieder teamlid en je weet ook waar je dit kunt inzetten binnen jouw team. Je kent jouw eigen talenten maar je weet ook de talenten van andere teamleden te benutten.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.
Uit de literatuur blijkt dat een werkomgeving aantrekkelijker is naarmate de wensen en mogelijkheden en functie-eisen van medewerkers beter op elkaar aansluiten. Dat zorgt ervoor dat medewerkers plezier hebben in het werk en kunnen presteren20.
Werk draait om meer dan zakelijke successen. Steeds meer ambitieuze professionals maken daarom de stap van money naar purpose. Dat geeft je werk betekenis en zorgt ervoor dat je voldoening uit je rol haalt. Zo levert jouw rol zakelijk succes, persoonlijk geluk op en vaak draag je iets bij aan de maatschappij.