Kan 5kW airco op 1 groep? Zwaardere airco moet een eigen groep Het breekpunt ligt bij ongeveer 5kW (koel) vermogen. Neem je een grotere airco, of heb je voor een multi-split gekozen, hou dan ook rekening met de kosten van een extra groep in de meterkast en de aanleg van de benodigde bekabeling.
Voor airco's tot 3,5kW is geen aparte groep nodig, wel dient er rekeking gehouden te worden dat er verder geen zware apparaten (zoals bijv. vaatwasser, oven, droger ed.) op die groep zijn aangesloten. Voor zwaardere airco's, vanaf 3,5kW dient deze op een aparte groep te worden aangesloten.
Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit? Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen.
Voor de meeste single-split airco units is een extra groep niet nodig. Als je kiest voor een multi-split airco unit wordt een aparte groep in de meterkast aangeraden. In sommige gevallen dient zelfs ook de bekabeling aangepast te worden.
Zekering t.b.v airco moet reeds voorzien zijn (minimaal 16 Amp. voor airco's tot 3,5kW, daarboven 20 Amp.).
Vaste airco's voor particulier gebruik kun je ruwweg krijgen van zo'n 2,0 tot 5,0 kW. Dat is dus een vermogen van 2000 Watt tot 5000 Watt per uur. Misschien schrikt u van die aantallen, maar we kunnen u direct geruststellen. Dit gaat om het koelvermogen en niet om het verbruik.
Een airco met een koelcapaciteit van 5kW heeft een aansluitwaarde van rond de 1,5kW, ver beneden het maximum wat op een gangbaar stopcontact kan. Als je airco wil en op datzelfde stopcontact/kring frieten gaat bakken dan zou het kunnen dat je problemen hebt. Vermijd dit gewoon en dat probleem is onbestaande.
Bijvoorbeeld: De ruimte is 60 m3 en de ruimte staat gelijk aan factor 40. 60m3 x factor 40 = 2400 W oftewel 2,4 kW. Om de ruimte goed te kunnen koelen heeft u een airco nodig met een vermogen van 2,4 kW. De vuistregel is dat u 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig heeft.
Laat jouw airco 'lopen' op zonnepanelen
Goed, een airco met 4 units verbruikt gemiddeld zo'n 3.000 kilowattuur per jaar. Dan heb je een kwalitatief goede airco, maar het kost wel heel wat stroom. Onze tip: laat je airco compleet lopen op zonnepanelen. Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je zo'n 12 zonnepanelen nodig.
De binnenunit moet uiteraard aangesloten worden op een stopcontact. Het snoer van de airco zit meestal aan de rechterzijde van de unit en is vaak niet langer dan 1,5 meter. Binnen deze afstand moet er dus een geaard stopcontact zitten.
Een split-airconditioning werkt met een buitenunit en één binnenunit. Hiermee kunt u dus ook één ruimte in huis koelen. Dit noemt men ook wel een single split airconditioning. Veel mensen kiezen daarbij voor het koelen van de woonkamer óf slaapkamer.
Een multi-split airco systeem bestaat uit één buitenunit die verbonden is met meerdere binnenunits. Dit maakt het mogelijk om verschillende ruimtes in jouw huis of bedrijfsruimte individueel te koelen of te verwarmen, terwijl je toch de controle en efficiëntie behoudt van het hebben van één enkel systeem.
Op 1 buitenunit kunnen tot wel 8 binnenunits aangesloten worden afhankelijk van de fabrikant. Een multi split airco is erg geschikt voor woningen of kantoren waar veel (kleine) ruimtes gekoeld moeten worden. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie. Later in dit artikel meer hierover.
Maar laten we uitgaan dat de airco 7 uur per dag draait en daarmee 7 kWh aan energie heeft verbruikt. De tarieven liggen op dit moment (december 2022) rond de 77 eurocent per kWh. Daarmee komt uit op een verbruik van 7 x 0,77 = €5,39 per dag aan energie kosten.
Mitsubishi airco SCM ZM-S multi-split buitenunit
Deze Mitsubishi SCM 125ZM-S multi-split buitenunit van Mitsubishi Heavy Industries geeft u de mogelijkheid om meer dan één ruimte te koelen of verwarmen. Tot 6 meerdere binnenunits zijn aan te sluiten op 1 buitenunit.
Inbouwmodellen verbruiken typisch wat meer dan een klassiek wandmodel. Het rendement ligt ook wat lager omdat deze units typisch via (flexibele) kanalen met uitblaasroosters worden verbonden. Een 5kW model behaalt een A++ energielabel en verbruikt 279kWh in koelmodus.
Een airco is zeer goed met zonnepanelen te combineren. Dit heeft te maken met verschillende redenen. Tijdens de warmste periodes van het jaar wekken je zonnepanelen de meeste elektriciteit op, die een airco goed kan gebruiken.
Een ander gunstig alternatief is investeren in extra elektrische apparaten die het wooncomfort versterken. Een voorbeeld daarvan is een airco, die in de zomerperiode veelvuldig gebruikt wordt. Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco's draaien op de energie die het dak zelf levert.
Vermogen van de airco
Ruimtes tot 90 m3: Airco's met een vermogen tot 2,5 Kw. Ruimtes tot 120 m3: Airco's met een vermogen tot 3,5 Kw. Ruimtes tot 180 m3: Airco's met een vermogen tot 5 Kw.
Komt dat doordat de airconditioning overuren maakt? Ja. Airco 's gebruiken extra brandstof (3 tot 10 procent) en kosten motorvermogen (5 tot 10 pk), afhankelijk van de omstandigheden. Vooral auto's met een automatische versnellingsbak verbruiken aanzienlijk meer dan auto's met een handbak.
Stel uw woonkamer is 8 m lang en 5 meter breed en het plafond is 2,6 meter hoog. Dan is de rekensom als volgt: 8*5*2,6= 104 m3*40= 4160 watt. U heeft bij een kamer van 40 m2 dus een airco unit nodig van 4,16 kW. Factor 30: Zeer goed geïsoleerd, weinig ramen, weinig buitenmuren, geen (plat) dak.
Kleine residentiële airco's kunnen afgezekerd worden op 16A met een sectie 3G1,5. Vanaf 5 kW tot 10 kW kunnen we afzekeren op 20A en een kabel met sectie 3G2,5. Voor airco buitenunits met grotere vermogens raden we aparte een zekering van 20A aan.
Geaard stopcontact: Zorg ervoor dat jouw airco wordt aangesloten op een geaard stopcontact om mogelijke elektrische schokken of kortsluiting te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor mobiele airco's die op een standaard stopcontact worden aangesloten.
Een airco bevat koelmiddel, dit zit binnenin in een gesloten systeem. Dit koelmiddel mag niet in het milieu komen, daarom hebben installateurs die airco's installeren een F-gassen certificaat.