Na ongeveer een jaar is de compost klaar. Dat komt goed uit want dat past perfect in de seizoenscyclus. Het hele groeiseizoen lang materiaal storten we organisch materiaal in de ren en in het prille voorjaar dan schep ik de kippenren af tot op het originele grondniveau.
Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren. Houd er rekening mee dat je het strooisel van het hok (zand, stro, houtkrullen) samen met de kippenmest kunt verzamelen en allemaal in de compostbak kunt doen.
Een composthoop doet zijn werk het best als je hem in de lente aanlegt. Dat is namelijk het moment waarop wormen en andere organismen het efficiëntst hun werk doen. Al na zes maanden is het rottingsproces voltooid en is de humus klaar voor gebruik.
Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd. U kunt de mest ook gebruiken door een handvol aan het water in een gieter toe te voegen om uw bloemen een voedzame douche te geven.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
De reden waarom soms aardappelschillen worden gemeden op de composthoop is dat deze kunnen gaan uitgroeien. Aardappelen zijn ondergrondse stengelknollen en de ogen ervan zijn okselknoppen die bij het wegsnijden in de schil blijven zitten en nog kunnen uitlopen in de composthoop.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
Kippenmestkorrels bevatten een hoge concentratie aan organische stoffen. Deze organische stoffen worden gemakkelijk opgenomen door de bodem en stimuleren de wortelvorming van planten. Ook bevorderen ze de biodiversiteit in de bodem.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Compost wordt vaak gebruikt door moestuiniers om de structuur van hun bodem te verbeteren. Maar door te grote hoeveelheden te gebruiken, neemt het risico op uitspoeling van fosfor en stikstof in het oppervlaktewater toe, zo waarschuwt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren.
Zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop. Dat doe je door ongeveer elke zes weken de composthoop geheel ondersteboven te keren ('omzetten'). Dat versnelt het composteerproces. In een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten.
Waar naartoe? Kleine hoeveelheden kunnen in eigen compostvat, -hoop of -bak composteren.
Meng gras en gft met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je hoop. Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden.
De kippenmest wordt straks in het voorjaar uitgereden op het perceel waar de fritesaardappelen komen te groeien. In de kippenmest zit o.a. veel organische stof, stikstof, kalium en fosfaat. Goed om de aardappelen op te laten groeien.
Bij gebrek aan stalmest kun je ook kippenmest- of koemestkorrels gebruiken. Enkele kilogram per boom is voldoende. Strooi deze korrels rond februari. Gemaaid gras onder de fruitboom is geen probleem maar pas wel op voor muizen.
Kunstmest is gemakkelijk twee jaar houdbaar. Tenminste, als je het niet te warm en droog op slaat. Dat vertelde Arjan Wierenga tijdens de Studiedag Kunstmest die LandbouwMechanisatie dinsdag organiseerde.
Moestuin bemesten op de nieuwe manier
Winter: In de winter werkt u oude stalmest en bloed-, hoorn- en beendermeel licht onder met een riek. In plaats van oude stalmest kunt u ook gedroogde koemest of een gemengde organische mest gebruiken. Voorjaar: Maak in het voorjaar de grond los met een riek en hark deze dan aan.
Omdat planten de voedingsstoffen uit de meststof binnen 3 tot 4 maanden op hebben is 3 keer per jaar bemesten verstandig. Twee keer kan je mest strooien 2 tot 4 weken na het strooien van kalk. In het voorjaar en najaar dus. Tussen deze 2 bemestingsrondes in is het verstandig om nog een 3e keer mest toe te dienen.
Onderhoud: jaarlijks een laag van 1 cm compost licht inwerken. Voor de meeste gewas soorten is deze bemesting voldoende en kan overige bemesting achterwege blijven. Een laag van 2 cm compost jaarlijks tussen de planten strooien. Compost is een bodemverbeteraar die altijd door de (pot)grond gemengd moet worden.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
In een goede composthoop zal het rottingsproces zelf warmte generen en die warmte moeten we in de koudste maanden van het jaar binnenin de composthoop of het compostvat trachten te houden.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.