De effecten van ADHD-medicijnen lijken op de effecten van speed of cocaïne bij mensen zonder ADHD. De meeste mensen zonder ADHD die de medicijnen nemen krijgen meer energie en zin om te praten. Ze voelen zich wakker en soms een beetje blijer. De pillen met cafeïne en L-theanine geven minder sterke effecten.
Het onderdrukt slechts de symptomen. Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren en zijn snel afgeleid. Door Ritalin te nemen, hebben ze minder last van rusteloosheid, zijn ze minder hyperactief en zijn ze beter in staat om zich te focussen en concentreren.
Het effect van Ritalin en Concerta is niet bij iedereen hetzelfde, het kan zelfs averechts werken. Het gebruik van Ritalin (methylfenidaat) is vanaf 2006 en 2007 verdrievoudigd, met name voor de behandeling van kinderen met ADHD.
Mensen die methylfenidaat gebruiken zonder voorschrift van een dokter, merken in de eerste plaats een toename van de hartslag en voelen hun vermoeidheid minder (vooral als ze wat ouder zijn). In hogere doseringen lijken de effecten op amfetamine.
Combinatie: Alcohol & ADHD-medicatie
Gebruik van alcohol in combinatie met methylfenidaat (Ritalin®, Concerta® en Equasym XL®) of atomoxetine (Strattera®) wordt afgeraden. Alcohol kan de bijwerkingen van methylfenidaat namelijk versterken.
Risico's. Ritalin is een medicijn dat de concentratie verbetert en daarom vooral gebruikt wordt door mensen met ADHD (aandachtsstoornis met hyperactiviteit). Het wordt echter ook steeds vaker gebruikt door studenten, die merken dat studeren met Ritalin hun prestaties verbetert.
Beide stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) hebben ongeveer dezelfde bijwerkingen, maar bij methylfenidaat komt soms somberheid voor, tot depressieve gevoelens toe. Als dit een bijwerking is dan is vervangen door dexamfetamine vaak een goede oplossing.
Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen. Gebruikers geven aan dat ze beter functioneren, beter kunnen focussen, meer energie krijgen en langer door kunnen gaan met studeren of uitgaan.
Methylfenidaat zorgt ervoor dat u meer aandacht heeft. Ook verbetert het uw stemming en werkt het opwekkend. Bij ADHD (u bent snel afgeleid, doet drukker en doet dingen zonder er bij na te denken). Ook bij narcolepsie (slaapziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt).
'De bijwerkingen zijn absoluut niet onschuldig. ' Gebruikers kunnen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, slapeloosheid, een te snelle pols, angstaanvallen en een onrustig gevoel krijgen. En bij grote doses kan de medicatie zelfs leiden tot psychoses en hartklachten. Sommige gebruikers belanden daarmee op de SEH.
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Ritalin kan verslavend zijn wanneer je het langdurig gebruikt. Bij mensen die het medicijn op doktersrecept gebruiken, is de kans op een Ritalin verslaving klein. Wel worden patiënten regelmatig gecontroleerd en wordt de medicatie zo mogelijk afgebouwd.
Onderzoek laat nog iets anders zien: in de hersenen van kinderen en jongeren met ADHD is een scheve verhouding tussen de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Dopamine heb je nodig om denkprocessen te plannen, doelgericht te handelen en je emotie en motivatie in goede banen te leiden.
Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen. Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat informatie tussen de ene zenuwcel snel en goed worden doorgegeven aan een andere zenuwcel.
Als het middel werkt, voel je je rustiger, energieker en helderder, heb je meer overzicht over de planning, meer zin in opruimen en ordenen, je kunt beter luisteren, dingen onthouden en je hebt minder aanvaringen of ruzie.
Uit de review van Millichap en Yee (2012) komt naar voren dat een dieet met veel suikers en vetten ADHD verergert, en dat een ADHD-vriendelijk eetpatroon de symptomen kan verlichten. De auteurs adviseren om suikers, toegevoegde stoffen, conserveringsmiddelen en allergenen te schrappen.
Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in het striatum, een belangrijk gebied in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en cognitie. Dopamine is een molecuul dat ervoor zorgt dat signalen worden overgebracht tussen zenuwcellen.
Uit het onderzoek van Schweren blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor schadelijke langetermijneffecten van ADHD-medicatie op de ontwikkeling van het brein.
Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen.
Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat)
Neem de laatste dosis niet later dan 4 uur voor het slapengaan, omdat u anders moeite met inslapen kan krijgen. Als de tabletten zijn uitgewerkt, na 3-6 uur, kunt u korte tijd extra actief zijn.
Een rapport uit 1957 beschrijft Ritalin als 'minder krachtig dan amfetamine, maar krachtiger dan cafeïne. ' In de reclame benadrukt Ciba dan ook dat Ritalin een 'mild' antidepressivum is, en niet zo verslavend als sterkere amfetamine, zoals Benzedrine.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? De tabletten en capsules werken allemaal even snel, maar de werkingsduur verschilt. Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat): de werking van de gewone tabletten begint na 1-2 uur. Dit houdt 3-6 uur aan.
Rilatine is echter geen 'leer- of prestatiepil', want het verandert niets aan iemands capaciteiten: men wordt er niet slimmer door en ook niet socialer! Men kan zich alleen wat beter concentreren en beheersen.
Het begint niet zoals methylfenidaat meteen te werken, maar er zijn een paar weken nodig om te kunnen zien of het de goede keuze was. Soms moet je wel 3 maanden wachten op een gunstig effect.