Voor een toets rekenen 2F is de cesuur gesteld op 65%. Een student die deze vaardigheid beheerst op minimaal niveau (met een score van 65%), scoort een 6,0. Een student die deze vaardigheid op maximaal niveau beheerst (met een score van 100%), scoort een 10,0.
Kies voor 2f- of 3f-examens. Als je alle vragen hebt beantwoord, kan je de vragen inleveren. Je krijgt dan je resultaat te zien. Voor een voldoende moet je ongeveer 65-70% van de vragen goed beantwoorden.
De 2F rekentoets of rekenexamen wordt door de school afgenomen gedurende bijvoorbeeld maximaal 90 minuten voor 45 vragen. Bij sommige vragen zal je wel en bij sommige vragen geen rekenmachine mogen gebruiken.
Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering. Studenten die dat jaar starten met hun mbo-opleiding 2023 krijgen hier mee te maken. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen.
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
op moeilijkheidsgraad: op niveau 2F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 1F en op niveau 3F moeten leerlingen moeilijker problemen kunnen oplossen dan op niveau 2F en 1F.
niveau 2F: niveau dat leerlingen aan het einde van het VMBO bb/kb of MBO 1/2/3 bereikt moeten hebben. Dit is het niveau dat iedere Nederlander zou moeten beheersten om maatschappelijk te kunnen functioneren. niveau 2S: niveau dat leerlingen aan het einde van het VMBO gl/tl bereikt moeten hebben.
Deze vrijstellingen voor Nederlands, Engels en rekenen zijn 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen 2 jaar na diplomering van de vorige opleiding het nieuwe diploma moet halen.
Als je na afloop van je opleiding niveau 2 of 3 doorstroomt naar een niveau 3 opleiding, dan kun je in je nieuwe opleiding vrijstelling krijgen van je examen Nederlands 2F en rekenen 2F. Voorwaarde is wel dat je ten minste een 6 als eindcijfer Nederlands hebt.
Heb je bij je eerste kans een voldoende gehaald maar wil je toch een beter cijfer halen? Dan heb je recht op 1 herkansing. Je mag ook op een hoger niveau (maximaal 3F) herkansen. Jouw school mag je ook meer dan 2 kansen aanbieden.
Als je in het studiejaar 2021-2022 start met je mbo-opleiding, dan moet je rekenexamen doen om te kunnen slagen. Het resultaat telt niet mee voor het halen van je diploma. Het cijfer komt wel op je resultatenlijst.
De nieuwe rekeneisen gaan uit van functionele en realistische situaties. Dat zijn situaties die herkenbaar zijn in het dagelijks leven van de student of voor het beroep waarvoor hij/zij wordt opgeleid. De eisen zijn zo opgesteld dat ze gedrag beschrijven: de eisen kennen de vorm van descriptoren.
Rekenen: eindcijfer minimaal een 5 (dan moet je voor Nederlands dus wel minimaal een 6 halen). Het resultaat van het rekenexamen telt mee voor het halen van je diploma.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
De daarbij behorende referentiecesuur is 54, dat betekent dat een student aangetoond heeft te beschikken over de vaardigheid behorend bij Nederlandse taal 2F als hij/zij 54 van deze 85 opgaven goed beantwoord heeft.
Definitief examencijfer = (SE + CE) / 2
Let op! Er zijn een paar vakken die je alleen met een schoolexamen afsluit, zoals Lichamelijke Opvoeding. Verder is het belangrijk om te begrijpen dat verschillende regels bepalen of je uiteindelijk geslaagd bent of niet. Zo heb je misschien te maken met de kernvakkenregel.
Als je eenmaal weet wat je voor het centraal examen hebt gehaald is het examencijfer heel eenvoudig te berekenen. Je telt het SE-cijfer en CE-cijfer bij elkaar op en deelt deze door 2.
Je mag één vier hebben, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn.
Als een student in een Mbo-opleiding een 5 of hoger heeft behaald voor 2F rekenen kan vrijstelling aangevraagd worden voor rekenniveau 2 of 3. Er moet dan wel minimaal een 6 voor Nederlands behaald worden om voor een diploma in aanmerking te kunnen komen.
Het examen bevat 45 vragen en duurt 90 minuten. Het examen bevat alle domeinen: Getallen, Verhoudingen, Meten & meetkunde en Verbanden. Mbo-2 en 3 studenten zijn verplicht om dit examen af te leggen.
Verband tussen streefscore en referentieniveau
Hieronder staat een voorbeeld van de schaalverdeling bij de referentieniveaus op het gebied van begrijpend lezen Nederlands. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat een leerling niveau 2F bereikt heeft op het moment dat zijn score is opgelopen tot 982.
MBO opleidingen kennen 4 verschillende niveaus
De kwalificatiestructuur is in de jaren 90 ingevoerd. Hierdoor kun je met mbo-diploma niveau 2 makkelijk doorstromen naar een niveau 3 opleiding, of van 3 naar niveau 4. Over het algemeen kom je met een mbo-diploma gemakkelijk aan een baan.
Als je aan het einde van groep 8 referentieniveau 1F hebt bereikt, dan beheers je taal en rekenen voldoende. Als je referentieniveau 1S of 2F hebt bereikt, dan beheers je taal en rekenen zelfs nog beter.