In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland. Jouw stekkers passen.
In Nederland hebben wij stopcontacten met type C. Door die reden is het niet mogelijk om jouw elektrische apparaten in Groot-Brittannië zomaar op het lichtnet aan te sluiten.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
De stekkers die wij in Nederland gebruiken, passen dus ook in deze stopcontacten. Ook voor landen als Rusland, IJsland, Marokko en Egypte heb je geen extra stekker nodig.
Stopcontact type A
Deze stekker komt onder andere voor in Midden- en Noord-Amerika, delen van Zuid-Amerika, Japan en Saoedi Arabië. Deze stekker heeft twee platte pinnen waar soms gaatjes inzitten. Je kunt je Nederlandse stekkers niet in deze stopcontacten steken.
Type C stopcontacten worden veel gebruikt in Europa en staat ook wel bekend als de Eurostekker. Dit is ook de meest voorkomende stekker in de wereld. Deze wereldstekker heeft twee ronde pinnen en wordt vooral in Nederland gebruikt.
Bij uw groepenkast is een zogenaamde groepenkaart meegeleverd. Uw erkende installateur heeft hierop aangegeven welke ruimtes precies op welke groepen zijn aangesloten.
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan. De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting. Een grotere aansluiting is vaak nodig bij een warmtepomp of zonnepanelen.
Binnen Europa werkt men met een standaard voor stekkers: de CEE-7 standaard. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen CEE-7/7 stekkers en CEE-7/16 stekkers. Men noemt een CEE-7/16 stekker ook wel een Europese stekker type C.
Sommige speciale contactdozen (vooral dan op openbare plaatsen) hebben de mogelijkheid om de stekker intern in de contactdoos te vergrendelen, door twee metalen pinnetjes doorheen de gaatjes van de stekker te schuiven. Op die manier kan voorkomen worden dat bijvoorbeeld drankautomaten losgekoppeld worden.
Hoe werkt een wereldstekker? Een wereldstekker heeft één stekker die geschikt is voor een bepaald type stopcontact. Op deze stekker zit een universeel stopcontact voor stekkers met verschillende typen uit verschillende landen. Zo kun je dus apparaten uit China, India of Amerika gebruiken in het Europese stopcontact.
Je kunt jouw elektrische apparaten gebruiken in Engeland, want de netspanning (230 V) is hetzelfde als in Nederland. Je hebt geen spanningsomvormer nodig in Engeland, als je in Nederland woont. Om zeker te zijn controleer je het etiket op het apparaat. Sommige apparaten hebben nooit een omvormer nodig.
Heb ik een reisstekker nodig in Duitsland? Nee, in Duitsland worden dezelfde stopcontacten gebruikt als in Nederland, dus je hebt geen speciale reisstekker of wereldstekker nodig om je telefoon op te laden of bijvoorbeeld je scheerapparaat te gebruiken.
Schuko is een afkorting van het Duitse woord Schutz-Kontakt, dat beschermcontact betekent. Het is een in Europa veel gebruikt systeem van stopcontacten, oftewel van stekkers (officieel: contactstoppen) en contactdozen. Internationaal is het bekend als Type F of, in het CEE-systeem, CEE 7/4.
Installatiegebieden in de keuken
Overleg dit in elk geval met je keukenplanner: Stopcontacten voor ovens, koelkasten en afwasmachines, met elk een eigen stroomcircuit, 30 cm boven de vloer. Stopcontacten boven het aanrecht voor keukenapparatuur, aanbevolen minimaal 5 stuks: 100–130 cm boven de vloer.
In Australië worden stopcontacten van type I gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type I.
Een Type 2-stekker heet ook wel een Mennekes-stekker en is te herkennen aan de 7 contactpunten. Deze stekker is de standaardstekker in Europa. Dit aangezien het door de Europese commissie is aangewezen als standaard oplaadmethode voor elektrische auto's.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Dit zijn de fase en de nul. Geaarde stekkers worden gebruikt voor apparaten met een hoger risico op kortsluiting. Apparaten met een metalen behuizing of metalen omkasting bevatten als het goed is een geaarde stekker. De behuizing van deze elektrische machines is geaard.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
Besparing van €100 per jaar
In Europa ligt dit percentage vermoedelijk iets lager, maar door stekkers uit het stopcontact te halen kan een gemiddeld huishouden desondanks al snel tot €100 per jaar besparen, zo becijfert Milieu Centraal.
Voorzie ongeveer één stopcontact per 4 m². In een woonkamer van 20 m² heb je minimaal 5 stopcontacten nodig. Is de ruimte groter dan 20 m², reken dan op 10 tot 12 stopcontacten. Voor een grote woonkamer voorzie je best 5à6 dubbele of 3à4 drievoudige stopcontacten.
Stekker F, bekend onder de afkorting CEE 7/4 en Schukostekker genoemd, is de zowat Europese standaardstekker. Schuko is het acroniem van Schutzkontakt, wat Duits is voor beschermingscontact of beveiligingscontact.
De metalen kop heeft, in tegenstelling tot de meeste Europese stekkers van 4,8 mm, een diameter van 4 mm en lengte van 9 mm. Het geïsoleerd gedeelte is 10 mm lang met een maximale diameter van 3,8 mm. De pennen lopen niet parallel, maar iets naar elkaar toe. De hartafstand is 17,5 mm aan de punt en 18,6 mm onderaan.
Er zijn 4 kleuren draden die gebruikt worden bij elektra. Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact.