ADV staat voor arbeidsduurverkorting. In tegenstelling tot vakantiedagen is het recht op ADV dagen of ATV dagen wettelijk niet vastgelegd. Afspraken over deze dagen vind je in je cao of bedrijfsregeling. Zo kan er in de cao staan dat je de uren vrij mag opnemen.
Bij adv gebruik je de uren voor een kortere werkweek. Bijvoorbeeld elke 2 weken een middag vrij. Of elke maand 1 hele dag. Hoe je de week precies inkort, spreek je met je werkgever af en bepaal je meestal zelf.
Het grootste verschil met vakantiedagen is dat adv- en atv-dagen niet wettelijk zijn vastgelegd. Vakantiedagen zijn dat wel. Iedereen krijgt dus vakantiedagen, maar niet iedereen heeft recht op adv-dagen of atv-dagen. In je cao of bedrijfsreglement kun je vinden wat voor jou geldt.
5. Zijn atv-dagen ook vakantiedagen? Hoewel atv-dagen voor je werknemers ook neerkomen op vrije tijd, zijn het geen vakantiedagen. Daarbij is een belangrijk verschil dat vakantiedagen wettelijk zijn geregeld en atv-dagen niet.
Bij bedienden zijn ADV-dagen doorgaans betaald. Bij arbeiders kies je betaalde ADV-dagen en vermindering van het uurloon (ook perequatie genoemd), of onbetaalde ADV-dagen en behoud van het uurloon.
1 dag is 0,45% van 222. Om het voor oudere werknemers aantrekkelijker te maken om extra roostervrije dagen te kopen, hebben cao-partijen voor hen een lagere waarde vastgesteld, namelijk 0,3% van het loon.
ADV-dagen of inhaalrustdagen – Medewerkers die meer dan 38 uur per week presteren hebben recht op inhaalrustdagen, ook bekend als ADV-dagen. Een medewerker die 40 uur per week werkt en dus 8 uur per maand meer werkt, heeft recht op 12 betaalde dagen inhaalrust op jaarbasis.
De werknemer moet namelijk vóór het einde van het jaar eerst bepaalde dagen opnemen: vakantiedagen, vervangingsdagen voor feestdagen, ADV-dagen. Extralegale vakantiedagen die kunnen worden overgedragen, moeten altijd als laatste worden opgenomen,” legt Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional, uit.
In principe moeten uw werknemers alle verlofdagen, ADV dagen en vervangende feestdagen van 2022 opgenomen hebben ten laatste op 31 december 2022. Als werkgever kan u dit best goed opvolgen en uw werknemers hieraan herinneren om onaangename verrassingen (strafrechtelijke of administratieve boetes) te vermijden.
wanneer je een 40 uren contract hebt, werk je dus 8 uur per maand méér en heb je bijgevolg recht op 12 betaalde ADV-dagen per jaar. Deze dagen moeten voor het einde van het jaar opgenomen worden en kunnen onmogelijk overgezet worden naar het nieuwe jaar.
Bij de inlener is er sprake van 25 vakantiedagen en 13 ADV dagen. Van die 13 ADV dagen zijn er 3 dagen vastgesteld door de inlener waarbij het bedrijf is gesloten. Voor de uitzendkracht heb je als rekenmethode 13 dagen gedeeld door 254 dagen, zijnde 5,12% ADV compensatie.
Arbeidsduurverkorting wordt door een medewerker opgebouwd door meer uren te werken dan dat er in het contract is vastgelegd. Wanneer een medewerker een 38-urig contract heeft maar in werkelijkheid 40 uren per week werkt, dan worden er 2 ADV-uren per week opgebouwd.
Belasting over het uitbetalen van vakantie uren
Wanneer je vakantiedagen opneemt ontvang je regulier salaris, hier wordt geen extra belasting op ingehouden. Dit geldt voor zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantie uren.
Dat percentage wordt altijd berekend als: (het aantal ADV-uren per jaar) / (52 x de wekelijkse arbeidsduur). In het voorbeeld is dat dus (13×8) / (52×40) = 5%. Binnen het team van CAOWijzer hebben wij intern regelmatig discussie over de gebruikte berekeningswijze.
Wanneer je voltijdse medewerker effectief 40 uur per week presteert, ben je verplicht om je medewerker 12 inhaalrustdagen (ADV-dagen) te geven. Werkt je medewerker 39 uur per week? Dan geef je 6 rustdagen. Je werknemer mag werken tussen 6 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds.
Geen ADV-dagen
Is een dergelijke regeling er niet? Dan kan in principe als uitgangspunt gehanteerd worden dat een werknemer tijdens ziekte geen ADV-dagen opbouwt. De kern van zo een dag is namelijk dat een werknemer meer uren per week werkt dan hij uitbetaald krijgt.
ADV-dagen of inhaalrustdagen
Medewerkers die meer dan 38 uur per week presteren hebben recht op inhaalrustdagen, ook bekend als ADV-dagen. Een medewerker die 40 uur per week werkt en dus 8 uur per maand meer werkt, heeft recht op 12 betaalde dagen inhaalrust op jaarbasis.
Werknemers hebben tegenwoordig meer dan 4 weken traditionele vakantie. Bovenop die jaarlijkse vakantiedagen hebben zij vaak nog recht op andere vormen van verlof: dagen arbeidsduurvermindering (ADV), dagen anciënniteitsverlof of dagen buitenwettelijk verlof op het niveau van de sector of de onderneming.
Betaalde ADV: het uurloon wordt verlaagd. Als men dan de ADV-dagen opneemt zijn deze dan betaald. Bv.: als men nu voor 38u 10 EUR ontvangt krijgt men voor 40u, 9,5 EUR. Onbetaalde ADV: het uurloon blijft ongewijzigd.
Vakantiedagen uitbetalen: in de wet is geregeld dat de uitbetaling voor niet genoten vakantiedagen (of vakantie uren) gelijk moet zijn aan het bedrag van het laatstverdiende loon over de periode overeenkomstig de nog openstaande vakantie (artikel 7:641 BW). Anders gezegd: één vakantiedag is één dag loon waard.
Bij beëindiging van uw dienstverband heeft u als werknemer recht op uitbetaling van uw opgebouwde maar nog niet genoten vakantiedagen. Daarnaast zal de werkgever u ook de tot aan de ontslagdatum opgebouwde vakantietoeslag moeten uitbetalen.
Verplichte vrije dagen toewijzen
Een werkgever mag niet zomaar vakantiedagen inroosteren als hij geen werk heeft voor zijn werknemers. Hij mag wel ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen aanwijzen, op voorwaarde dat dit in de cao of de arbeidsovereenkomst vastgelegd is.
Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen na half jaar. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022.
Vakantiedagen laten uitbetalen
U krijgt deze uitbetaald. U kunt met uw werkgever ook afspreken dat hij een deel van de vakantiedagen uitbetaalt en dat u een aantal vakantiedagen opneemt. Bij ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald.