Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Je smartphone ontploft niet: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd. Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage.
Wacht niet met opladen tot je batterij helemaal leeg is
Allereerst is het verstandig om je telefoon op tijd op te laden. Je hoeft dus niet meer te wachten tot je batterij bijna leeg is, maar begin met laden wanneer je accu zo'n 30% over heeft. Zo voorkom je ook dat je telefoon plotseling uitvalt.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Kan ik mijn smartphone gebruiken tijdens het opladen? Feit. Het kan voor je accu geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij of oplader.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Don't 1: Laad nooit je telefoon volledig op
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100 procent opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Tip 2: Zet uw smartphone op spaarstand
Wanneer u spaarstand inschakelt, verbruikt de processor minder energie. Uw smartphone is hierdoor iets minder snel, maar u bespaart er wel mee op de telefoon batterij!
Is het schadelijk om je telefoon aan de oplader te laten hangen? "Door een telefoon die op 100 procent accuvermogen staat aan de lader te laten, kunnen de cellen in de accu sneller uitgeput raken. Dat verkort de levensduur van je batterij."
Dat is veiliger dan opladen via een willekeurig stopcontact. Heeft u nog een oud model (omgebouwde) auto die geen mode 3 laadsysteem heeft, laat dit dan door de leverancier van de auto aanpassen. Laden met type 2 en mode 3 is de veiligste manier van opladen.
De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt. Het maakt daarbij niet uit of je dat in een keer doet, of bijvoorbeeld vier keer 25 procent van de batterij verbruikt.
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
Populaire apps als Facebook, Instagram, Spotify en Candy Crush Saga zijn een aanslag voor de accuduur van Android-smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf AVG waarover Cnet bericht.
Volgens experts minimaal een keer per week. Zet je telefoon uit, wacht minimaal een minuut zodat hij ook echt uit is, en dan kun je hem weer opnieuw aanzetten. Als je je batterij zo lang mogelijk 'gezond' wilt houden, zou je deze ook hélemaal moeten laten leeglopen voor je hem weer oplaadt.
Beste batterij: iPhone 13 Pro Max
Deze heeft namelijk van de iPhones die op dit moment verkrijgbaar zijn de meeste accucapaciteit: 4352 mAh. Een flink deel van daarvan gaat naar het display. Dat kan ook bijna niet anders met een gigantisch 6,7 inch-scherm.
Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken. Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Batterijduur en batterijgebruik controleren
Open de app Instellingen op je telefoon. Onder Batterij kun je zien hoeveel batterijlading er nog is en hoelang je hier ongeveer nog mee kunt doen. Tik op Batterij voor meer informatie. Tik op Batterijgebruik voor een diagram en lijst met batterijgebruik.