Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
De eenvoudigste manier om te zien hoe vaak je naam voorkomt, is door je naam op te zoeken in de zoekbalk op de homepage. In sommige gevallen stuurt de zoekbalk je direct naar jouw naampagina. Maar als je bijvoorbeeld Bo heet, krijg je eerst nog allerlei namen te zien waar -bo- in voorkomt.
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.
Alle populaire namen bekijken
Ga naar www.meertens.knaw.nl/nvb/ Klik op Populariteitslijsten. Klik op Vul gemeente in of Kies provincie of regio en kies de gemeente of provincie waarvan u een lijst wilt maken met de meest populaire namen. Klik op het jaartal 2017 en kies uit welk jaar u de gegevens wilt verzamelen.
Bijna 170.00 baby's. Bij de jongens werden vorig jaar 717 baby's Daan genoemd, die naam belandde daarmee op de tweede plek.
Mida is een van de meest zeldzame namen van Nederland. Er werd namelijk alleen in 2014 een meisje met de naam Mida geboren.
Wat zijn unieke babynamen? Unieke babynamen zijn namen die je niet zo vaak tegenkomt. Ieder jaar wordt er een lijst met populairste babynamen bekend gemaakt. Een unieke naam zal je hierin niet tegenkomen.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
De herkomst van een achternaam – Tegenwoordig kunnen we goed traceren waar onze achternaam vandaan komt. Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa.
Bij “Eerste voornaam” hoeft alleen de eerste voornaam ingevuld te worden, dus geen roepnaam of voorletter en heb je meerdere voornamen dan hoef je alleen de eerste in te vullen. Bij “Achternaam” moet de achternaam/familienaam ingevuld worden.
Het Meertens Instituut houdt alle voornamen in een speciale databank bij. Door jouw voornaam op de Meertens-website in te vullen kun je precies terugvinden hoe populair jouw naam door de jaren heen is. Daarnaast kun je ook zien in welk gedeelte van Nederland jouw naam het meest voorkomt.
Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Inmiddels zijn er meer dan 4.500 meisjes met de naam Bente en bijna 2.000 die Benthe heten. Jongensnaam Bent komt ongeveer 500 keer voor.
Hoeveel voornamen mag je kind hebben? Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.
Zody betekent namelijk 'leven'. Een andere mooie meisjesnaam met dezelfde betekenis is 'Vie'. Deze naam hoor je in Nederland nog niet veel, terwijl de naam in Amerika al best populair is.
Op de website Forebears kun je zo'n beetje alle denkbare informatie vinden over je achternaam. Van de betekenis tot in welk land je achternaam het meest voorkomt en met hoeveel mensen je die naam deelt, tot alle verbasteringen van de naam. Je ontdekt het allemaal in een paar milliseconden.
Moniek en Manouk (Manon+Anouk) zijn Nederlandse vondsten/spellingen. De inmiddels landelijk populaire Friese namen halen de top-50 zoals: Jelle, Sjoers, Jochem, Gerben, Jelmer, Jorrit, Hessel; Sanne, Femke, Nienke, Nynke. Ook Carlijn en Carolien zijn typisch Nederlands.
Opmerkelijke familienamen waar we nog wel de Afrikaanse roots in kunnen ontdekken zijn Janga, Leito, Gumbs, Curiel, Doran, Obispo, Rojer, Arrindell, Hodge, Melfor en Wawoe. Dit is uitzonderlijk, omdat Afrikaanse tot slaaf gemaakten bij hun kerstening immers christelijke doopnamen kregen.
Maar uit recent onderzoek blijkt dat het belang van een geschikte naam zelfs groter is dan verwacht. De onderzoekers Polman, Pollmann and Poehlman van de Tilburg University ontdekten immers dat de letters uit je naam een grote invloed op je leven uitoefenen. De onderzoekers noemen dit het 'naamlettereffect'.