Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed.
Laat het geheel minimaal 6 uren (bij voorkeur langer) opstijven in de vriezer. De kersen uit pot/blik kunnen naar wens iets zoeter worden gemaakt.
Cheesecake en MonChoutaart blijven zo'n 2-3 dagen goed in de koelkast. Waar je bij dit soort taarten op moet letten is condensvorming. Een cheesecake krijgt in de koelkast snel een zompige bodem. Zorg dat de taart helemaal afgekoeld is voor je hem in de koelkast zet om dit te voorkomen.
Taart bewaren in de vriezer
Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo'n 4 maanden goed.
Gebak invriezen
Voor vrijwel alle baksels geldt dat je ze vrij gemakkelijk kunt invriezen. Dat kan zowel in z'n geheel (een hele taart) als per portie (per punt). Zorg dat je het gebak goed verpakt in vershoudfolie en leg het dan in de vriezer. Het is zo tot ongeveer drie maanden houdbaar.
Gedecoreerde taarten kun je goed invriezen, let wel op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je niet invriezen. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.
De taart of gebakjes kunnen ingevroren worden in een goed afsluitbare diepvriesdoos of in de gebaksdoos van aankoop. Ons advies is om gebak of taart niet langer dan 2 weken in de vriezer te bewaren. Het ontdooien kan het beste door de gesloten doos in de koelkast te zetten. Doe dit ruim van tevoren.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Een gebakken cheesecake kun je na het bakken en het nachtje opstijven in de koelkast in stukken snijden en deze stukken apart invriezen. Verpak ieder stuk in vershoudfolie en daarna in een ziplock- of diepvrieszakje. Bewaar je ingevroren cheesecake ongeveer 1 maand in de vriezer en laat in de koelkast ontdooien.
Een kwarktaart blijft ongeveer 2 dagen goed in de koelkast. Als je de taart langer wilt bewaren, kun je de taart ook invriezen. Vries de kwarktaart in zonder garnering en verpak de taart luchtdicht. De kwarktaart blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer.
Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen ook prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Stevigheid. Wat ik vaak zie gebeuren is dat deze taart veel te slap is. De vulling zakt in. Dit is omdat de kersen veel wegen en de witte vulling simpelweg niet genoeg 'body' heeft om dit te dragen.
Doe de monchou in een ruime kom en mix deze even los met een beetje suiker. Schraap ook even de randjes los, zodat de monchou met suiker goed door gemixt wordt en je geen klontjes meer ziet.
Wat is een vervanger voor MonChou? Monchou is bij de meeste winkels verkrijgbaar, maar de Aldi biedt ook eigen verse roomkaas aan. Dit is een goed alternatief, want de roomkaas is lekker en daarnaast goedkoper. Als je geen Monchou wilt aanschaffen, kun je ook voor Philadelphia of Crème fraîche kiezen.
Wat is het verschil tussen monchou en roomkaas? Monchou is een zacht en luchtige roomkaas die voor veel verschillende gerechten wordt gebruikt. Of het nu om taarten, pasta's, quiche of sauzen gaat, Monchou kan het allemaal. De basis voor deze kaas is magere melk en room.
In speeksel zit een enzym dat er voor zorgt dat de MonChoutaart niet opstijft.
Laat de cheesecake in de vriezer minstens een paar uur opstijven. Deze tijd is echt nodig om de vulling steviger te laten worden. Neem de taart uit de vorm en laat de taart in de koelkast weer iets ontdooien.
Voor cheesecake worden zachte kazen gebruikt die niet te sterk zijn van smaak. Roomkaas, zoals Philadelphia, is daarom het meest geschikt. Maar ook ricotta, mascarpone, monchou of Neufchâtel zijn prima kazen voor een lekkere cheesecake.
Je kunt je baksels direct vanuit de vriezer op het aanrecht zetten, maar ontdooien in de koelkast kan ook. Dan gaat het wat gelijkmatiger omdat het verschil in temperatuur minder groot is. Dat is bijvoorbeeld handig bij gedecoreerde taarten, de kans op condensvorming en smeltende decoraties is zo minder groot.
Je kan slagroom perfect invriezen, als je hem dan later wil gebruiken kan je hem wel niet meer opkloppen voor een bij een dessert. De room is nog wel perfect te gebruiken in soepen & sauzen.
De meeste taarten, gebakjes of (luxe vlaaien) kunnen worden ingevroren, maar de kwaliteit zal hierdoor afnemen. Gebak of vlaai gemaakt met vers fruit is niet geschikt om in te vriezen.
Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.
Antwoord: Ja, je kunt een appeltaart invriezen, maar de kwaliteit van je appeltaart loopt dan wel terug. Laat de appeltaart na het bakken goed afkoelen en verpak de appeltaart luchtdicht. Wanneer je een appeltaart invriest blijft de appeltaart ongeveer 2 maanden goed.
Je kunt de broodjes trouwens heel goed invriezen. Als je ze nog niet bestreken hebt met jam en glazuur, kun je ze na het ontdooien nog kort oppiepen in een oven van 200 °C. Ze smaken dan weer als versgebakken!
Hoe langzamer je ontdooit, hoe beter het is voor je taart. Haal hem uit de vriezer, verwijder de plastic zak en laat hem in de doos of op een rooster in de koelkast langzaam ontdooien. Laat hem daarna, voor het serveren, pas op kamertemperatuur komen. Op deze manier is de kans op condensvorming het kleinst.