In heel Nederland verloopt de nationale herdenking op de volgende manier: Tussen 20:00 en 20:02 uur is iedereen 2 minuten stil. De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18:00 uur tot zonsondergang.
De herdenking bestaat uit een plechtigheid. Daarna worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, maar ook op andere plekken in Nederland. Om acht uur 's avonds worden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van iedereen die vanwege een oorlog is overleden.
Organisatie door een nationaal comité
Het programma eindigt met twee minuten stilte vanaf klokslag 20:00 uur.
De eerste minuut voor diegene die zijn overleden, de tweede minuut om de mensen te eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd en waar de oorlog nog generaties lang impact had.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Over de oorsprong van het gebruik bestaat geen eensgezindheid, maar op 11 november 1919, dit jaar dus exact een eeuw geleden, zou voor het eerst officieel een minuut (of meer) stilte bewaard zijn om de oorlogsslachtoffers te gedenken. Mogelijk gebeurde dat al een paar jaar daarvoor ook.
NOS START BEVRIJDINGSDAG 2023
De lezing wordt dit jaar voorgedragen door Herman van Rompuy, oud-premier van België en tussen 2010 en 2014 voorzitter van de Europese Raad.
Tijdens de Nationale Dodenherdenking, ieder jaar op 4 mei, staan we even stil bij alle slachtoffers van oorlogen en geweld, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat daarbij niet alleen om militairen, maar ook om burgers. Op 4 mei houden we daarom om 8 uur 's avonds 2 minuten stilte.
Sta een minuut stil bij 15 augustus 1945: het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. 1 minuut stilstaan, dat hoeft niet door te zwijgen. In 1 minuut kun je praten, uitleggen, luisteren, nadenken, discussiëren en samenkomen. Sta daarom 1 minuut stil bij 15 augustus.
De bevrijding van Nederland
Vanaf 1946 bepaalde de regering dat de bevrijding weer op 5 mei werd gevierd. Dat jaar werd de bevrijding echter op 4 mei gevierd, omdat 5 mei op een zondag viel. In 1968 werd besloten de bevrijding altijd op 5 mei te vieren, ongeacht de dag.
Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
Op 4 mei herdenkt NS de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei brengen we weer vele bezoekers per trein naar de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil.
In totaal werken er zo'n 15.000 mensen mee aan de evenementen rond 4 & 5 mei. Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek uit 2018 bleek dat 78% van de inwoners van Nederland twee minuten stilte houdt op 4 mei en 82% op de één of andere manier stil staat bij Bevrijdingsdag.
Activiteiten Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag begint ieder jaar in een andere provincie. Een bekende Nederlander houdt de 5 mei-lezing over het thema van dat jaar. Daarna wordt het bevrijdingsvuur ontstoken. Dit is het startsein voor alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten in het land.
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen. De meeste van deze soldaten werden in hun eigen woonplaats begraven. Vanwege de bezetting was van een begrafenis met militaire eer geen sprake.
Het is 4 mei, de dag van de Dodenherdenking. In heel Nederland worden om 20:00 uur slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogen daarna herdacht door twee minuten stil te zijn. De nationale herdenking is op de Dam in Amsterdam.
Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.
Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Nederland: Nationale Dodenherdenking (4 mei) Duitsland: Volkstrauertag (medio november) Verenigd Koninkrijk en Gemenebest: Remembrance Day (ook wel Armistice Day of Poppy Day, 11 november) België en Frankrijk: Wapenstilstandsdag (Frans: Jour du Souvenir, 11 november)
Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag. Vakbonden en werkgevers maken daar met elkaar afspraken over. Er zijn behalve Bevrijdingsdag nog tien officiële feestdagen in Nederland.
De koning en de koningin leggen de eerste krans namens de gehele Nederlandse bevolking. Deze krans wordt gelegd vlak voor de twee minuten stilte. Na het Wilhelmus leggen overlevenden kransen voor de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Ook door Nederlandse autoriteiten worden kransen gelegd.
Kijktip : De Nationale Herdenking in 2022 vindt weer plaats met publiek op de Dam in Amsterdam. De Nationale Herdenking op de Dam is live te zien op NPO 1, NPO 2, NPO 3, SBS6, Net5, Veronica en SBS9 en online op een livestream via Gids.tv. De herdenking in de Nieuwe Kerk is al vanaf 18.45 uur op NPO 1 te zien.
Wat zou ik doen? Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok houdt in 2023 de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam.
Hemelvaart: Donderdag, 18 mei 2023. Eerste pinksterdag: Zondag 28 mei 2023.
De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. IJsheiligen is ook één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde.