Gebruik een speciale prothesereiniger en laat het gebit weken in een glas of speciaal bakje. Poets vervolgens het gebit het kunstgebit met een protheseborstel. Deze is er speciaal voor ontwikkeld en veroorzaak minder krassen dan een normale tandenborstel.
Lauw water, (groene) zeep, tandpasta en schoonmaakazijn
Na elke maaltijd kunt u uw gebitsprothese reinigen met lauw water en (groene) zeep. Ook voor het slapen gaan kunt u de prothese hiermee schoonmaken. Gebruik geen tandpasta voor het schoonmaken van het kunstgebit.
Tandsteen is niks meer of minder dan kalkafzetting. Zoals bekend wordt kalk opgelost door 'zuur'. Leg daarom de prothese 's-nachts in schoon water met een scheut natuurazijn. De 'kalk' wordt opgelost en is de volgende morgen makkelijk van het kunstgebit te poetsen.
Ook zijn er speciale reinigingsmiddelen voor kunstgebitten, zoals van Corega of Ecosym. Ook deze zijn dermate zacht zodat ze het kunsthars niet beschadigen. Deze en de speciale tandpasta's zijn verkrijgbaar bij de lokale drogisterij!
Uw kunstgebit reinigen op de beste manier
De beste manier om uw kunstgebit te reinigen is om deze twee keer per dag schoon te maken met lauw water, zeep en een protheseborstel. Een protheseborstel is een tandenborstel met zachte haren die speciaal gemaakt is voor het reinigen van uw kunstgebit of prothese.
Kunstgebit of prothese 's nachts uitdoen
Voor een optimaal draagcomfort overdag, is het van belang dat u uw kunstgebit of prothese 's nachts tijdens het slapen uit doet. Wanneer een kunstgebit of prothese 's nachts uit is, kan u niet gaan tandenknarsen of klemmen. Het tandvlees en de kaak komen dan tot rust.
In plaats daarvan kunt u uw gebitsprothese 's nachts het beste in een paar druppels lauw water bewaren. Te veel water kan echter zorgen voor verkalking, terwijl de gebitsprothese zonder water juist uitdroogt. Dit laatste zorgt ervoor dat tandplak en speeksel indrogen en tandsteen zich kan vormen.
Als het orthopedisch bedrijf de prothese niet kan gebruiken, gooi de prothese dan weg bij het restafval. Is de prothese te groot voor de grijze bak? Dan kun je de prothese ook naar de milieustraat brengen.
Laat uw kunstgebit regelmatig controleren en reinigen. Om uw kunstgebit in topconditie te houden adviseren wij uw kunstgebit minimaal één keer per jaar te laten controleren op de praktijk. Daarnaast is het ook mogelijk om uw kunstgebit gratis professioneel te laten reinigen.
U kan zelf een kleur kunstgebit kiezen. Maar wij adviseren wel altijd dat dit moet passen bij uw gezicht en de kleur van uw huid en ogen en/of de kleur en vorm van uw huidige tanden. De meeste mensen willen best graag een tintje wittere tanden, maar de kleur moet niet zoveel afwijken dat het anderen gaat opvallen.
De tandartsen van Amstel Dental raden het gebruik daarvan echter af. Charcoal en baking soda zouden de tanden witter maken. Dit gebeurt echter niet: het schrobt misschien alleen vervuiling (aanslag) weg. Helaas kleven er ook nadelen aan het poetsen met baking soda of houtskool.
Slapen met of zonder kunstgebit
Uw kaken hebben een tijdje nodig om te wennen aan het kunstgebit. De eerste week moet u het 's nachts dan ook niet uitdoen. Daarna is het juist beter om het voor het slapen wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust.
Reinigen van het kunstgebit.
Wat goed werkt, vooral tegen tandsteen, is om uw kunstgebit een hele nacht lang in een bekertje met pure schoonmaakazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met iets scherps aan het kunstgebit krabben.
Maak uw prothese minstens eenmaal per dag goed schoon met een speciale protheseborstel en een verzorgingsmiddel. Schurende schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld tandpasta maar ook bruistabletten kunnen bij verkeerd gebruik het gebit juist beschadigen. Heeft u nog vragen? Neem contact op met uw tandprotheticus.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
De gemiddelde levensduur van een kunstgebit is 5 tot 8 jaar.
U kunt daarvoor het beste naar een tandprotheticus of een tandtechnicus gaan. De tandtechnicus is een tandheelkundig expert en helpt u met het juiste proces om de ideale vormgeving van het gebit te bepalen en kan uit ervaring en expertise aangeven wat voor u de beste keuze is.
Wanneer u reeds een volledig kunstgebit heeft (geen eigen tanden in een van uw kaken) kunt u iedere 5 jaar een nieuw kunstgebit aanvragen bij uw zorgverzekering. Als uw prothese slecht past kan dat al sneller.
Uw kunstgebit droog of vochtig bewaren
De beste plek om uw kunstgebit 's nachts te bewaren is in een opbergdoosje voor uw kunstgebit.
Door een kleine correctie aan uw kunstgebit kan uw behandelaar deze pijn meestal wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit! Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw kunstgebit in uw mond houdt. Probeer er direct mee te praten en te eten.
Na het trekken van de tanden en kiezen moet de kaak eerst goed genezen. Bij vlot herstel kan er al na 3 maanden geïmplanteerd worden. Als er veel tanden en kiezen getrokken zijn, of de kaak minder snel heelt, wordt 3 tot 6 maanden aangehouden.
Het kaakbot zal in die tijd slinken, de ruimtes die zijn ontstaan door het verwijderen van de wortels zullen dichtgroeien. Door het trekken van de tanden en/of kiezen zal uw kaakbot zo'n 6 tot 9 maanden flink slinken.
Slecht kunnen eten met kunstgebit
Een nieuw kunstgebit zorgt er ook voor dat u in het begin wat moeite kunt hebben met eten. Vooral als u een kunstgebit nooit eerder heeft gehad, is het flink wennen. U zult opnieuw leren bijten, kauwen slikken en dat kan behoorlijk lastig zijn.