Flaminal® Forte is aangewezen bij matig tot sterk exsuderende wonden, zoals: sterk exsuderende 2de graads brandwonden (diep, oppervlakkig) sterk exsuderende beenulcera. exsuderende doorligwonden.
U kunt Flaminal® rechtstreeks op de wond aanbrengen of een applicator gebruiken als u er één hebt gekregen. Probeer te voorkomen dat de opening van de tube of de applicator in direct contact komt met de wond. Bedek de wond met een geschikt verband. Droge wond: vetverband + absorberend niet-inklevend verband.
Het verband met Flaminal® Forte kan ter plaatse blijven zolang de gelstructuur intact is (1 à 4 dagen, afhankelijk van de mate van exsudaat). Aangezien alginaten natuurlijke producten zijn, kan de kleur lichtjes veranderen. De kleurverandering heeft geen invloed op de kwaliteit van Flaminal® Forte.
Flamigel® voorkomt korstvorming. Tot voor kort ging men ervan uit dat wondjes, om te genezen, zorgvuldig en regelmatig moesten worden ontsmet om snel een droge wond te bekomen waarop zich een korst vormt. Maar die korstvorming: vertraagt wondheling.
Deze gel zorgt voor de vijf belangrijkste eigenschappen voor een goede wondgenezing. Het houdt de wond vochtig, zorgt voor een voortdurende wondreiniging, biedt een antimicrobiële bescherming, is veilig voor huidcellen en hypoallergeen.
Flaminal® Hydro is een nieuwe klasse wondhelingsproducten, Enzym Alginogel®, samengesteld uit een antibacterieel enzymsysteem dat in gehydrateerde alginaten is ingebed. Flaminal® Hydro bevordert het herstel van een wond op verschillende manieren: Flaminal® Hydro houdt de wond zuiver.
Staudt® wondzalf kan gebruikt worden voor het wondbed, wondrand en de huid rondom de wond en is geschikt voor zowel acute als voor chronische wonden ongeacht een droge, vochtige of natte wondomgeving. Voorbeelden zijn geïnfecteerde wonden, brandwonden, schaafwonden, doorligwonden, diabetische wonden en open wonden.
Flamigel® mag ook gebruikt worden op oppervlakkige open wonden. De hydroactieve colloïd formule van Flamigel® kan de pijn van lichte wonden snel helpen verzachten dankzij haar koeleffect.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Een ontstoken wond ontsmetten
Een wond ontsmetten doe je als eerste met water. Vervolgens is het slim om een desinfectiemiddel te gebruiken zoals Betadine, dit is een jodiumoplossing die niet prikt.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond. De tweede fase resulteert in en een rood wordende huid.
Omdat gele wonden veel wondvocht bevatten, is het belangrijk om de wond af te dekken met absorberend materiaal. Zo kan het wondvocht weg, wat beter is voor de wondgenezing. Als het wondvocht niet weg kan, is de kans op ontstekingen groter.
De wondbehandeling bestaat in twee formules: Flaminal® Hydro is aangewezen bij weinig tot matig exsuderende wonden, Flaminal® Forte bij matig tot sterk exsuderende wonden. Flaminal® bevordert het herstel van een wond op verschillende manieren.
Zwarte wond
Zwart betekent dat zich in de wond dood (necrotisch) weefsel bevindt. Het hoeft niet altijd zwart te zijn maar kan ook een bruine, grijze of gele kleur hebben. Dit dode weefsel houdt de wondgenezing tegen. Het is daarom goed om dit uit de wond te halen.
De prijs van dit product is 36 euro en 50 cent.
Flaminal® (Hydro & Forte) moet op een koele, droge plaats (< 25°C) en in de originele verpakking worden bewaard.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Als er een beschermende korst op de wond zit, kun je deze soepel houden door een vette, helende crème of zalf op de schaafwond te smeren. Smeer geen crème of zalf op een open schaafwond. Bij diepere schaafwonden en bij schaafwonden waar nog wondvocht of bloed uitkomt, is het aan te raden de deze af te dekken.
Wordt de rand van de wond rood, dik en warm of het wondvocht witgeel (pus)? Ga naar uw huisarts.
Hansaplast Wondhelende Zalf kan gebruikt worden op elk moment van het genezingsproces op oppervlakkige open wonden en beschadigde huid. Het is klinisch bewezen dat een vochtige wondgenezing helpt om het natuurlijke wondgenezingsproces te versnellen.
Blaren kunnen ook verzorgd worden met Flamigel.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Kleine of complexe wond sneller genezen
Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren. Dat kan erg vervelend zijn. Is dit het geval, neem dan contact op met uw behandelaar of specialist.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd. Er zit benzylalcohol in sudocrem dit heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op. En tot slot, volg de adviezen op, wees therapietrouw.