Wat doen bacteriën? Ze groeien en vermeerderen zichzelf door middel van deling. Hoe beter de milieuomstandigheden voor de bacterie zijn, des te sneller ze groeien en delen. Iedere deling betekent dat er uit één bacterie twee nieuwe ontstaan, die zich ieder ook weer in tweeën delen.
Wat is nodig voor groei van micro-organismen? Micro-organismen hebben meestal de volgende drie factoren nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen: vocht, voedsel en een goede temperatuur. Wanneer die drie condities aanwezig zijn (en dat is bij veel arbeidsprocessen het geval) kunnen de micro-organismen welig tieren.
Bacteriën planten zich voort door middel van deling en hebben hun eigen stofwisseling. Deze delingen gaan erg snel, waardoor een bacterie zich dus ook erg snel kan voortplanten. Tijdens de deling verdubbelt de bacterie zijn genetisch materiaal en splitst hij zich in tweeën.
Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C. Bij de ideale temperatuur en voedingsbodem kan in acht uur tijd één bacterie uitgroeien tot 128.000.000 bacteriën. Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C.
Groei is de toename in hoeveelheid van alle componenten van de bacteriële cel en de toename van het aantal cellen. De groei vindt alleen plaats als de omstandigheden en alle nodige voedingsstoffen aanwezig zijn. Als dit het geval is wordt de bacteriecel groter.
Iedere deling betekent dat er uit één bacterie twee nieuwe ontstaan, die zich ieder ook weer in tweeën delen. Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E. coli-bacterie zich in 20 minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over 20 minuten twee bacteriën zijn, over 40 minuten 2x2=4 en over een uur 4x2=8.
Om te kunnen leven hebben bacterien zuurstof nodig, een lekker temperatuurtje tussen de 20 en 50 graden, voedsel in de vorm van dode organismen en voldoende water. Als alle voorwaarde gunstig zijn kunnen bacterien zich snel delen en uitgroeien tot zichtbare stipjes (kolonies).
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie dan niet meer gevoelig is voor het antibioticum.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Een bacterie kan zijn genetisch materiaal verdubbelen en vervolgens zichzelf in tweeën splitsen (binaire deling). Als de omstandigheden precies goed zijn, delen sommige bacteriën zich in slechts 20 minuten. Na 10 uur heeft deze ene bacterie zich dan gedeeld in een miljard bacteriën.
Bacteriën vormden het eerste leven op aarde. Het waren organismen die maar uit één celletje bestonden. Ze zijn waarschijnlijk ontstaan bij diepzeevulkanen (Black Smokers), waar warmte en voedingsstoffen vrijkwamen. Ze bestaan al heel lang: zeker 1,9 miljard jaar, maar misschien wel meer dan 4 miljard jaar.
De bacteriën verplaatsen zich door direct contact of via voorwerpen. Alleen als bepaalde resistente bacteriën bij u in de luchtwegen zitten, kunt u deze door de lucht (hoesten) verspreiden. Bij een ziekenhuisopname wordt u in isolatie verpleegd om verspreiding van deze bacteriën naar andere patiënten te voorkomen.
Veel bacteriën eten dode dieren of planten. Andere smullen van levende wezens. De bacteriën in je darmen helpen je voedsel af te breken. Sommige bacteriën koken hun eigen potje.
Beneden pH 6 wordt de groei van de meeste micro-organismen geremd. Heel erg belangrijk is met welk zuur de pH verlaagd is. Is dat een organisch zuur als melkzuur of azijnzuur dan remt dit de groei sterker af (dan het geval is met zoutzuur) en kunnen bacteriën zelfs afsterven.
De meeste grampositieve bacteriën zoals enterokokkensoorten, stafylokokken (inclusief de MSRA) en streptokokken overleven vele maanden op harde oppervlakken. Ook gramnegatieve soorten zoals de E. coli, Pseudomonas en Klebsiella kunnen waarschijnlijk maanden op uw krukje overleven.
Als een voor het lichaam onbekende bacterie binnendringt, kan dit een infectie veroorzaken. Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over.
De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden. De keuken is meteen de plek waar ook het smerigste voorwerp van het huis te vinden is: het schuursponsje.
Slechte bacteriën zijn de bacteriën waar we ziek van kunnen worden en die er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat het eten bedorven raakt. U wordt ziek als u grote hoeveelheden slechte bacteriën binnenkrijgt of als uw immuunsysteem niet goed functioneert.
Bacteriën komen op zeer veel plaatsen voor, maar 90% huist diep onder de grond, voornamelijk onder zee. Ook bekend is dat sommige bacteriën die normaal op planten leven, tijdelijk kunnen overleven in een extreme omgeving als donderwolken.
We hebben heel veel nuttige bacteriën in ons lichaam, zoals in onze darmen. De meeste bacteriën zijn dan ook niet ziekmakend, maar hebben we juist nodig. Bacteriën kunnen de veroorzakers zijn van ontstekingen, zoals blaasontsteking, huidinfecties, longontsteking. Bacteriën kunnen wél worden bestreden met antibiotica.
Bacteriën zijn micro-organismen die ziektekiemen of virussen bij zich dragen. Je kan deze bestrijden op twee manieren: steriliseren en ontsmetten. Bij het steriliseren van een ruimte maak je al deze micro-organisme dood. Er zijn dan helemaal geen organismen meer te vinden in de ruimte.
Bepaalde eiwitten in de buurt van de celwand worden dan geactiveerd en die zorgen op hun beurt dat de cel met een gepaste actie reageert. Bij een naar voedsel zoekende bacterie gaat dat zo: als die de verkeerde kant op zwemt (waar weinig voedsel is), dan binden er minder voedselmoleculen aan de receptor.
Bij bacteriën is het net zo. Van sommige soorten kan je zeggen dat ze na een dag al dood gaan. Andere kunnen dan weer weken blijven leven. En sommige zelfs jaren, tientallen jaren.
Hoe wordt u ziek van een bacterie
Toch kunt u wel ziek worden van een bacterie. Dat gebeurt wanneer een bacterie zich vestigt op een plek waar zij niet thuishoort en daar vervolgens infecties veroorzaakt. Dit kan in het lichaam zijn, bijvoorbeeld in een wond of in de bloedbaan, maar ook daarbuiten.