Bewaar het aangesneden deel in plasticfolie. Zo kun je de courgette nog 2 dagen bewaren. Kijk voor gebruik nog even of het niet beschimmeld is of uitgedroogd.
Courgette bewaren
De courgette blijft 1 à 2 weken goed. Een restje rauwe courgette kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Snijd de courgettes in grote stukken. Leg de stukken op een schotel, bestrooi ze met zout en laat ze een hele nacht in de koelkast uitlekken. De volgende dag doe je de stukken in een zeef zodat al het vocht kan weglopen. Verdeel de stukken vervolgens over enkele bokalen.
In de koelkast kan een gesneden courgette tot 2 dagen bewaard worden, mits afgedekt met huishoudfolie. De courgette verliest in de koelkast smaak. In de koelkast kan een bereide en snel afgekoelde courgette, tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje bewaard worden.
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Je vraagt het je misschien af. En als we het dan toch over rauwe courgette hebben: is het ook gezond? Het simpele antwoord: ja en ja! Je kunt courgette ook prima rauw eten.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Een zakje gesneden groente kun je het beste dezelfde dag nog gebruiken, of anders maximaal nog een dag in de koelkast bewaren. Maak in dat geval het zakje open, zodat de groenten kunnen luchten. Doe je dat niet gaan de stukjes groente zweten en kunnen snel beginnen te rotten.
Het Voedingscentrum adviseert contact op te nemen met de huisarts, wanneer u na het eten van bittere courgettes klachten krijgt. Die kunnen bestaan uit buikpijn, hevige krampen, braken, diarree, duizeligheid en hartkloppingen.
🥦 Ondanks dat de groentjes beschadigd worden bij het snijden en schillen, kan je voorgesneden groenten toch bewaren, maar enkel op voorwaarde dat ze zoveel mogelijk van licht en lucht afgeschermd worden. Je bewaart ze ook best in de koelkast (temperatuur van 4 tot 7°C).
Je kunt het beste vaststellen of een Courgette niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Courgette slap, rotte plekken vertoont of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Groenten die zijn gesneden dien je altijd in de koelkast te bewaren. Dit kan het beste in de groentelade, of bovenaan in de koelkast. Hier is de temperatuur het meest constant. Broccoli, bloemkool, andijvie, spinazie, prei en lente ui kun je het beste in de koelkast bewaren.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Wil je een halve aubergine bewaren, heb je de groente al in blokjes gesneden en eventueel al gebakken? Dan kun je die paarse jongens beter wél in de koelkast bewaren. Daar blijven ze dan ongeveer 3 dagen goed. Je kunt gebakken aubergine trouwens ook goed invriezen.
Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Bewaar het aangesneden deel in plasticfolie. Zo kun je de courgette nog 2 dagen bewaren. Kijk voor gebruik nog even of het niet beschimmeld is of uitgedroogd. Je kunt, wanneer het een beetje droog is het stukje eraf snijden.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Snijd een stuk in de lengte doormidden en leg de helften met de snijkanten op het snijvlak. Snijd de helften doormidden. Draai ze een kwartslag en houd je handen in een klauwtje voor extra veiligheid. Snijd vervolgens de courgette in kwarten.
Wil je courgette wokken? Dan snijd je de courgette in blokjes of plakjes van ongeveer 1 cm. Vervolgens ga je de courgette roerbakken in een wok op hoog vuur. Binnen 2 – 3 minuten is de courgette beetgaar en nog steeds een beetje krokant.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
De courgette is familie van onder andere de pompoen, de komkommer en de augurk. In Italië en Duitsland zijn de courgettes bekend onder de naam zucchini. In Amerika noemt men deze vruchtgroente squash.