Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Draag kleding die geïmpregneerd is met het insectenwerende middel Permitrine of spuit uw kleding in met een middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
In anti-tekenmiddel zit als werkzame stof DEET, citriodiol (ook wel p-menthaan-3,8-diol genoemd) of ethylbutylacetylaminopropionaat (ethyl N-acetyl-N-butyl-ß-alaninaat). Deze stoffen zorgen voor afweer van teken en muggen. DEET en citriodiol zijn de bekendste werkzame stoffen in anti-tekenmiddel.
Kokosolie (biologisch) - Kokosolie (inderdaad, die ook gebruikt wordt in de keuken) heeft een uitstekende afwerende werking tegen teken en vlooien. Deze lastposten hebben een hekel aan het laurinezuur dat er in zit. Met als gevolg, dat je viervoeter helemaal niet meer aantrekkelijk is.
Tip 2: Cederolie: Cederolie heeft natuurlijke insecticide eigenschappen en kan effectief zijn bij het afweren van teken. Je kunt een spray van cederolie op kleding of in de tuin gebruiken om teken weg te houden. Teken vinden deze olie niet fijn en blijven daarom sneller weg.
Etherische olieën
Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan.
U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.
Bestrijd daarom teken in je tuin voordat ze jou, je gezin of huisdieren kunnen bijten. De beste manier om teken te bestrijden is met aaltjes (nematoden), hun natuurlijke vijand. De aaltjes (Steinernema carpocapsae) zijn microscopisch kleine beestjes die de teken zelf opzoeken in je tuin en ze bestrijden.
Werkt knoflook tegen teken? Veel mensen denken dat knoflook werkt tegen teken, maar helaas is dat niet helemaal waar. Het klopt dat knoflook in kleine hoeveelheden goed is voor je hond. Het heeft een bloedzuiverende werking en je hond wordt zo onaantrekkelijker voor parasieten zoals teken en vlooien.
Kan er dan een tekenplaag in mijn huis ontstaan? Iedere volgezogen vrouwtjesteek zal na een paar dagen tot een paar weken eitjes gaan leggen. Gelukkig kunnen de Nederlandse teken niet tegen droogte. Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is.
Daarnaast verminderen ook insectenwerende middelen met een minimumconcentratie van 30% DEET de kans op tekenbeten. Deze stof stoot teken af en blijft enkele uren actief. Spuit wat op je kledij en smeer ook de onbedekte delen van je huid ermee in.
Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit.
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten.
Voorkom overhangende vegetatie op plekken waar je loopt of zit. Houd huisdieren zoveel mogelijk tekenvrij. Plaats eventuele voederplekken voor vogels boven een ondergrond waar teken niet overleven, de zaadjes trekken ook muizen en egels aan, bekende dragers van teken. Voorkom wilde hoefdieren (zoals reeën) in de tuin.
Vlooien en teken houden niet van sterk geurende kruiden. Zorg voor wat munt, rozemarijn, citroengras of kattenkruid in je tuin. Deze kruiden zijn namelijk wél veilig voor je kat of hond, maar weren de vlooien en teken.
Kun je dat voorkomen door de kleren een nacht in een emmer met water te zetten met de bedoeling de teken te verdrinken? Nee, dat lukt helaas niet. Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood.
Teken kunnen niet springen, vliegen en vallen uit bomen om je te bijten. Ze verschuilen zich in hoog gras en struiken, wachtend op de passage van mens of dier.
Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem.
Draag beschermende kleding als u in de natuur wandelt. Bijvoorbeeld een lange broek, lange mouwen en een petje. Controleer uzelf (of iemand anders) binnen 24 uur op tekenbeten na een wandeling in het bos. Verwijder een teek zo snel mogelijk, bijvoorbeeld met een pincet.
Vooral nimfen en volwassen vrouwtjesteken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood. De eitjes zijn niet geïnfecteerd met de lymebacterie.
De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek (zie bijgevoegde kaart). Aan de grens met Duitsland in de Achterhoek en ten oosten van Nijmegen is het TBE-virus in kleine knaagdieren gevonden.
Ter controle plaatsten de onderzoekers teken in containers op kamertemperatuur. In een later experiment droogden de onderzoekers de beestjes zonder ze eerst te wassen. 94 procent van de beestjes overleefden een wasbeurt met koud water, 50 procent leefden nog na een wasbeurt met warm water.
Dat duurt een paar minuten, of soms zelfs een paar uur. Hebben ze zich eenmaal vastgebeten, dan blijven ze er dagenlang zitten. Je ziet dan een zwart puntje op je huid. Vervolgens zuigt de teek zich langzaam vol met bloed – ja, jouw bloed.