Wat zeggen de banken over de huizenprijzen in 2023? De grootbanken in Nederland verwachten allemaal dat de huizenprijzen in 2023 gaan dalen. ABN AMRO en ING houden rekening met een prijsdaling van gemiddeld 6%. Rabobank zet in op een gemiddelde prijsdaling van 5,2%.
Volgens zowel ABN Amro, Rabobank, ING en DNB zullen de huizenprijzen in 2023 naar verwachting dalen. Dit komt voornamelijk door de stijging van de hypotheekrente. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen over het algemeen een minder hoge hypotheek kunnen krijgen. Ook stijgen de maandelijkse woonlasten.
In 2023 is er weer meer te kiezen én hoef je niet meer zo veel boven de vraagprijs te betalen. In veel gevallen is overbieden niet nodig en kan er weer ouderwets over de prijs onderhandeld worden. Als je graag wilt verhuizen, zijn er genoeg redenen om in 2023 op zoek te gaan naar een woning.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Ook het aantal woningtransacties is afgenomen. In 2022 lag het aantal transacties 15% lager dan in 2021. Huizenprijzen zullen de komende jaren naar verwachting verder dalen, met 5,1% in 2023 en 3,8% in 2024 (t.o.v. het voorafgaande jaar).
Het Economisch Bureau van ABN AMRO houdt in 2023 rekening met een prijsdaling van 6%. Ook in 2024 verwacht het Economische Bureau een daling van 4%. Als het gemiddelde prijspeil op een lager niveau staat zal de interesse voor koopwoningen weer groeien.
Wat wel blijft afkoelen, is de Nederlandse huizenmarkt. Verwacht wordt dat de huizenprijzen in Nederland dit jaar nog flink zullen dalen, en gemiddeld 5,2% lager uitvallen dan in 2022. Pas in 2024 zal de woningmarkt stabiliseren. Dat schrijven de economen van RaboResearch in hun Kwartaalbericht Woningmarkt.
De Coronacrisis brengt veel onzekerheden met zich mee. Oplopende werkloosheid en dalend consumentenvertrouwen kan leiden tot dalende vraag en prijzen van woningen. Anderzijds is het de verwachting dat er meer vraag blijft dan aanbod en met de relatief lage rente kan het voor jou toch aantrekkelijk zijn om nu te kopen.
Een openingsbod is het liefst zo laag mogelijk, maar moet wel realistisch zijn. Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Huizenprijs stabiliseert
Het verschil tussen de vraagprijs en de woningwaarde moet u met eigen geld betalen of met de overwaarde. Ook nu in juni 2022 moet je nog overbieden. Hoogte van het bod boven de vraagprijs is wel een stuk lager dan in 2021. Elke dag wijzigt het hoger bieden dan de vraagprijs.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
Vooral appartementen en eengezinswoningen worden over het algemeen snel verkocht. Het kleine aantal woningen en de grote vraag zorgen ervoor dat mensen bereid zijn meer te betalen. Daarbij speelt ook mee dat er tegenwoordig vaak sprake is van bieden op inschrijving. Je krijgt dan één kans om een bod uit te brengen.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
Kortom: ja, het is financieel een gunstige tijd om uw huis te verkopen, maar u behaalt alleen een financieel voordeel als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn.
De reële huizenprijzen zijn, gecorrigeerd voor inflatie, sinds de piek van het eerste kwartaal van 2022 al met pakweg 7% gedaald. Die daling kan aan het eind van 2023 opgelopen zijn tot wel 14%, zo denken de experts om eind 2024 te pieken op een niveau van 17%. Daarmee houdt het goede nieuws nog niet op.
Je kunt echter niet de waarde over 10 jaar opzoeken. Het is wel mogelijk om de werkelijke waarde van jouw woning op de huidige woningmarkt te laten berekenen door een makelaar. Als je nu een huis bezit dan wil je vast weten wat de huidige waarde is en wat het beste moment is om je huis te verkopen.
De verkoper heeft dan nét de vraagprijs opgesteld en wilt daar vaak niet al te ver van afwijken. Na een half jaar kun je 9 van de 10 keer al veel meer voor elkaar krijgen. Staat een woning meer dan twee jaar te koop, dan ligt de verkoopprijs gemiddeld ongeveer 20% onder de oorspronkelijke vraagprijs.
De koopovereenkomst is pas geldig als u het contract tekent. U kunt uw bod dus nog intrekken of de voorwaarden veranderen. Is er nog geen schriftelijk contract? Dan kan de verkoper de koop van het huis ook nog afzeggen.
In de fase 'onder bod'
Zoals ik al aangaf is er in de 'onder bod'-fase juridisch gezien nog geen sprake van een daadwerkelijke koop. Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken. Hij mag ook nog op andere huizen bieden.
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli.
DNB publiceert elk half jaar vooruitzichten voor de economie en geeft daarin ook de ontwikkelingen van huizenprijzen. In december 2022 was de verwachting dat de prijzen van koopwoningen in 2023 met 3% dalen.
De afkoeling op de woningmarkt zal zich de volgende jaren voortzetten, voorspelt een studie van ING België. De bank verwacht dat de prijs van de woningen in twee jaar daalt met 11 procent (na inflatie). Volgens econoom Wouter Thierie is het nu een uitgelezen moment om te kopen.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
Wat zijn de gevolgen van een nieuwe sterke daling van de huizenprijzen? De huizenprijzen kunnen niet onbeperkt sterk blijven stijgen. Op den duur moet de omvang van de stijging afzwakken. Als de huizenprijzen namelijk sneller blijven stijgen dan de lonen, wordt een koophuis voor een steeds kleinere groep betaalbaar.
In 2022 lag het aantal transacties 15% lager dan in 2021. Huizenprijzen zullen de komende jaren naar verwachting verder dalen, met 5,1% in 2023 en 3,8% in 2024 (t.o.v. het voorafgaande jaar). De totale verwachte prijsdaling ten opzichte van de piek in de zomer van 2022 bedraagt zo'n 10%.