Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens.
De minimale alcoholleeftijd ligt in Spanje op 18 jaar. Onder de 18 jaar is het dus niet toegestaan om alcohol te drinken. In de praktijk wordt hier door supermarkten, maar ook door clubs, discotheken en feestcafés weinig op gecontroleerd.
Die zeven landen zijn: België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Malta, Cyprus, en in het Verenigd Koninkrijk mag je alleen als je vergezeld gaat van een volwassene tijdens een etentje bier of wijn drinken.
In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Tsjechië moet je sowieso achttien zijn om alcoholische dranken aan te kopen én te drinken.
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Kosovo. – Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,3.
Alcohol wordt verkocht in de supermarkt. De leeftijdsgrens voor het kopen van wijn en bier is 16 jaar, voor dranken met een hoog percentage alcohol is dat 18 jaar. Voor tabak is er nog geen landelijk geldende regeling: afhankelijk van het kanton geldt een minimumleeftijd van 16 of 18 jaar.
Alcohol mag je in Kroatië kopen en drinken vanaf 18 jaar.
In Italië mag je vanaf de leeftijd van 18 jaar alcohol drinken. In 2012 is de leeftijdsgrens door de minister van Volksgezondheid Renato Balduzzi verhoogd van 16 tot 18 jaar.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 17 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,8. – Tabak: Kopen en/of roken vanaf 16 jaar. – Rookverbod: In openbare gelegenheden.
In de meeste EU-landen – zoals Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië – geldt 18 jaar als leeftijdsgrens voor alle alcoholhoudende dranken.
Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Dit is vaker het geval met clubs in woonwijken. Veel clubs kennen een minimumleeftijd van 18 jaar oud. In Spanje wordt alcohol vanaf 18 jaar en ouder verkocht. Het is verboden om buiten alcohol te drinken, dit geldt natuurlijk niet voor terrassen die hiervoor een vergunning hebben.
Sinds de invoering van de leeftijdsgrens van 21 jaar voor alcoholgebruik in de Verenigde Staten in 1988, zijn studenten minder geneigd om overmatig te drinken dan daarvoor. Voor de verhoging van leeftijdsgrens dronk 43% van alle studenten wel eens vijf glazen of meer op één avond.
De Franse wet waarin de wettelijke minimum leeftijd voor de aankoop van alcoholhoudende drank is opgetrokken naar 18 jaar is in juli 2009 uitgevaardigd.
Alcohol drinken in Spanje is toegestaan vanaf 18 jaar. Er wordt echter niet al te streng gecontroleerd. De gemiddelde leeftijd van het uitgaansplubliek in El Arenal is tussen de 17 en 23 jaar.
Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar. Thuis bepalen je ouders of verzorgers de regels, maar drinken onder de 18 jaar blijft onverstandig.
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Finland. – Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar. Boven de 22% vanaf 20 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
Minimumleeftijd. Het is voor handelaars en horeca-uitbaters verboden om: alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 16-jarigen. sterke drank te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min 18-jarigen.
Het is verboden alcohol te verkopen aan personen onder de 18 jaar in winkels, pubs en restaurants, cafés en in openbare ruimtes. Het gebruik van alcohol in openbare ruimtes is strikt verboden. Houd er rekening mee dat de alcoholtolerantie 0.2 promille bedraagt.
Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%. Dat zijn bijvoorbeeld de meeste soorten bier en wijn.
Uitgaan in Barcelona: tips & tricks. Wettelijk gezien moet je ouder dan 18 jaar zijn om alcohol te drinken en in de discotheek te mogen. Bij bepaalde clubs in Barcelona is deze leeftijdsgrens nog hoger; op 21 jaar.
Altijd goedkoper in Duitsland: alcohol (en zeker sterke drank) De accijnzen op alcohol zijn in Duitsland lager dan in Nederland. Zeker bij sterke drank kan het prijsverschil hierdoor behoorlijk oplopen, tot wel 30%! Dat is al snel een tientje per fles.
Vorige week is in het Portugese Staatsblad een wet (nr. 50/2013) gepubliceerd die bepaalt dat vanaf 1 juli a.s. jongeren onder de 18 jaar geen enkele soort alcohol meer kunnen kopen. Momenteel geldt in Portugal voor bier en wijn nog een grens van 16 jaar. De grens voor sterke drank was in 2013 al verhoogd naar 18 jaar.
Minimumleeftijd Amerika: auto rijden en huren
Amerikanen mogen vanaf hun 16e legaal zonder toezicht rijden als ze hun rijbewijs hebben gehaald. Ben je een toerist, dan kun je vaak geen auto huren in Amerika als je onder de 21 jaar bent.
Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens. 1 Waar is de alcoholgrens 16?