Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol. Maar een schapenwollen deken is veel dikker dan een alpaca plaid en ook hartstikke warm.
De wol is heel warm, zacht, soepel en warmer dan merinowol.
Elke kasjmiergeit produceert per jaar maar een kleine hoeveelheid kasjmier. Dus echte kasjmier is vrij bijzonder. Producten van kasjmier kunnen tot acht keer warmer zijn dan die van schapenwol. De kasjmiervezel is nóg zachter en lichter dan de merinowolvezel en daarom zeer comfortabel.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
De duurste wol is vicuñawol, een kameelsoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Vicuñawol wordt beschouwd als de fijnste en zachtste vezel op de markt, waardoor het een van de meest luxueuze en dure materialen voor kleding en accessoires is.
Slow Fashion. Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
1. Wol. Er zijn meerdere stoffen die goed warm houden. De stof die het warmst is, is wol.
De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol. Het krimpt namelijk niet en het rekt ook niet uit. Het is dus erg vormvast.
Een cashmere plaid is zonder twijfel heel warm. Cashmere wol kan wel acht keer warmer zijn dan gewone schapenwol. Alpacawol is dertig procent warmer dan schapenwol.
De wol van een alpaca heeft een isolerende werking en is warmer dan merino wol.
De vacht van alpaca's is van een hoogwaardige wolsoort die sterker, warmer en lichter is dan de wol van schapen. De vezelstructuur is zowel zeldzaam als superfijn en de zachtheid is te vergelijken met kasjmier wol. Alpaca wol is er in heel veel natuurlijke tinten waardoor verven vaak niet eens nodig is.
Alpacawol prikt niet
Omdat dit dus geen dikke items zijn, krijg je niet het gevoel dat je een zwaar item om je heen draagt. Sommige mensen vinden dit prettiger. Alpacawol wordt ook wel “wol van de Goden” genoemd, en is dus, zoals de naam al wel verraad, een luxeproduct.
Als je een echt probleem hebt met de pilling, kies dan bewust voor je gaas. De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Wol is te warm
Maar eigenlijk heeft wol ook het tegenovergestelde effect: het helpt je koel te blijven als de temperatuur hoog is. Wol helpt de lichaamstemperatuur te regelen en is daarom ook geschikt om te dragen als het buiten warm is.
Een ander materiaal dat erg in opkomst is is merino wol. Icebreaker, Rab en Helly Hansen zijn bekende merken die merino wol verwerkt hebben in de midlayers. De combinatie van fleece en merino wol is nog comfortabeler en warmer.
Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op. Het voordeel daarvan is dat je het snel warm krijgt in zo'n kledingstuk.
Wol kan tot dertig procent van zijn eigen gewicht opnemen voor het nat aanvoelt, bijvoorbeeld door zweet, en geeft daarbij net warmte af.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Wol is warmer dan katoen en de wollen kleding verkleurt niet. Wol is namelijk een goede warmte isolator, vooral fijne wolsoorten. Wol reageert op je lichaamstemperatuur en houdt je warm als je het koud hebt.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen. - Linnen : linnen is een zeer bestendig materiaal, maar houdt helaas niet warm in de winter.
Merino wol is van nature antibacterieel. Dit betekent dat het niet snel zal gaan stinken.
Niet wassen! Alleen als je er echt op staat. Temperaturen hoger dan 30º zijn een no-no en gebruik alleen het WOLWAS programma op je wasmachine. Dus niet het normale 30 graden programma.
Ze irriteren of jeuken niet en ze zijn van nature geurbestendig en vochtafdrijvend.