De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
In de tijd van de Romeinen werd Parijs 'Lutetia' genoemd, of zoals de Fransen zeggen: 'Lutèce'. Pas in de 3e eeuw zou de stad Parijs genoemd worden, naar het volk dat er woonde voordat de Romeinen het gebied overnamen, de Parisii.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
In 52 v. Chr. werd het dorp door troepen van Julius Caesar veroverd en kreeg het de naam Lutetia Parisiorum - dat werd afgekort tot Lutetia. De naam Lutetia is waarschijnlijk afgeleid van een oud keltisch woord voor 'modder', waarmee verwezen wordt naar de moerassige omgeving van het dorp.
De Romeinen noemden de stad Civitas Parisiorum (stad van de Parissi). Parijs heeft ook een aantal bijnamen. De Parijzenaren zelf noemen Parijs ook wel Paname. Parijs wordt ook wel de stad van de liefde, mode en het licht genoemd.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
Île de la Cité
Dit is het eiland waar Parijs is ontstaan.
Er zijn ook bepaalde plekken die je liever vermijdt in Parijs. Het is niet aan te raden een hotel te boeken vlakbij het Gare du Nord of Gare de l'Est. Zeker tussen de twee treinstations in wil je eigenlijk niet komen. Ook moet je voorzichtig zijn in de wijk Belleville en de Chinese wijk.
Het Huis van Nicolas Flamel is het oudste huis in Parijs en stamt uit 1407.
Marseille, poort naar de Provence. Gesticht door Grieken (600 v. Chr.) die uit Phocaea kwamen, en daarmee de oudste stad van Frankrijk en de op een na grootste, na Parijs.
Gallië werd hoofdzakelijk bewoond door de Galliërs toen de Romeinen het veroverden. Zij woonden voornamelijk in dorpen en vormden stamverbanden. Het gebied langs de kust van de Middellandse Zee was welvarend; hier hadden zich steden ontwikkeld uit Griekse kolonies, waarvan de voornaamste Massalia (nu Marseille) was.
In 52 voor Christus komen, onder leiding van Julius Caesars veldheer Labienus, de Romeinen die het de naam “Lutetia” geven. Deze Romeinen sloegen een brug naar de linker Seine-oever, mede daardoor ontwikkelde zich een Gallo-Romeinse stad met villa's, tempels, badhuizen, aquaducten, een amfitheater en zelfs een arena.
Parijs dankt haar steedse allure aan een facelift in het midden van de negentiende eeuw. Keizer Napoleon III en prefect Haussmann ploegden toen het middeleeuwse straatbeeld om. Zij creëerden een nieuwe stad met brede lanen, parken, moderne voorzieningen en grootse gebouwen.
Rond 250 v. Chr. ontstond Parijs op het Ile de la Cité, middenin de Seine. Daar verrezen de eerste nederzettingen van de Parisii, de inwoners van wat de Romeinen rond 50 v.
De wijk Le Marais - verdeeld over het 3e en 4e arrondissement - is de hipste wijk van dit moment. Het is ook een van de oudste en mooiste delen van de stad, van oorsprong een Joodse wijk. Wie wil shoppen zit hier helemaal goed en ook voor hippe koffiebars, goede restaurants (check mijn tips!)
,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Het gemiddelde maandbedrag in de hoofdstad is 1641 euro. Alleen in Londen (1850 euro) en koploper Parijs (1964 euro) betaal je meer.
Is Parijs 's avonds veilig? Zeker. Ga 's avonds niet rondlopen in de wijken die wij benoemen onder het kopje 'welke wijken vermijden'.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs.
De hoofdstad Boekarest - in het interbellum Klein Parijs genoemd - is dé stad van Roemenië en een toeristische attractie.
Parijs wordt wel de stad van het licht, de stad van de liefde, de stad van de mode of stad van de moderne kunst genoemd. Al deze namen zijn inderdaad wel van toepassing op Parijs, maar volgens ons heeft de tijd de bijnamen al ingehaald. De stad van de liefde is de meest toegedichte bijnaam.
Onder Parijs is een groot netwerk van ondergrondse tunnels van minstens 290 km lang te vinden. Oorspronkelijk waren deze tunnels de kalksteengroeven van Montrouge. Uit deze kalksteengroeven werd gedurende eeuwen het steen gehaald waarmee de gebouwen van Parijs zijn gebouwd.