Een plak pvc-vloer heeft een uitstekende geluiddemping. Met lijm kan deze vloer prima verlijmd worden op een betonnen ondergrond. Dit zorgt voor een hoge dichtheid en minder geluid, omdat de pvc-vloer direct op de basisvloer gelijmd wordt. Er is dus geen ondervloer nodig om het geluiddempende effect te bereiken.
Doordat de PVC stroken worden verlijmd op de ondergrond zit er geen ruimte tussen de ondergrond en de vloer, dit draagt bij aan de geluidsdemping. Vloeren van PVC verminderen daardoor tussen de 2 tot 4 dB!
Vooral wanneer je in een appartement woont en je aan regels moet voldoen als het gaat om de vloer, is een PVC vloer een zeer goede keuze. Een PVC vloer is ideaal wanneer je onderburen hebt: zij zullen dan geen last hebben van geluidsoverlast doordat jij over de vloer loopt.
Pvc vloeren kunnen minder geluid produceren dan bijvoorbeeld laminaatvloeren. Pvc vloeren kunnen ook rechtstreeks op de grond worden bevestigd (pvc in combinatie met een goede ondervloer reduceert ook veel geluid). Laminaatvloeren worden vaak beschouwd als zwevende vloeren, en daarom luidruchtiger.
Tapijt is de beste geluiddempende vloer.
Een van de beste manieren is om de holle ruimte onder je planken te isoleren met minerale wollen, zoals rotswol of glaswol. Met dit materiaal isoleer je zowel akoestisch als thermisch. Daarna kun je geluidsisolerende matten leggen afgewerkt met plaatmateriaal.
Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer. PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins.
Nadelen van PVC vloeren
Je gaat al snel richting de €40 per m2. Dat kost wat meer dan bijvoorbeeld tapijt, vinyl of laminaat. Deze zijn wat moeilijker bij te houden, moeten goed worden vastgelijmd of moeten na een bepaalde tijd vervangen worden.
Een PVC vloer is geluiddempender en zal minder contactgeluiden produceren dan een laminaatvloer, omdat PVC zachter is en direct op de ondergrond geplaatst wordt. Hierdoor kan het ook uitstekend op een trap of in een appartementencomplex gelegd worden.
Voor appartementen raden we een PVC vloer met een toplaag van 0.30 tot 0.55 mm aan.
Veel akoestische problemen kunnen met behulp van de juiste vloer worden opgelost. PVC- en linoleumvloeren met een geluidsisolerende rug zorgen vaak voor zowel een goede demping van contactgeluid als een laag akoestisch geluid.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Het korte antwoord: Ja. Een PVC vloer kan juist een hele goede keuze zijn in een appartement.
50 dB(A) in de dagperiode tussen 07:00 en 19:00 uur; 45 dB(A) in de avondperiode tussen 19:00 en 23:00 uur; 40 dB(A) in de nachtperiode tussen 23:00 en 07:00 uur.
Hoewel er in de wet niet staat hoeveel geluid je wel of niet mag maken, zijn er wel richtlijnen voor wat acceptabel is. De gemiddelde geluidswaarde in een woonkamer is ongeveer 40 decibel, en het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning mag overdag de 50 tot 70 decibel niet overschrijden.
Een plak pvc vloer is goedkoper dan een click pvc vloer in aanschaf. Een plak pvc vloer is duurder dan een click pvc vloer in montage. Een click pvc vloer kunt u gemakkelijk vervangen of meeverhuizen.
Warmte. In tegenstelling tot een natuurstenen vloer voelt een pvc-vloer niet koud aan. Omdat een pvc-vloer ook niet hard aanvoelt, is hij ergcomfortabel in dagelijks gebruik als u veel op blote voeten of sokken loopt – vooral fijn voor kleine kinderen!
Waarom liever geen click PVC
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Bent u op zoek naar een nieuwe vloer voor in uw slaapkamer dan is PVC hiervoor uitermate geschikt. Een PVC vloer kraakt en werkt namelijk niet waardoor u geen last hebt van loopgeluiden.
PVC-vloeren. PVC is harder dan laminaat en zo beter bestand tegen slijtage en komt een fabrieksgarantie tot 20 jaar. PVC is ook beter bestand tegen intensief verkeer.
Een PVC vloer gaat zo'n 15 tot 30 jaar mee. Hoe lang jouw PVC vloer goed blijft, is afhankelijk van de dikte van de toplaag. Een vloer met een dunnere toplaag (0,3mm) is doorgaans heel geschikt voor in woningen en gaat zeker 15 jaar mee.
Plak PVC wordt namelijk uiterst strak gelegd en bestaat uit zeer dun materiaal, wat wordt gezien als een groot voordeel. Deze type vloeren worden zonder ondervloer gelegd. Bij Click PVC moet er wel een ondervloer gebruikt worden, waardoor de totale vloer uit meerdere lagen bestaat.
Anti-kras of slijtlaag
PVC wordt vaak verkocht als een vloer die nog krasbestendiger is dan Laminaat, maar dit is niet helemaal waar. PVC vloeren hebben een sterke slijtlaag van 0,55 mm met daarbovenop een PU-coating. Hierdoor is PVC iets krasgevoeliger in vergelijking met laminaat.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.