Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.
Hoe smaakt magnolia? Magnoliabloemen zijn dus eetbaar. Maar: hoe smaken ze? Volgens de website wildplukken.nl proef je rauw een vleugje gember, met een zoetje en een bittertje.
Magnolia extract
Met name de kalmerende werking bij angst en stress. Het verlaagt je cortisolniveau (stresshormonen). Daarnaast stimuleren deze stoffen de bescherming én een goede werking van de hersenen. Ook staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.
Sommige soorten bloeien twee keer
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer.
De magnolia bloeit maar kort, maar de bloemen zijn groot en prachtig van vorm. Bovendien geurt het heerlijk. Deze bloem staat voor liefde voor de (beginnende) natuur, de lente. De bloem staat symbool voor reinheid, trouw en voor idealisme.
Magnolia wordt ten onrechte ook wel tulpenboom genoemd vanwege de vorm van de bloemen. De Latijnse naam voor tulpenboom is echter Liriodendron tulipifera, een boom die wel 20 meter hoog kan worden en tulpgevormd blad heeft.
De geur van magnolia is fris en transparant met een bloemige twist. Op de achtergrond ruik je een zweem van het groene van de boom. De twijgen van een magnolia geven bij kneuzing een sterk aromatische, vaak anijsachtige geur.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien.
Mooi onder een magnolia zijn bijvoorbeeld maagdenpalm (Vinca), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla) en leliegras (Liriope).
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
Wanneer je de tak een mooi plekje geeft, is het net een stilleven met de afgevallen bloemblaadjes. Een andere keuze om van de Magnolia te genieten is om deze te drogen. Hierdoor komen de bloemen niet open, maar de grillige takken blijven lang hun schoonheid houden. Zet ze in een smalle vaas of hang ze eens op!
De vrucht van een Magnolia is een zogenaamde verzamelvrucht of syncarpium die ontstaan is uit de vruchtbladen van één bloem, die afzonderlijke bessen vormen en die dan weer met elkaar tot één vrucht vergroeien. De schil bestaat meestal uit duidelijke segmenten, die ieder tot een vruchtblad behoren.
De Nederlandse bijnaam van de magnolia is echter de beverboom. Deze boomsoort wordt zo genoemd omdat men vroeger dacht dat een bepaalde soort magnolia's het lievelingsvoedsel was van de bever. De magnolia is vernoemd naar Pierre Magnol, het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier eind zeventiende eeuw.
Magnolia Soulangeana is een vaasvormig heester met een opvallende, uitbundige bloei in de maanden april en mei. Wanneer de Magnolia bloeit, is volgens veel mensen de lente écht in aantocht! De bloemen zijn zachtroze en geven een aangename geur af, wat ervoor zorgt dat bijen en vlinders worden gelokt.
Wanneer je wilt gaan stekken kun je hier het beste in het voorjaar mee beginnen. Knip een jonge tak ongeveer vijftien centimeter van de Magnolia boom af en verwijder de onderste blaadjes. Doop de Magnolia stek in stekpoeder en vul een pot met stekgrond. Plaats de stek in de pot en geef wat water.
Magnolia salicifolia is een boom met smalle bladeren. Een aanrader voor fijne neuzen, want de crèmewitte bloemen ruiken heerlijk en als je over de schors wrijft of de bladeren kneust, ruik je citroen.
Magnolia x soulangeana wordt op den duur een forse boom, tot zo'n 7 meter hoog. Kies voor een kleine tuin liever de compact groeiende Magnolia stellata. Drastisch snoeien wordt wel verdragen door een Magnolia, maar zal voor de groei van veel dunne twijgen zorgen. Hierdoor wordt de vorm vaak minder aantrekkelijk.
Hoe snel groeit deze boom? Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken.
Als standplaats kan zowel een zonnige of een halfschaduwrijke plaats worden gekozen. Magnolia's verdragen echter de volle zon alleen maar als de bodem voldoende en gelijkmatig vochtig is. Een humeuze, voedingsrijke en verse bodem met een licht zure of neutrale pH-waarde heeft de voorkeur.
De magnolia is een prachtige boom die oorspronkelijk uit delen van Azië en Amerika komt. Hij wordt gekenmerkt door zijn grote, geurige bloemen, die bloeien in witte, roze en paarse tinten.
In China, waar deze boom oorspronkelijk vandaan komt, werden ze al in de 7e eeuw bij boeddhistische tempels en in keizerlijke tuinen aangeplant. Toen de boom in de 18e eeuw in Europa werd geïntroduceerd, werd hij al snel gemeengoed in tuinen, ook om het dichte bladerdek dat schaduw biedt.
De Magnolia Little Gem is een mooie en compacte groenblijvende boom. Het is een dwergvorm van de Magnolia grandiflora 'Gallisoniere' met een rijkere bloei. Doordat deze plant langzaam groeit en maximaal 2 á meter wordt is deze zeer geschikt voor kleine tuinen en kan zelfs in potten worden geplant.
Moet je een magnolia snoeien? In principe hoef je een magnolia nooit te snoeien. Als je hem gewoon laat groeien, zal hij het elk jaar weer uitstekend doen. De enige reden om de snoeischaar erbij te pakken, is om dode of beschadigde takken te verwijderen, of als er takken in de weg zitten.
Een Magnolia is een prachtige plant die maar kort bloeit en het liefst in de schaduw zich laat volgroeien. In het voorjaar zal de plant zich rijk vullen met grote, witroze, geurende bloemen.