Aseksualiteit is het niet of amper ervaren van seksuele aantrekking naar andere personen. Door sommigen wordt aseksualiteit ook wel aangeduid als het ontbreken van een seksuele geaardheid, hoewel dat door aseksuelen soms als inaccuraat wordt gezien.
Aseksualiteit wordt sinds kort een seksuele oriëntatie genoemd en staat voor velen in hetzelfde rijtje als homoseksualiteit. Veel aseksuelen zijn dan ook tevreden met hun aseksualiteit en zien het als deel van hun identiteit.
Iemand die aseksueel is, voelt geen seksuele aantrekkingskracht naar andere personen. Dit betekent niet dat het lichaam geen seksuele gevoelens, ofwel fysieke opwinding kan ervaren – en het verklaart waarom sommige aseksuele mensen wél masturberen.
Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. In Europees onderzoek geeft 54 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar aan in het afgelopen jaar geslachtsgemeenschap te hebben gehad. Ongeveer een kwart van de 70-plussers zegt dat dit minstens één keer per week gebeurt.
Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. Zo kunnen sommige aseksuelen toch seks hebben. Ook voelt de ene aseksueel zich nog wel romantisch aangetrokken tot anderen, en een ander niet. Aseksuelen voelen geen seksueel verlangen naar een ander.
Hyperseksualiteit is een terugkerende, intense en overmatige preoccupatie met seksuele fantasieën en gedragingen die individuen maar moeilijk kunnen beheersen. Veel bezig zijn met seks hoeft op zich geen probleem te zijn. Bovendien is de grens tussen veel en niet veel arbitrair.
Mensen die graysexual zijn vallen in een soort grijze zone in de manier waarop ze seks ervaren. Met andere woorden: ze ervaren wel seksuele aantrekking, maar dit gebeurt zelden en met een lage intensiteit. Als gevolg prioriteren deze mensen andere dingen dan seks in de relaties met anderen.
Als een man ouder wordt, wordt zijn penis vaak minder stijf bij opwinding. Er is meer tijd en meer prikkeling nodig om een stijve penis te krijgen. Vaak blijft de penis ook minder lang stijf. Ook dat is normaal en hoort bij ouder worden.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Je zou misschien denken dat je seksleven het best is op het moment dat je conditie het best is, rond je twintigste dus zoiets. Maar er zijn andere factoren: je orgasmes, hoe goed de seks is en hoe zelfverzekerd je je voelt. Volgens nieuw onderzoek ben je vanaf je 36e gezegend met een goed seksleven.
9 tot 12 jaar: De vierde fase van de seksuele ontwikkeling wordt ook wel de fase van de prepuberteit genoemd. De eerste lichamelijke veranderingen worden zichtbaar, kinderen worden verliefd en sommige kinderen krijgen voor het eerst verkering. De lichamelijke veranderingen zorgen bij veel (pre)pubers voor onzekerheid.
frigidus = koud) is het voortdurend ontbreken van lustgevoelens bij de vrouw tijdens het geslachtsverkeer. Een frigide vrouw is seksueel ongevoelig. Hoewel het ontbreken van lustgevoelens zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, is frigiditeit vrijwel altijd met vrouwen in verband gebracht.
Soorten seksuele oriëntatie
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel.
Gr. numphè = meisje, jonge vrouw, mania = razernij) is een vrijwel onverzadigbaar seksueel verlangen en hoog libido bij de vrouw. De term heeft vaak een negatievere bijklank dan de algemene term hyperseksualiteit. De term nymfomanie is verouderd en vervangen door seksueel compulsief gedrag.
Men spreekt van hyperseksualiteit als de seksuele drift (libido) van een persoon sterker ontwikkeld is of op de voorgrond treedt dan men in de samenleving als normaal of wenselijk beschouwt. Dit kan verbonden zijn met culturele en sociale aspecten, los van geneeskundige motieven.
Naast al deze verschillende seksuele voorkeuren is er ook een groep mensen die zich helemaal tot niemand seksueel aangetrokken voelt. Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
Er is geen 'normaal' cijfer. De één doet het elke dag, de ander houdt het bij één keer per maand en daarin spelen zoveel dingen mee: hoeveel behoefte je er zelf aan hebt, of je een vaste partner hebt of niet, of je een megadruk leven hebt en moe bent, enzovoort.
Hoewel het waar is dat het lichaam van de vrouw hormonale veranderingen ondergaat, betekent het niet dat de vrouw geen zin meer heeft om te vrijen. Het is zelfs zo dat 1 op de 4 vrouwen na de menopauze hun seksleven nog net zoveel waarderen als toen zij wat jonger waren!
Heteroseksuele, vrijgezelle mannen hebben gemiddeld zo'n 63 keer per jaar seks en een heteroseksuele vrouw nét iets minder vaak: 55 keer per jaar.
Bij mannen kunnen erectieproblemen ontstaan. Dit kan vanaf 40 jarige leeftijd al ontstaan en kan toenemen met de leeftijd. De erectie wordt dan minder stevig en kan minder lang aanhouden. Dit kan leiden tot hindering bij het seksueel verkeer, omdat penetratie niet goed meer lukt.
Oorzaken. Impotentie of een erectiestoornis kan lichamelijke oorzaken hebben maar kan ook het gevolg zijn van een geestelijke (psychologische) oorzaak. Als echter ook de niet-seksuele ochtenderectie ontbreekt, is het waarschijnlijker dat er sprake is van een lichamelijke oorzaak.
Wanneer dit gebeurt, is dit een teken dat het metabolisme van een man goed werkt, maar als er geen ochtend-erecties zijn, kan dit een teken zijn van verschillende aandoeningen, zoals hormonale veranderingen.
Panseksueel. Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.
Wanneer je panseksueel bent, val je op mensen ongeacht hun genderidentiteit. Een panseksueel kan op iedereen vallen, ook op degene die zich niet thuis voelt in de hokjes man of vrouw. Dat is het verschil tussen een 'pan' en een 'bi': een biseksueel voelt zich aangetrokken door vrouwen en mannen.
2. Panseksueel. Deze term wordt gebruikt door mensen die zich aangetrokken voelen tot het innerlijk van iemand.