Strafbaar is het verder om iemand online te pesten, te stalken (stelselmatig ernstig lastigvallen) en op te lichten (frauderen). Ben jij slachtoffer van (online) pesten? Lees dan wat je ertegen kunt doen. Ook kun je elke dinsdag- en donderdagavond chatten met de politie.
Zodra het stalken extreme vormen gaat aannemen (zoals voortdurend bellen, sms-en of berichten sturen) terwijl jij aangeeft dat je dit niet wilt, kun je het beste naar het politiebureau bij jou in de buurt gaan en vertellen wat er allemaal gebeurt. Vergeet dan niet om bewijsmateriaal mee te nemen.
Wat kan de politie voor mij doen? Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking.
Stalking is volgens het Wetboek van Strafrecht een zwaar delict: een misdrijf. Het wordt omschreven als het wederrechtelijk, stelselmatig, opzettelijk inbreuk maken op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk de ander te dwingen iets te doen, iets niet te doen, iets te dulden of vrees aan te jagen.
Welke straf kan worden opgelegd? Op het moment dat de rechter stalking bewezen acht kan er een gevangenisstraf van maximaal drie jaar worden opgelegd en/ of een geldboete van € 20.500.
Voorbeelden van stalking zijn achtervolgen, dreigen met geweld, ongewenste telefoontjes en berichten sturen of op naam van iemand anders dingen bestellen.
Cyberstalking is, zoals de naam al aangeeft, het stalken van iemand, maar dan online. Cyberstalkers volgen dus waar iemand zich online bevindt, en volgen de activiteiten van deze persoon op het internet.
Zeg stop. Geef één keer heel kort en duidelijk aan dat het gedrag van de stalker ongewenst is, dat u wilt dat het stopt en dat u niet meer zal reageren op contactpogingen. Houdt u daar vervolgens aan en neem zelf geen contact op met de stalker en reageer niet op diens contactpogingen. Informeer anderen.
Sommige stalkers beginnen 'voorzichtig' met lastigvallen en gaan steeds verder. Andere stalkers beginnen direct nadat de relatie eindigt al met erg intimiderend gedrag. Soms begint iemand met stalken, omdat hij probeert de relatie nog te redden. De stalker zoekt steeds contact met je om het weer goed te maken.
Als u de politie meldt (via 0900-8844) dat u wordt lastiggevallen door een stalker, dan wordt uw informatie in de computer vastgelegd. U informeert dus de politie, maar verwacht geen verdere actie. De politie beoordeelt de inhoud van de melding.
Een stalker is iemand die je achtervolgt, je in de gaten houdt of je voortdurend lastigvalt. Dat kan op straat, maar ook online of via je smartphone. Als iemand je voortdurend belt, sms't en/of berichten stuurt via WhatsApp, Snapchat of Instagram, terwijl je aangeeft dat je dit niet wilt, dan is dit stalking.
U kunt op verschillende manieren aangifte doen bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld telefonisch, op het politiebureau of via internet.
Maar de variaties in het gedrag van stalkers worden alleen begrensd door hun inventiviteit en creativiteit . Het volstaat te zeggen dat praktisch elk ongewenst gedrag dat direct of indirect een bedreiging inhoudt en angst bij het slachtoffer veroorzaakt, stalking genoemd kan worden.
De stalking kan slechts beëindigd worden door een zeer harde politionele of gerechtelijke tussenkomst. Laat daarom zo vlug mogelijk van bij de aanvang van de stalking uw advocaat de geschikte maatregelen nemen. Niet aangepakte stalking eindigt meestal niet binnen de 7 jaar.
Het woord stalking komt van het Engelse woord to stalk, wat besluipen (meestal van wild) betekent. Zowel in het Nederlands Wetboek van Strafrecht als in het Belgisch Strafwetboek wordt het met belaging aangeduid, van het werkwoord belagen: iemands leven, zijne vrijheid enz. op arglistige wijze bedreigen.
Wanneer ben je een stalker? Je bent aan het stalken wanneer je iemand obsessief herhaaldelijk opzoekt, in het dagelijkse leven en/of online. Je kunt hier niet mee stoppen, ook niet wanneer het slachtoffer duidelijk maakt hier niet van gediend te zijn.
Als je gezamenlijke vrienden hebt die je vertellen dat je een fout bent begaan en hem niet had moeten verlaten, vertel ze dan dat je niet meer over hem wilt praten. Als ze dan nog steeds door blijven praten over hem, blokkeer hen dan ook. Jouw mentale welzijn hangt af van hoe ver je van de narcist vandaan kunt blijven.
In onze Grondwet is dit vastgelegd in artikel 10. In artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht is vastgelegd wanneer iemand zich schuldig maakt aan stalking. Dus weet dat stalken strafbaar is in Nederland. Of je nu thuis, online of op straat wordt gestalkt.
Bij elektronische overlast moet het de bedoeling zijn om de ontvanger van de berichten overlast te bezorgen. Het louter bestaan van een ondergeschikt verband tussen de vrouwen en de beklaagde is op zich niet voldoende om te stellen dat hun rust ernstig verstoord werd en dat hij hiervan op de hoogte was.
Wat kan ik doen tegen straatintimidatie? Als je zelf een ongewenste benaderd wordt is dat heel vervelend. Het maakt niet uit wat je aan hebt of wie je bent, je vraagt er niet om geïntimideerd te worden en daarmee is straatintimidatie niet jouw schuld. Als je echt gevaar loopt kun je altijd de politie bellen via 112.
Gestalkt gemist? Kijk terug op KIJK.nl.
'Stalker-apps maken het volgen van slachtoffer alleen maar eenvoudiger' Google heeft vorige week zeven zogenoemde 'stalker-apps' verwijderd uit de Playstore. Met behulp van deze apps kun iemand ongemerkt je telefoongebruik en locatie volgen, als iemand de app op jouw telefoon heeft geïnstalleerd.
De politie mag een aangifte niet weigeren
De aangifte kan daarentegen wel geweigerd worden wanneer geen strafbaar feit is begaan, bijvoorbeeld omdat de kwestie van civielrechtelijke aard is en dus niet strafrechtelijk.