Je kunt dus een betaalverzoek sturen zonder het rekeningnummer van de ander te kennen. De ander ziet via jouw Tikkie-betaalverzoek je naam die je hebt opgegeven in Tikkie en de (achter)naam die bij het rekeningnummer hoort en ziet ook je IBAN-rekeningnummer, dus Tikkie is in die zin niet anoniem.
De betaalapp Tikkie gaat het voor gebruikers mogelijk maken om geld over te maken via een mobiel nummer, waardoor je geld over kan boeken zonder het rekeningnummer van de ontvanger te kennen.
Paysafecard: dit is een prepaidkaart waarmee je anoniem online betaalt. De kaart koop je online of fysiek bij onder andere tankstations, kiosken en supermarkten. Je kunt ermee betalen op websites die bijvoorbeeld muziek, film en games aanbieden.
Via de app maakt die persoon een betaalverzoek, ook wel een tikkie genoemd, voor het juiste bedrag. Dit verzoek wordt vervolgens via WhatsApp of sms verstuurd naar de mensen die nog moeten betalen. Vooral jongeren zeggen na het afrekenen vaak tegen elkaar: 'Ik stuur je een tikkie'.
Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van de app, Tikkie Pay. ABN Amro bevestigt de kwetsbaarheid en heeft Tikkie Pay, tijdelijk offline gehaald.
De Rabobank laat klanten geld overmaken naar andere klanten op basis van hun telefoonnummer. Met 06-Betalen hoeven klanten geen rekeningnummer van een ontvanger te krijgen. Dat kan voorlopig wel alleen bij overboeken naar andere Rabobank-klanten. Gebruikers kunnen de functie aanzetten in de Rabo App, zegt de bank.
PayPal geeft je een extra vorm van bescherming bij het betalen door je privégegevens ook daadwerkelijk privé te houden. De ontvanger van je geld krijgt je bank- of creditcardgegevens niet te zien. En omdat je gegevens veilig zijn opgeslagen, hoef je deze ook nergens - online of openbaar - in te voeren.
De link in dit betaalverzoek gaat niet naar de website van de bank, Tikkie, iDEAL of transportservice. Dit lijkt alleen maar zo. In werkelijkheid is het een valse website: een zogenoemde phishingsite. De crimineel kijkt daarop mee hoe u uw inloggegevens van de bank invult.
Om geld terug te krijgen van vrienden of familie, is het mogelijk om een betaalverzoek te sturen. Het is een gemakkelijke en veilige manier van terugbetalen. U kunt gratis gebruikmaken van deze dienst, het werkt voor alle banken en het geld staat na het overmaken meteen op uw rekening.
Heb je een betaalverzoek verstuurd? Dan krijgt de ontvanger een bericht met een betaallink. De ontvanger betaalt het bedrag via die link met iDEAL. Het geld staat direct op je rekening.
De voordelen. Anonimiteit zorgt over het algemeen voor een hogere response, omdat respondenten erg aan hun privacy hechten en dus sneller geneigd zijn om te reageren als het anoniem ingevuld kan worden.
Hoe kan ik mijn gegevens (IBAN, naam, telefoonnummer) aanpassen? In het menu kun je via 'Mijn bankrekeningen' rekeningen toevoegen of verwijderen. Het is helaas nog niet mogelijk om je naam en telefoonnummer aan te passen. De tijdelijke oplossing: verwijder de app en download de app opnieuw.
Reken sneller en veiliger af in winkels
U hoeft uw kaart niet meer in de betaalautomaat te steken. Wanneer u Google Pay in de winkel gebruikt, worden uw kaartgegevens niet gedeeld en blijft deze informatie dus veilig.
iDeal is de meest gebruikte betaalmethode in Nederland en Bancontact is dat in België. Op je afschrift zijn we anoniem: er komt geen Condoom-Anoniem op je afschrift te staan, niets over ons bedrijf, en ook geen info over de bestelling zelf.
Betalen via Ideal op Marktplaats niet is zo anoniem als je denkt. De tenaamstelling van de rekening van de verkoper wordt aan de koper doorgegeven. Niet het rekeningnummer, daarvoor wordt een tussenrekening gebruikt.
Met de dienst Appjelinkje kun je via WhatsApp een betaalverzoek laten controleren. Je kunt de link appen en er wordt dan gecheckt of deze verwijst naar een phishingsite. Ook krijg je te horen naar wie je geld overmaakt.
Verdacht linkje
De link in zo'n nep-betaalverzoek gaat niet naar de banksite, Tikkie of iDeal, maar naar een phishingsite. Daar kan de oplichter meekijken als de verkoper inloggegevens invult en die gegevens gebruiken om betalingen te doen vanaf de rekening van het slachtoffer.
Een betaalverzoek maak je aan in Berichten. Verstuur nooit contant geld per post. Maak alleen geld over naar een bankrekening als je de verkoper vertrouwt. Je kunt het overgemaakte geld niet meer terug laten storten.
Als je koper kun je ook een betaalverzoek via Marktplaats doen: Ga in het bericht dat je voert met de verkoper naar beneden voor de optie 'Verstuur Betaalverzoek'. Vul de gegevens in en kies voor pakket verzenden als het verstuurd wordt. Ook kun je kiezen of je het verzonden wil hebben met Kopersbescherming.
Kan ik het nog annuleren? Het versturen zelf kan je niet meer ongedaan maken. Maar je kan wel een betaalverzoek annuleren via het menu 'Betaalverzoeken'. Een betaalverzoek kan ook door de ontvanger zelf verwijderd worden.
Persoonlijke identiteitsgegevens. Gegevens zoals je naam, e‑mailadres, woonadres, telefoonnummer en geboortedatum helpen ons om te controleren of jij het bent, en stellen ons in staat je zo goed mogelijk te beschermen tegen fraude.
Het beste antwoord. De Belastingdienst kan niet rechtstreeks uw saldo van uw Paypal account bekijken.
Je kunt geen betaling ontvangen die via PayPal verstuurd is als je zelf geen PayPal account hebt. Stuur de betaler vervolgens alleen je e-mailadres. De betaler heeft geen enkele andere informatie van je nodig om een bedrag aan je over te maken. Dus ook je rekeningnummer hoef je niet af te geven.