Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Als u op zoek bent naar het nauwste verwant aan het Engels dat absoluut een aparte taal is, is het antwoord Fries. Het Fries is een groep van drie talen die in delen van Nederland, Denemarken en Duitsland worden gesproken. Het is een West-Germaanse taal die 80% lexicale gelijkenis vertoont met het Engels.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
De taalfamilie van Indo-Europese talen is afkomstig uit Anatolië, het gebied waar nu Turkije ligt. Tot deze familie behoren meer dan 400 talen, waaronder ook het Nederlands. Het is één van de grootste taalfamilies ter wereld. Wetenschappers twistten lange tijd over de oorsprong van de Indo-Europese taalfamilie.
ABN niet in Haarlem, maar in Dronten
Vraag iemand waar het meeste Algemeen Beschaafd Nederlands' wordt gesproken, en het antwoord zal waarschijnlijk zijn: in Haarlem.
De oorsprong van het Engels ligt in Germaanse stammen: de Angelen, Saksen en Juten. Zij kwamen naar de Britse eilanden rond 450. De oorspronkelijke Keltische bewoners werden naar het noorden en westen (Schotland en Wales) verdreven. De taal van de Angelen, Saksen en Juten is wat we nu het Oud-Engels noemen.
Het Engels heeft diverse Nederlandse leenwoorden internationaal bekendgemaakt; zo zijn de Nederlandse woorden bluffen, brandewijn, ijsberg, jenever, kolf, kruisen, schaats, schets, schipper, snakken, steken, wagen de bron geweest van de Engelse woorden bluff, brandy, iceberg, gin, golf, cruise, skate, sketch, skipper, ...
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Op volwassen leeftijd kennen moedertaalsprekers ongeveer 15.000 woorden en de hoger opgeleiden tussen de 25.000 en 35.000 woorden. Dit aantal varieert naar gelang van de leeftijd en het opleidingsniveau.
Do you have any tips for saving? Heb je tips, vragen of opmerkingen? Do you have tips, questions or comments?
Geen van beide. Zowel het engels als het nederlands zijn voortgekomen uit andere, oudere, talen. Voor een deel zelfs uit dezelfde: fries en saksisch. Nadat Willem de Veroveraar in 1066 Engeland had veroverd kreeg het Frans daar ook veel invloed op de taal.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Wereldwijd spreken ongeveer 23 miljoen mensen als moedertaal Nederlands. Behalve in Nederland, spreekt men Nederlands in Vlaanderen en in Suriname. Nederlands is ook een officiële taal in Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Het was de taal die door het volk werd gesproken, dialect of streektaal. Tegenwoordig wordt plat vaak gezien als onbeschaafd of grof of ordinair taalgebruik De benamingen worden door elkaar gebruikt, maar plat rotterdams hoort bij de dialecten en streektalen.
Fries. Het Fries is een West-Germaanse taal (vgl. hierbij de karakterisering van de Germaanse taalfamilie) die door ongeveer 400 000 mensen in de provincie Friesland wordt gesproken. Het is nauw verwant met het Nederlands maar vertoont ook een aantal frappante overeenstemmingen met het Engels, vooral op lexicaal niveau ...
Volgens onderzoek wordt Engels door tussen de 90% en de 93% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Voorts is Engels de officiële bestuurstaal op de eilanden Sint Eustatius en Saba.