Een enkele schoen kopen is alleen nergens mogelijk. "Ik heb weleens aan winkeliers gevraagd of ze nog rechterschoenen hadden die niet verkocht werden, omdat het linkerexemplaar bijvoorbeeld beschadigd of gestolen was", vertelt ze aan EditieNL.
Gemiddeld was het antwoord 3 paar schoenen. Daarbij komen nog laarzen, slippers of voetbalschoenen. Ook heb ik de vraag gesteld hoeveel paar schoenen wij, als vrouw, hebben. Het gemiddelde antwoord is 18 paar schoenen.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Zo check je de breedtemaat
- Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet. Is er duidelijk ruimte aan de zijkant tussen voet en binnenzool over? Dan is de schoen te breed.
Hoe kan ik schoenen oprekken? Schoenen oprekken om ze wat breder, wijder en groter te maken kun je zelf doen met een speciale spray of schoen-oprekker. Je kunt het ook laten doen door een schoenmaker. Zij hebben meestal een speciale oprek-machine.
Gevolgen van niet passend schoeisel
Te kleine schoenen veroorzaken druk en wrijving op de huid. En druk en wrijving op de huid veroorzaken eelt, likdoorns, blaren en kloven. Door de druk kunnen ook blauwe en loslatende nagels ontstaan. En veruit het pijnlijkste is de ingroeiende nagel.
Slijtage voorkomen
Wanneer je elke dag dezelfde schoenen draagt, zullen de zolen veel sneller slijten. Laat je ze in plaats daarvan een dagje in de kast staan, dan krijgen de zolen de tijd om zich weer terug te buigen naar hun originele vorm.
Uiteraard is dit voor een gedeelte totaal afhankelijk van smaak en voorkeur, maar een aantal goede duurzame merken die werken volgens eerlijke regels zijn: Durea schoenen, Gijs, Xsensible Schoenen en Magnanni. Deze schoenen worden geproduceerd onder eerlijke omstandigheden in Nederland en Spanje.
Uit het onderzoek bleek ook nog dat per jaar 25 procent van de vrouwen vier paar schoenen per jaar koopt en daar gemiddeld tussen de vijftig en honderd euro aan uitgeeft. Slechts een vijfde van de vrouwen is bereid meer neer te leggen voor een nieuw paar.
Wanneer er ongeveer een ruimte van 7 mm over is, is dit voldoende. De ruimte moet ongeveer een vingerbreedte dik zijn. Een andere manier die je kan gebruiken is door een duim achter de hak in de schoen te steken, wanneer dit niet kan dan is de schoen te klein.
Eén centimeter is de maximale ruimte die je tussen je grote teen en punt van de schoen mag hebben. Het liefst minder. Zorg dat de schoen nauwsluitend aan je voet zit, aangezien elke schoen nog naar je voet gaat staan en daardoor standaard iets ruimer wordt.
Het beste op een dag waarop je uren staat is toch echt om te kiezen voor een hakje van zo'n 2 tot 4 centimeter. Je vermindert zo de kans op rugklachten, omdat je bekken net een beetje gekanteld staan. Ga je niet voor een hak, zoek dan een sneaker met een vrij dikke zool en 'oplopende zool', zoals Nike vaak heeft.
Want de 26 paar schoenen die een Nederlandse vrouw gemiddeld heeft, is niet voor niets een gemiddelde. Als je van de vijf soort schoenen hieronder een paar in je kast hebt, hoef je nooit in paniek te raken (“Ik heb niets om aan te trekken!”).
Hoe lang gaan schoenen mee? Afhankelijk van het materiaal en het gebruik gaan schoenen een of twee jaar mee. Ook de vorm van je voeten veranderen. Het advies voor hardlopers is om schoenen na maximaal 500-700 km te vervangen.
Wat zijn slechte schoenen? Alle schoenen die uw voeten niet juist ondersteunen zijn slechte schoenen. Teenslippers, instekers, sloffen en rubberlaarzen zijn dus uitstekende voorbeelden van ongezond schoeisel!
De schoenen die oud-basketballer Michael Jordan in 1998 droeg tijdens de NBA-finale tegen Utah Jazz hebben bij een veiling 2,2 miljoen dollar opgeleverd.
Er zijn heel veel kleuren te vinden die ontzettend goed bij de meest uiteenlopende outfits passen. Zwarte, witte, donkerblauwe, beige en nudekleurige schoenen zijn een veilige keuze als je er zeker van wil zijn dat je jouw nieuwe schoenen vaak kunt dragen. Deze kleuren passen bij heel veel verschillende andere kleuren.
Maximaal twee keer per week is een beetje de richtlijn. Zo blijft het een verrassing wanneer er iets in de schoen zal zitten. Je kan er ook voor kiezen om bij je kids aan te geven wanneer ze de schoen mogen zetten. Bijvoorbeeld alleen op de zaterdag.
Het blijkt namelijk het allerbeste voor je voeten te zijn om iedere dag een ander paar schoenen te dragen. Sterker nog, het is niet alleen goed voor je voeten, maar óók voor je schoenen. Wie namelijk elke dag dezelfde schoenen draagt, zorgt ervoor dat je schoenen en vooral je zolen sneller slijten.
We nemen gemiddeld 421.000 bacteriën met onze schoenen het huis in. De kans bestaat zelfs dat hier schadelijke bacteriën tussenzitten, zoals de E. colibacterie (beter bekend als de poepbacterie). Een schoenenrek is dus niet overbodig.
Tip 1: met ijs je schoenen oprekken
Vul 2 diepvrieszakjes met water, sluit deze goed af en doe ze in je schoenen. Laat hierna je schoenen 2 uur in de vriezer staan, door het vriesproces zal het water uitzetten en jouw schoenen tot wel een halve maat oprekken.
Te grote schoenen kunnen zorgen voor vervelende wrijvingsplekken bij het lopen, blaren, eelt en/of likdoorns.
Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en föhn vervolgens je schoenen op de plekken waar ze knellen. Door de warmte zet de schoen een beetje uit, précies op de plekken waar het zeer doet. Zorg ervoor dat je na het föhnen de schoenen nog een tijdje aanhoudt totdat het leer of de stof is afgekoeld.