De beste temperatuur om buiten te schilderen is tussen de 5 en 25 graden Celsius. Bij deze temperaturen verwerk je de verf het beste. Aanbrengen en drogen van de verf gaat dan gemakkelijk. Buiten schilderen doe je bij voorkeur tussen de maanden maart en november.
De ideale schildertemperatuur voor schilderen buiten
De perfecte schildertemperatuur is 19°C, maar je kunt prima schilderen wanneer het buiten tussen de 10°C en 25°C is. Bij een te koude temperatuur droogt de verf niet snel genoeg en bestaat er een kans dat de lak slecht hecht.
Is de temperatuur met verven binnen lager dan 5 graden Celsius, dan zal de verf slecht drogen en ook vreemde plekken kunnen gaan vertonen. Is het boven de 30 graden Celsius, dan ook zal het drogingsproces niet optimaal kunnen verlopen. Het beoogde resultaat kan dan niet worden gegarandeerd.
Tot welke temperatuur kun je binnen schilderen? Stijgt de temperatuur boven de 20 °C, dan verloopt de droging steeds sneller en wordt de verwerking van de verf moeilijker. De beste temperatuur om te verven binnen is bij voorkeur tussen 10 en 20°C.
In de winter kun je best buiten schilderen, tenzij het vriest. Bij een te lage temperatuur kan de verf niet goed drogen. Daarom kun je beter niet schilderen zodra de temperatuur onder 0°C komt buiten. Ook bij regen raden wij het af om te schilderen.
Zolang de temperatuur boven het vriespunt ligt en het is droog, dan kunt u in principe prima buiten aan het schilderen gaan. De verf van tegenwoordig is hier, in tegenstelling tot voorheen, prima tegen bestand. Ook als de temperatuur beneden het vriespunt komt, is het mogelijk om schilderwerk uit te voeren.
De periode voordat het regent zal de luchtvochtigheid toenemen waardoor de verf ook niet mooi zal gaan opdrogen. Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Onder de 10°C drogen watergedragen buitenlakken niet goed meer. Watergedragen buitenmuurverven drogen niet meer onder de 5°C. Houd er dus rekening mee dat de temperatuur niet te veel zakt, ook in de uren na het schilderen. Conclusie: Zon en +/- 20 graden is zowel voor de verf als de schilder perfect.
Binnen schilderen is in de winter raadzamer dan buiten. Bij koude temperaturen is de luchtvochtigheid vaak hoger, waardoor de verf langzamer droogt (ook binnen dus). Zorg er dus altijd voor dat uw binnenruimte de juiste temperatuur heeft om te gaan schilderen. En dit heeft u simpelweg zelf in de hand.
Regen en luchtvochtigheid
Tijdens of vlak na een regenbui of mist schilder je beter niet buiten. Ook niet als het te schilderen oppervlak overdekt is. Doe je dat wel, dan droogt de verf niet optimaal door de te hoge luchtvochtigheid.
Vochtig hout schilderen is niet goed. Voor het uitvoeren van schilderwerk mag hout in de praktijk maximaal een vochtigheidsgraad hebben van ongeveer 18 procent.
Het meeste schilderwerk wordt gedaan tussen circa 15 april en 15 oktober. De temperaturen zijn dan het fijnst om buiten te schilderen en ook is het in deze periode minder vochtig dan in het najaar. Ook het tussenseizoen (oktober/november, maart/april) kun je echter prima schilderen.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
stofdroog na 2 à 4 uur. overschilderbaar na 8 à 24 uur. volledig uitgehard na 7 dagen.
Gemiddeld duurt het een jaar of vijf voor de tijd aanbreekt. Het buitenschilderwerk bepaalt nog jaren hoe de woning overkomt in het straatbeeld. Het uiterlijk vormt vaak de eerste indruk die omstanders van het huis krijgen.
Het schilderen van mensen is volgens velen één van de moeilijkste opgaven uit de schilderkunst. Dit komt doordat wij, als mens, de vorm van andere mensen zo goed kennen. Een foutje is daardoor al gauw heel storend, tenzij je ervoor kiest om opzettelijk een gestileerde afbeelding te maken.
Douchen is pas weer aan te raden als de verf overal helemaal droog is. Ga je eerder douchen, dan werkt de waterafstotende kwaliteiten van de verf vaak nog niet en kan zich toch weer vocht ophopen op de muren.
Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Watergedragen, watervaste verf droogt erg snel en trekt dus ook snel in je kwasten. Laat kwasten en rollers niet uitdrogen, maar zet ze - ook bij korte werkpauzes - in verdunde verf.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Een glad resultaat krijg je meestal als je de verf aanbrengt en uitsmeert met een kwast. Rol – als de verf nog nat is – alles in iedere richting na met een vochtige verfroller. Zo breng je met de kwast én de verfroller voldoende verf aan en werk je 'nat in nat'. Rol tot slot van boven naar beneden.
Grondverf op waterbasis is al stofdroog na een uurtje. Je kunt starten met schuren en overschilderen na zo'n 5 uren, waarbij het volledig is uitgehard na 2 dagen. Grondverf op basis van terpentinebasis heeft iets langer nodig om stofdroog te worden, namelijk 2,5 uur.