Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën.
Onderzoek naar straling in magnetron
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Doe de ingrediënten of je gerecht in een schaaltje of bakje dat geschikt is voor de magnetron. Voeg 1 tot 2 eetlepels water toe om uitdrogen te voorkomen. Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Bijenwasdoek (bee's wrap)
Een bijenwasdoek (of bee's wrap) is een duurzaam en makkelijk te gebruiken alternatief voor verschillende soorten huishoudfolie.
Deze aluminium bakjes zijn geschikt voor gebruik in de oven. Ze zijn NIET geschikt voor het gebruik in magnetrons.
Maar het is aangewezen om de vershoudfolie enkel te gebruiken om het eten af te dekken, en de magnetronfolie om de maaltijd op te warmen. Dit omdat de eerste soort geen gaatjes heeft en de andere wel, zodat de overtollige waterdamp niet ophoopt onder folie, en makkelijk kan ontsnappen.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
Wat niet in de magnetron kan
Dat betekent dus ook dat mokken van email uit den boze zijn. Zelfs mokken met een gouden of zilveren sierrandje kun je beter uit de magnetron laten en hiervoor een volledig porseleinen of glazen mok voor gebruiken.
Aluminiumfolie. Ook al lijkt het handig om je restje tomatensaus mee af te dekken bij het opwarmen, ook aluminiumfolie is een no go in de microgolfoven. Het kan brand veroorzaken.
Aardappelen koken in de microgolfoven of stoomoven
Vul een microgolfbestending kommetje met een bodempje water, voeg de aardappelblokjes toe en kook ze gaar in een 7-tal minuten op 600 Watt. Naarmate je per keer meer aardappelblokjes wil garen, kan er wat meer kooktijd nodig zijn.
Keukenpapier, bakpapier, papieren borden en papieren bakjes mogen allemaal in de magnetron. Bedrukt papier of kranten kunnen inkt lekken en zijn dus niet veilig. Papieren verpakkingen mogen nooit in de magnetron, omdat ze niet hittebestendig zijn en brand kunnen veroorzaken.
Magnetron. Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen!
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.